Laddar annons
Kvinnliga vinmakare: Underbarnet Chiara Condello
15 Feb, 2024

Kvinnliga vinmakare: Underbarnet Chiara Condello

I en rad artiklar kommer vi porträttera framstående och betydelsefulla kvinnor inom vinindustrin. Först ut är Chiara Condello, det italienska underbarnet som gör allt för att visa den verkliga bilden av sitt ursprung och som valde en helt annan karriärsväg än vad hon tidigare tänkt. 

De första minnena hon har är från hennes morfars vinkällare i Predappio. Det var här hennes morfar odlade druvor och producerade vin i en väldigt liten omfattning. Men det var tillräckligt för att Chiara Condello med ett leende på läpparna ska minnas tillbaka på tiden när hon först introducerades för vin. Att hon själv drygt 30 år senare skulle arbeta med vin var långt ifrån givet. Istället valde hon en helt annan karriärsbana. Ekonomistudier vid universitetet i Milano ledde till bland annat utlandsstudier i Belgien, Singapore och Australien. När hon stod där med sin universitetsexamen så hade hon tre månader på sig att göra något innan hon skulle börja jobba som konsult inom ekonomi. Hon valde då att flytta hem för att spendera de tre månaderna med sin familj. 

– Min pappa Francesco hade börjat producera vin på sin vingård som han köpte 2001 i Condé. Så när de tre månaderna var över började skörden, och jag valde att stanna ett tag till för att hjälpa till. När skörden var över så skulle vinmakandet börja, och jag valde att stanna ett tag till. Tolv år senare är jag fortfarande kvar, säger Chiara Condello i en intervju med Vinbanken samtidigt som hon skrattar. 

"Folk börjar uppskatta Romagna ännu mer"

Under de tolv åren som hon varit verksam inom vinindustrin har hon gått från att inte kunna alls mycket om varken skörd, produktion eller vinmakande till att i dag vara en av de starkast lysande stjärnorna på den italienska vinhimmelen. Hon åkte runt i Europa, tog inspiration, lärde sig om vinmakandet och skapade något unikt. En stor och högljudd hyllningskör finns i bakgrunden, men Chiara själv fortsätter att vara ödmjuk och enbart fokusera på det hon nu älskar, nämligen att värna om sitt ursprung. 

Chiara Condello Al Caleri
Chiara Condello med vinet Al Caleri i handen.

– Såklart jag är glad att folk uppskattar mina viner, men framförallt är jag glad över att jag gör ett jobb för min appellation och att folk börjar uppskatta Romagna ännu mer, fortsätter Chiara Condello. 

Chiara Condello frågade sin pappa om en bit mark

Hennes resa börjar som ovan nämnt 2012 när hon väljer att flytta hem till en centralitalienska regionen Emilia-Romagna och arbeta på familjegården i den lilla byn Predappio i de sydöstra delarna av regionen. 2014 ställer hon frågan till sin far om hon får ta hand om en egen vingård. Svaret blir ja och drygt ett år senare står Chiara där med den första flaskan av hennes helt egna vin. Hon hade nämligen hittat en liten bit mark i Predappio som i princip var bortglömd. Där fanns 50 år gamla vinrankor som hon bestämde sig för att ta hand om. Efter att hon skapat sitt första vin så går det fort. Vinerna sprider sig först nationellt och sedan internationellt, och överallt hyllas den unga vinmakerskan för sina viner. 

– Jag hade lite tur 2015 som fick arbeta på en plats som var anrik och historisk inom vinvärlden, men som hade glömts bort. Predappio har en enorm vinhistoria som sträcker sig bak till 1383, och när jag började arbeta med vinerna där så ville jag göra Predappio rättvisa och ge en rättvis bild av appellationen. Och just i den vevan så fanns det ett enormt intresse från konsumenterna att upptäcka små appellationer som tidigare inte hört talas om, och då var det perfekt tajming att börja jobba med vin från just Predappio. 

Druvan som ständigt är i fokus hos Chiara Condello är sangiovese, och det har legat till grund för smeknamnet ”Drottningen av sangiovese” som myntades för några år sedan. Med druvan så vill hon visa att klonen som de odlar i Predappio skiljer sig från den betydligt kändare klonen som odlas i Toscana

Byn Predappio
Det är i byn Predappio som Chiara har sin hemvist.

