Tillbaka till: Druva

garnacha

Garnacha, är druvan vars orginalrötter man hittar i Spanien, i Aragonien eller i Katalonien där garnacha stavas, garnatxa.

Under senare år har sorten blivit mycket populär i Frankrike, som grenache. Garnacha levererar stora volymer druvor i vingården och av den anledningen kan (behöver inte alltid vara så dock) vinet tyckas vara slätstruket, ellar att garnacha är bas i enkla, billiga viner.

I Spanien är druvan på tillbakagång, arealerna minskar. Är en viktig sort i spanska distrikt som Rioja, Navarra, Empordà-Costa-Brava, Campo de Borja, Cariñena, costers del Segre, Madrid, La Mancha, Méntrida, Penedès, Priorat, Somontano, Tarragona, Terra Alta, Valdeorras, Utiel-Requena.

Druvorna mognar sent på hösten och vinstockarna växer oftast i buskform. Till sortens fördel är att den tål både värme och den svala mistralvinden. Då skörden sker sent, på grund av den sena mognaden, kan alkoholhalten ofta sticka iväg upp. Tanninerna är vanligtvis mjuka.

I Châteauneuf du Pape eller Priorat kan grenache ge koncentrerade viner när stockarna har lite ådler och vingården ligger på lite högre höjd, i skiffer- granitjord.

Smakprofil garnacha
Färgen är vanligtvis röd, ibland mer ljus. Alkoholhalten i vinerna kan vara hög och aromprofilen gå i riktning av fruktsöta drag med lätt kryddiga noter samt smak av nypon och jordgubbar. Med mognad kommer drag av läder och tjära.

Synonym grenache noir i Frankrike, vernaccia nera och cannonau i Italien.