frankrike

Chablis

Frankrike

Chablis

Få viner har en så distinkt smak och ett så stort rykte som chablis. Chablis är i regel riktigt torra och syrliga vita viner, med smak och doft från den mineralrika jorden i distriktet. Här finns många producenter med kvalitetsbeteckningen Chablis Grand Cru eller Chablis Premier Cru. Nivån på vinhantverket är exceptionellt hög i Chablis. Topp 10 Chablis just nu

Chablis vindistrikt präglas av sluttningar

Chablis är ett område i det berömda vindistriktet Bourgogne i Frankrike. Här har man länge satsat på kvalitet framför kvantitet, när det gäller vinproduktion. Klimatet är relativt svalt och det bidrar till att ge de viner som producerats här en hög syra. Även om det gjorts utmärkta viner i Chablis sedan tidig medeltid så är det framförallt under de senaste hundra åren som chablisvin nått sitt världsrykte. De bästa chablisvinerna kommer ofta från branta sluttningar vända mot söder, eftersom det ger störst solexponering. Petit Chablis är en klassificering på chablisvin där druvorna odlats i jord med en annan typ av lera, vilket ger vinet en annorlunda karaktär.

Chablis görs på chardonnay

För att ett vin ska få den typiska karaktär som förknippas med chablis måste druvorna ha vuxit i den kalkrika jorden vid floden Serein. Bara en enda druva får förekomma i en chablis. Det är dock inte vilken druva som helst, utan chardonnay. En druva som på goda grunder är världens mest odlade gröna druva. Även om grundförutsättningarna är de samma för producenter av chablis så kan vinerna smaka väldigt olika. Något som är helt avgörande är om vinet lagrats på ekfat eller i tankar av rostfritt stål. Vilket man föredrar är en smaksak. Ekfatslagring bidrar med en karaktäristisk fyllighet. Chablis som inte lagrats på ekfat har en mer utpräglad friskhet. Det är något som många söker när de dricker ett vin från Chablis. Det finns chablisviner som bör drickas när de är unga och andra som vinner på att lagras i minst tio år. Även om Chablis till ytan är ett ganska litet distrikt finns det mycket att upptäcka här.

Chablis passar till skaldjur

En kyld chablis är perfekt till skaldjur. Den kombinationen rekommenderas på många restauranger av Michelin-klass. Fågel och fisk brukar också fungera mycket bra till vin från det här distriktet. Chablis är även ett utmärkt val för dig som vill servera ett vin innan maten. Vinerna kan med fördel serveras när du vill dricka ett glas kallt och gott vin med det friska sting som chardonnaydruvan ger i chablis-tappning.

Chablis bör serveras svalt

När det gäller chablis brukar man rekommendera en temperatur på 8–10 grader. Särskilt en torr chablis med hög syra bör vara ganska svalt för att komma till sin rätt. En fylligare chablis lagrad på ekfat kan vinna på en något högre temperatur. Ett vanligt vitvinsglas fungerar utmärkt till en chablis. Ibland rekommenderas glas med lite högre kupa än vanligt, då det kan framhäva fräschören.

Chablis finns i flera prisklasser

Du kan köpa en chablis för strax under hundra kronor i Sverige – eller lägga en bra bit över en tusenlapp på en flaska. Du får i regel en bra upplevelse i förhållande till vad du betalat, när du dricker chablis.

Chablis på Systembolaget

Systembolaget har ett brett utbud av chablis i flera prisklasser. De dyrare vinerna behöver du oftast beställa.

Regioner inom Chablis