– Skillnaden mellan sangiovese och sangiovese är tydlig. Vi ligger i en mycket svalare del av Italien. Vi är mellan bergen och havet, och på den norra sidan om bergskedjan Apenninerna, medan Toscana är på den södra sidan som är varmare. 

– Det som jag skulle säga framhäver sangiovese från Romagna är frukten. Vi har väldigt tajta tanniner, väldigt mycket tanniner, men de är runda, så det finns en stor elegans i vinerna. Men den största skillnaden är fruktigheten och renheten som finns i våra viner, där frukten alltid är i fokus. 

Är det en utmaning att jämföras med sangiovese från Toscana hela tiden?

– Just nu är det snarare det motsatta. Vi har vår egen stil på vinerna som skiljer sig åt väldigt mycket från de toscanska vinerna. När jag växte upp så fanns det många producenter här i Romagna som ville göra vin som de i Toscana, men då visade de inte det unika med platsen där druvorna odlas, och då försvann även den riktiga karaktären. Jag vill göra viner som är autentiska och rena, och som ger ett ärligt uttryck av vingårdarna där de odlas. 

Sangiovese Chiara Condello

När det kommer till kvinnliga vinmakare så har det enligt Chiara Condello hänt väldigt mycket de senaste åren.

– När jag går på provningar så brukar hälften vara kvinnor där. Den stora producenten Antinori har till exempel tre kvinnliga vinmakare i dag. Det blir bara fler och fler, vilket är väldigt kul. Jag ser ingen skillnad mellan en manlig och kvinnlig vinmakare i dag, fortsätter Chiara Condello. 

– Och det som är mest intressant är att det framförallt är unga kvinnor som kommer fram, och alla värnar om just sitt ursprung. Många kvinnor arbetar i dag med väldigt mycket fokus på hållbarhet och ekologisk odling. 

"Tänker inte så mycket på hyllningarna"

Det som började som ett kall från hennes rötter har nu lett till imponerande viner som tagit stora delar av vinvärlden med storm. Samtidigt har Chiara Condello på nära håll fått se hur fler och fler fått upp ögonen för Emilia-Romagna som vinregion.

Chiara Condello

– Människor känner till Emilia-Romagna när man berättar för dem om vilka kända råvaror och märken som kommer härifrån. När vi pratar om maten som har sitt ursprung här så är det parmesan, prosciutto, lasagne och balsamico bland annat. Bland märkena har vi Ferrari, Ducati och Lamborghini till exempel. Det märks även att fler och fler börjar besöka regionen. Man måste säga att vår region är autentisk, och alla som besöker den älskar den. Emilia-Romagna har inte förändrats av turismen, och nu när vi börjar koppla vinerna med maten så börjar fler och fler förstå våra viner också. Våra viner passar perfekt till vår mat, och de uttrycker sig själva helt enkelt. 

Hur har det varit för dig att det gått så snabbt och att du hyllats så mycket för det du gjort?

– Jag tänker inte på det sättet. Jag tänker bara på vad jag vill ändra och göra annorlunda. När du vill ändra i en vingård så går det långsamt, så för mig har det snarare gått långsamt skulle jag säga. Jag tänker inte så mycket på hyllningarna utan uppskattar helt enkelt att konsumenterna gillar mina viner. 

– Förr kände jag att det var en begränsning att komma från en mindre region då jag behövde förklara hela tiden varifrån jag kommer. Nu ser jag det som en möjlighet. Jag vill ge människor något nytt, att upptäcka något som de tidigare inte testat. Det är ett sätt för mig att dela min kunskap om Romagna och Predappio. 

Vad skulle du säga är den största utmaningen för dig framöver?

– Klimatet, utan tvekan. Jag vet att alla säger det men det är på riktigt. Kolla bara på nu i mitten av februari, vi har 15 grader varmt och jag har redan sett vissa knoppar. Det är skrämmande att se. Det är en månad för tidigt. Vi måste hela tiden prata om det och hur vi ska hantera de nya utmaningarna vi står inför, avslutar Chiara Condello.