Druva

Nero d'avola

Blå druvsort
Nero d'avola Nero d'avola är en rödvinsdruva som hör hemma på Sicilien. Namnet betyder “den mörka från Avola”, och syftar på druvans färg och den lilla stad på öns sydspets där den har sitt ursprung. Nero d'avola har anor som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden, och den omnämndes i skrift första gången på 1600-talet. Ibland går druvan även under namnet calabrese. Nero d'avola var länge en druva som främst användes till blandningar. Den adderades för att ge styrka och intensitet till rödvin som även bestod av andra druvor. Så var fallet under större delen av dess historia. Attityden till nero d'avola förändrades dock på 1980-talet. Odlare började lyfta fram druvan och visade att den kunde stå på egna ben. Nu finns därför ett stort utbud av viner som bara innehåller nero d'avola, och de har väldigt gott anseende. Många sorter har hög komplexitet och går utmärkt att lagra. Druvan används även till att göra rosévin av bra kvalitet.

Nero d'avola är Siciliens mest odlade druva

Sicilien är en framstående vinproducent med flera druvor på repertoaren, men nero d'avola är den mest odlade. Det är framförallt det varma klimatet som gör att druvan trivs så bra på ön. Hemstaden Avola är fortsatt ett starkt fäste, men druvan har en framträdande ställning i ett flertal områden på Sicilien. Globalt sett är det dock glest mellan odlingarna. Nero d'avola har introducerats i Australien och visat viss potential där, men produktionen ligger på en blygsam nivå än så länge.

Nero d'avola ger viner med en fyllig karaktär

Nero d'avola jämförs ofta med cabernet sauvignon, syrah och pinotage. Druvan skapar kraftiga viner med tydliga tanniner, stor fyllighet och medelhög syra. Vinerna präglas ofta av frukt och bär. Vanliga smaker är plommon, fikon, svarta vinbär och russin. Nero d'avola som lagrats brukar få inslag av choklad och hallon.

Nero d'avola passar bra till hamburgare

Tyngden hos nero d'avola ska helst paras med mat som också har tyngd och kraft. Det är främst mustiga kötträtter som brukar rekommenderas. En grillad stek är ett bra alternativ. Hamburgare och köttfärslimpa går också fint. Den som vill äta vegetariskt kan prova nero d'avola tillsammans med svamp eller linser. Vinet passar också bra till många ostar, exempelvis fontina, cheddar och gruyere.

Rätt temperatur och glas för nero d'avola

Nero d'avola bör serveras vid en temperatur runt 16–18 grader. På varma sommardagar kan det dock vara på sin plats att kyla vinet lite mer än så. Det är bäst att servera nero d'avola i ett bordeauxglas. De är lite högre än andra rödvinsglas, och ger vinet en bra balans.

Nero d'avola på Systembolaget

Nero d'avola är inte lika välrepresenterad på Systembolaget som vissa andra italienska druvor. Men det finns ändå uppemot tjugo sorter att välja på, varav ett dussintal hittas i det fasta sortimentet. Det är bara rödvin som gäller, och samtliga kommer från Italien. Priserna ligger generellt på en rimlig nivå, med många billiga och bra alternativ. Det finns dock en del dyrare flaskor också, för den som är sugen på någonting mer exklusivt.