Laddar annons
Bäst i test vecka 9 - med fokus på röda viner från Portugal
28 Feb, 2024

Bäst i test vecka 9 - med fokus på röda viner från Portugal

I Bäst i test vecka 9 har vi fullt fokus på röda, spännande och prisvärda viner från Portugal.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. I den här veckans artikel har vi fokus på röda viner från Portugal

Vårat fokus i artikelserien Bäst i test är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien lägger vi dessutom till lite information om producenterna och möjligen någon liten extra anekdot om vinet. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.

Bäst i test vecka 9 - med fokus på röda viner från Portugal

Duorom är en del i J. Portugal Ramos Vinhos med ursprung i Alentejo i Portugal. João Ramos började som konsult inom vin åt flera stora Portugisiska producenter innan han i början på 90-talet startade sin egen verksamhet i Alentejo. J. Ramos Vinhos har växt koninuerligt och är Idag en av Portugals ledande kvalitetsproducenter med 500 hektar vingårdsmark och verksamhet i Alentejo, Beiras, Douro och Vinho verde. J. Portugal Ramos importeras av Hermansson & Co.

Wine & Soul är en nyskapande relativt ung konstellation som utgörs av Jorge Borges och Sandra Tavares da Silva. Jorges familj har funnits med i portvinstillverkningen i fem generationer och han har dessutom arbetat som vinmakare hos några av de stora portvinsproducenterna. Sedan 2001 driver han Wine & Soul tillsammans med sin fru Sandra som också är vinmakare med en bakgrund av vinodling kring Lissabon. Tillsammans producerar de imponerande viner i personlig stil. Deras portviner är extremt högklassiga och de stilla röda och vita vinerna har tagit både Portugal och världen med storm. Wine & Soul importeras av Handpicked Wines.

Vallado hör till de klassiska portvinshusen och grundades 1716 av familjen Ferrereira och ägs fortfarande av samma familj. Företaget har 70 hektar vinodlingar och gör förutom portvin även stilla viner. Huset är främst känt för sina tawny port som alltid håller hög kvalitet. I Quinta do Orgal får vi ett klockrent exempel på hur fenomenalt bra torra röda viner man kan göra av Portugals nationaldruvor som annars mest fått lysa i portvinerna. Vallado importeras av Spring Wine.

Detta är den tredje årgången av detta vin jag har provat inom loppet av något år och jag och jag upphör inte att bli imponerad över hur dessa viner utvecklas, vilken potential de har och hur långt portugisiska producenter har kommit i att hantera och tämja druvor som touriga franca, touriga nacional och tinta roriz . Visserligen ligger detta i den övre delen i prisskalan av viner vi tar upp i ”Bäst-i-test” men det är ett synnerligen imponerande rött portugisiskt vin. Just årgången 2020 blev jag bjuden på av en god vän som hade köpt den i Portugal och betalat drygt 900 kronor – priset i Sverige är 600 kronor. De här vinerna är fantastiska upplevelser och värda att lägga undan och ha möjlighet att ta fram om 5, 10 eller 20 år. Hade det stått Bordeaux på flaskan skulle priset varit det dubbla eller sannolikt ännu mer. 

Vale D Maria ägdes fram till 2017 av Cristiano Van Zeller då de gick ihop med Aveleda där familjen Guedes är huvudägare och van Zeller numera minoritetsägare. I och med överrenskommelsen befäste Aveleda sin position som en av de största producenterna i Portugal och stärkte dessutom sin position som rödvinsproducent och producent av mer exklusiva viner. Aveledas historia tog sin början 1870 då Manuel Pedro Guedes la grunden till företaget Aveleda som fick namn efter familjens egendom. Idag, drygt 150 år senare, drivs företaget av samma familj. Vid rorkulten sitter femte generationen Guedes i form av António och Martim. Verksamheten har vuxit och gruppen är Portugals största producent av vitt vin med huvudsakligt ursprung Vinho Verde. Aveleda importeras av Philipsson & Söderberg.