Bäst i test vecka 7 - Chianti Classico med årgång 2021 på etiketten
Under lång tid tampades regionen Chianti Classico med ett skamfilat rykte som i stor utsträckning var ganska välförtjänt. I Bäst i test vecka 7 visar vi upp den rätta sidan av Chianti Classico med hjälp av fyra fynd.
När Chianti Classico hade som värst rykte så hade områdets intressantaste produkt blivit en ganska ful ljusstake invirad i bast – il fiasco. Nu blåser det andra vindar och få av oss tänker på dåligt vin när namnet Chianti dyker upp. Regionen har implementerat flera klassifikationer som på ett oitalienskt vis verkar fungera förhållandevis bra. En del av framgången ligger i att konsortiet sedan 2018 styrs av den energiske och samarbetsorienterade Giovanni Manetti som också är ägare till vingården Fontodi. Under hans ledning har stoltheten över att tillhöra en av Italiens mest kända regioner blommat ut.
Nu börjar den volymmässigt begränsade men kvalitetsmässigt imponerande årgången 2021 bli allt vanligare på hyllorna och för att göra en lång historia lite kortare: här finns det mycket högkvalitativ, spännande, prisvärd och matvänlig Chianti Classico att fylla ett litet hörn av källaren med. Vi har valt ut fyra viner från området som samtliga kommer från årgången 2021. Utöver födelseår har dessa fyra ytterligare en sak gemensamt och det är hög prisvärdhet som denna gång räcker hela vägen till fyndmedaljer för alla fyra viner. Två av vinerna återfinns i beställningssortimentet och de andra två finns ute i hyllorna och kan beställas till samtliga butiker. Längst ner i artikeln finns en liten bonus som ni inte bör missa.
Systembolagets beställningssortiment - för dig på jakt efter ett husvin
Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är ”Bäst-i-test” ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem.
Bäst i test vecka 7 - Chianti Classico med årgång 2021 på etiketten
Fattoria Poggerino ligger i närheten av Radda in Chianti, i centrala Toscana. Fram till 1940-talet det en del av en större fastighet. Genom arvsskiften kom egendomen att splittras och på 70-talet skapades Poggerino. Sedan 1999 drivs Poggerino av syskonparet Benedetta och Piero Lanza. Poggerino har 12 hektar vingårdsmark. Sedan 2009 är vingårdarna biodynamiskt certifierade. Poggerino importeras av Tryffelsvinet.
Fonterutoli
2021Djup doft med mogen frukt av mörka körsbär, plommon, tobak, kryddor och kaffe. Smaken är drygt medelfyllig med tranbär, choklad, djup, koncentration och utmärkt balans och längd. Årgången 2021 är djupare och mörkare i frukten än tidigare årgångar och kräver lite mer luft för att öppna sig. Den är möjligen något mindre områdestypisk men vad gör väl det när det är så här bra? Sedan 2023 har priset gått upp ordentligt men det var faktiskt FÖR lågt under förra året. Dessutom, trots prisökningar, är Fonterutoli Chianti Classico ett ”mästerkatten i stövlarna-steg” förbi fyndgränsen. Drick 24-29. Servera till en grillad portobelloburgare.
Familjen Mazzei hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är "nära" förestående. Detta gör familjen Mazzei till en av Italiens äldsta vinproducenter. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana och Zisola på Sicilien. Fonterutoli importeras av Vintedge.
Brancaia drivs av den Schweiziska familjen Widmer som 1981 köpte en övergiven bondgård i närheten av byn Radda in Chianti. Gården renoverades, vinrankor planterades och redan 1983 kunde man lansera de första vinerna. Efterhand köptes mer mark in och fler vingårdar planterades. Gården består idag av 32 hektar vingårdsmark och man producerar allt från en lysande Chianti Classico till ”supertuscans”. Brancaia importeras av Johan Lidby Vinhandel.
Brolio
2022Rödbärig frasigt elegant frukt med körsbär, röda plommon, vildhallon, granatäpplen, imponerande intensitet, lagerblad, färsk salvia och krispiga syror. En elegant Chianti Classico som levererar skyhögt över prisnivån. Servera till vegetarisk lasagna. Gjort på 95% sangiovese och 5% colorino. Drick 24-27.
Det är ingen överdrift att beskriva Barone Ricasoli som en av världens historiska vinproducenter. Familjen har anor i Chianti sedan 1100-talet. Det finns skriftliga dokument som visar att familjen Ricasoli var ägare till den historiska borgen Castello di Brolio år 1141. Vid rodret sitter sedan 1994 Francesco Ricasoli som kommer som nummer 32 i ordningen att driva familjeföretaget. Francesco Ricasoli har målmedvetet arbetat med att höja kvaliteten på vinerna och har initierat samarbeten med Universitetet i Florens där man tillsammans arbetar med att kartlägga vingårdarnas jordmåner för att hitta de mest lämpade odlingsmetoderna för varje enskild vingård. Ricasoli importeras av Lively Wines.
Och till sist den lilla extra bonusen:
Ibland hakar det upp sig i Systembolagets lanseringsprocess vilket leder till att viner som egentligen borde sålt slut så fort de blev tillgängliga kommer ut i butikerna för sent och konsumenterna hittar dem inte. Eftersom vi har nämnt Giovanni Manetti och Fontodi är tipset att det finns ett av Fotodis prestigeviner tillgängligt på Systembolaget. Vinet är vansinnigt bra och mycket prisvärt trots att prislappen är hög.