Nero d'avola
Nero d'avola är en rödvinsdruva som hör hemma på Sicilien. Namnet betyder “den mörka från Avola”, och syftar på druvans färg och den lilla stad på öns sydspets där den har sitt ursprung. Nero d'avola har anor som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden, och den omnämndes i skrift första gången på 1600-talet. Ibland går druvan även under namnet calabrese.
Nero d'avola var länge en druva som främst användes till blandningar. Den adderades för att ge styrka och intensitet till rödvin som även bestod av andra druvor. Så var fallet under större delen av dess historia. Attityden till nero d'avola förändrades dock på 1980-talet. Odlare började lyfta fram druvan och visade att den kunde stå på egna ben. Nu finns därför ett stort utbud av viner som bara innehåller nero d'avola, och de har väldigt gott anseende. Många sorter har hög komplexitet och går utmärkt att lagra. Druvan används även till att göra rosévin av bra kvalitet.