italien

Barolo

Italien

Barolo

Barolo har länge kallats för kungarnas vin. Det finns inte många röda viner i världen som kan konkurrera med dem som produceras enligt konstens alla regler i distriktet Barolo. Vinerna måste leva upp till höga krav och är i regel lagrade i minst fem år när de kommer ut på marknaden. Barolo 2017 - snälla viner att dricka redan nu Ett typiskt barolovin har en smak som det inte går att ta miste på. Det här är sträva och tanninrika viner som kan få det att krusa sig i munnen om de inte mjuknat lite med åren. Det är en karaktär som är mycket uppskattad idag, även det inte passar dig som vill ha ett enkelt och lättdrucket vin, snarare än en upplevelse. Tjära, rosor och choklad är andra smaker som många associerar med barolo. När vinet mognar kommer inslag av skog, som löv och tryffel. Beroende på hur vinet lagrats kan det också ha en tydlig ekkaraktär.

Barolo är ett vindistrikt som lämpar sig för kvalitetsvin

Barolo är ett vindistrikt i Piemonte i nordvästra Italien. Klimatet är omväxlande och jordmånen är mycket gynnsam för produktion av kvalitetsviner. Druvorna som barolo görs på heter nebbiolo. I en del av distriktet bildas en kraftig dimma i oktober, när druvorna skördas. Nebbiolo kommer från det italienska ordet nebbia, som betyder just dimma. Så blev Barolo vinet på allas läppar

Barolo görs på nebbiolo, en relativt svårodlad druva

Nebbiolo är en krävande druva som vill ha lerjord med inslag av kalk, och gärna varma dagar och svala nätter. Växttiden är mycket lång. Det hade knappast lönat sig att odla nebbiolo om det inte var för att eftertraktade barolo till 100 procent görs på nebbiolo. Här, vid Alpernas fot, får druvan de rätta betingelserna. Smaken på ett vin på nebbiolo påverkas i ovanligt hög grad av vad det varit för väder. Det kan alltså vara ganska stor skillnad i kvalitet mellan olika årgångar. Storleken och åldern på faten som används vid lagringen sätter också sin prägel på vinet. När man talar om modern barolo så är det vin som lagrats på mindre och nyare fat. De vinerna har inte samma strävhet när det är ungt.

Barolo passar till mat med mycket smak

Barolo kan lätt ta över totalt om det serveras till lättare rätter som inte är så smakrika. Däremot passar det väldigt bra till rustika kötträtter med svamp. Lagrade ostar går också fint ihop med vin från Barolo.

Barolo ska inte serveras vid för låg temperatur

16–18 grader är lagom temperatur för en barolo. Precis som när det gäller fylligt rödvin över lag kommer inte alla smaker fram när vinet är för svalt. Barolo vinner på att luftas, gärna flera timmar, innan servering. Ha gärna glas med en lite större kupa. Det gäller särskilt om du inte haft tid att lufta vinet ordentligt.

Priset på barolo brukar bli högt

En flaska barolo kostar vanligtvis åtminstone några hundralappar. För den som har råd finns det knappt någon övre gräns för vad du kan få betala för en riktigt fin årgång. Priset styrs av den höga efterfrågan, men en annan viktig faktor är att det tar lång tid att göra barolo och att det alltid finns risk för att en skörd ska slå fel.

Barolo på Systembolaget

Du har närmare 300 flaskor av barolo att välja mellan på Systembolaget. Beställer du vin online kan du få det vin du vill ha levererat till din närmaste butik. Många av vinerna säljs bara under en begränsad period och Systembolaget får ofta in nya intressanta viner från vindistriktet Barolo.