Laddar annons
Bästa Barbaresco på Systembolaget 2024 - topplista
26 Feb, 2024

Bästa Barbaresco på Systembolaget 2024 - topplista

Av Piemontes olika appellationer finns det inga som är i närheten av att konkurrera i kvalitet och rykte med de två mest kända Barolo och Barbaresco. Av dessa två har framförallt Barolo upplevt ett enormt internationellt uppsving de senaste tio åren. Sverige har inte varit ett undantag och Systembolagets hyllor dignar av trycket från alla nylanseringar. Men hur ser det ut med närvaron av viner från Barbaresco? 

Om vi söker på Barbaresco på Systembolaget hittar vi ett hundratal produkter. Av dessa ligger de flesta i beställningssortimentet. Om vi filtrerar sökningen med kriterierna 200-700 kronor och söker på fast sortiment och på tillfälligt sortiment och dessutom ställer kravet närvaro i åtminstone fem butiker, var landar vi då? Jo på futtiga sex viner. Med motsvarande sökning med Barolo blir antalet drygt 60 viner. Skral utdelning för Barbaresco som ändå till stor del varit med att bygga Piemontes rykte med producenter Bruno Giacosa, La Spinetta och Gaja. Några av förklaringarna kan vara att Barolo är en till ytan nästan tre gånger större appellation, dessutom har efterfrågan på just Barolo varit väldigt stor men trots det borde det finnas ett betydligt större urval som är tillgängligt i flera butiker. I listan nedan har vi tagit fram bästa barbaresco på Systembolaget 2024. 

När vi tar fram vad vi kallar den ”bästa” menar vi att vi utifrån några kriterier väljer och ut de bästa vinerna sett till dessa kriterier vilka kort är att: prisläget 200-700 kronor, vinet ska vara tillgängligt i flera butiker, det ska i någon utsträckning vara stiltypiskt samt att det ska vara ett ”tips” vi kan stå för till priset.

Bästa Barbaresco på Systembolaget 2024

Hitta fler topplistor kring röda viner från Italien här