Tillbaka till: Italienskt vin

Sicilien

Sicilien

Den idylliska medelhavsön Sicilien, som även är Italiens största region sett till ytan, är bra mycket mer än bara marsalavin när det kommer till vinproduktion.

Länge var det just staden Marsal och vinet med samma namn som var synonymt med Medelhavets största ö, Sicilien. Länge var regionen framförallt känd för att producera en hel del bulkviner, men den bilden har förändrats rejält på senare år. Vinproduktionen har nämligen gått ner, men kvalitén på vinerna har gått upp.

Ön är fortsatt en stor producent av viner, även om produktionen gått ner på senare år. Bland de mer välkända druvorna finns den blå druvan nero d’Avola som i stort sett enbart odlas på Sicilien i Italien. Där finns även den gröna druvan grillo som enbart odlas på ön.

I dag finns det en hel del välkända vindistrikt på Sicilien, där vulkanen Etna och vinerna som görs i närheten av den, tillhör ett av de mer kända distrikten. Vinerna därifrån går under appellationen Etna DOC och de röda vinerna därifrån görs på den sicilianska druvan nerello mascalese.

I dag finns det enbart ett vin som har DOCG-status och det är Cerasuolo di Vittoria DOCG där nero d’Avola utgör grunden i vinet.

På senare år har även hela regionen fått en egen appellation som heter Sicilia DOC, vilket är en del i regionens arbete att öka kvalitén på vinerna.

I och med att kvalitén på vinerna från Sicilien ökat så har även populariteten och utbudet på Systembolaget blivit större. I dag finns det ett stort urval av viner från ön på Systembolaget, där de allra mest kända är de som går under benämningen Etna DOC. Både vita och röda viner säljs i dag i stor utsträckning från regionen.

Kända druvor: Grillo, nero d’vola, carricante, catarratto
Kända viner: Etna DOC, Marsala DOC

Etna (1)