Olivoljeprovning

Prova olivolja från exempelvis Italien, Grekland eller Spanien, jämför och smaka på skillnaden. Hur beter sig oljan i munnen, dess struktur, fräschör eller kryddiga spänst. Själva provningstekniken av olja skiljer sig åt jämfört med att prova vin.

Lär känna olika oljors skillnader och karaktärer och hur mycket olivsorten inverkar på oljans smak. Eller varför exklusiv jungfruolja smakar mycket mer än “bara” olivolja är några av de svar den här provningen vill ge deltagarna. Karaktären på en olivolja bygger på dess färska karaktär, en anledning till varför Novello-oljan är så populär. För övrigt  är Novello en olja som man oftast ser i butik som ofiltrerad.

Olivoljeprovningen innehåller minst sex olika sorters olja och till provningen serveras vatten och bröd. En strålande fortsättning på en olivoljeprovning är kombination till vin, ost och charkuterier.

Kontakta mig med din förfrågan, Elke Jung.

Om glas till olivoljeprovning

Använd inte dina finaste vinglas när du provar olivolja. Fettet i oljan lägger sig som en hinna över glasytan vilken aldrig försvinner. För övrigt gäller detta även vid servering av gräddiga drinkar eller om ni dricker mjölk. Använd andra än bästa finvinglasen till alla ”feta” drycker.