Druva

Garnacha

Blå druvsort
Garnacha Kärt barn har många namn och garnacha är vad man kallar en av världens mest odlade druvor om den växer i Spanien. Åsikterna går isär när det gäller druvans ursprung, vissa hävdar att garnacha kommer från Sardinien, andra att den är från Aragonien i nordöstra Spanien. Garnacha är alltså vad druvan kallas för i Spanien idag. I andra delar av världen går druvan under namnet grenache. På Sardinien kallar man den för cannonau. Om du uppskattar viner som inte är så sura utan snarare har en rik sötma och karaktär av frukt, utan att vara dessertvin, är garnachavin helt rätt för dig. Det här är en blå druva som används till att framställa både röda viner och rosévin. Garnacha är inte en av de mest omtalade druvsorterna. Det beror mycket på att den ofta blandas med andra druvor, till exempel tempranillo.

Garnacha är en druva som är lätt att odla

Garnacha odlas i många länder, inte minst i Spanien, Frankrike, Italien och Australien. Det är en av de mest odlade druvorna i världen sett till den totala odlingsvolymen. Anledningen till att det är så är att garnacha är lättodlad. Druvstockarna har hög motståndskraft mot sjukdomar. Den trivs i varmt och torrt klimat och har blivit mycket populär i medelhavsområdet. Under slutet av 1900-talet tappade garnacha mark och den förknippades inte längre med kvalitetsvin. Det håller dock på att förändras och många producenter har visat att det går att göra vin av mycket hög kvalitet på garnacha. Det gäller särskilt viner gjorda på äldre druvstockar. Det är också värt att nämna att garnacha ingår i Châteauneuf-du-Pape, som av många anses vara världens bästa vin.

Fruktigt vin med mer sötma än syra

Garnacha mognar sent på året och det betyder att det hinner byggas upp mer socker i druvorna. Det leder i sin tur till att man kan göra sötare viner eller viner med en lite högre alkoholhalt på garnacha jämfört med många andra druvor. Syran brukar vara nedtonad när det gäller garnacha och det är vanligt att vinet får en smak av frukter och bär. En ton av jordgubbar, lavendel och kanel är inte ovanligt. I Spanien görs vin på garnacha som ofta får en komplex karaktär. Garnacha förekommer också i blandningar av olika druvor i enklare bordsviner.

Lämplig temperatur för garnachavin

Garnacha är inte ett utpräglat fylligt rödvin och det innebär att det kan serveras vid en lite lägre temperatur. Vin med mer tanniner kommer bäst till sin rätt nära rumstemperatur, men när det gäller garnacha kan 12–14 grader vara lagom. Är det ett rosévin på garnacha som du har tänkt korka upp är ca 10 grader en bra serveringstemperatur.

Mat som passar till garnachavin

Garnacha är ett medelfylligt vin så det är lätt att matcha med mat och tilltugg. Rätter med en viss sötma är goda till garnacha. Grytor och grillat kött fungerar utmärkt. Om ni ska dricka ett rosévin på garnacha kan skaldjur eller fisk passa väldigt bra till vinet.

Systembolaget har ett stort utbud av garnacha/grenache

Du hittar omkring 50 viner på garnacha i Systembolagets sortiment. Priserna börjar mycket lågt och du finner ett stort urval av garnacha för under 100 kronor, men också flaskor för flera hundra om du är ute efter något lite mer exklusivt. Om du söker på grenache, som alltså är samma druva, får du mycket mer att välja på, inte minst när det gäller lite dyrare flaskor från Frankrike.