frankrike

Pomerol

Frankrike
Pomerol Pomerol i östra Bordeaux i Frankrike är en legendarisk appellation. Här görs några av världens bästa röda viner. När det gäller pomerolvin brukar smakassociationerna gå mot choklad, lakris, plommon, mörka körsbär och kryddor. Pomerol kan lagras länge och när det gäller de finaste vinerna talar vi om decennier snarare än år. När det gäller ett vanligt vin från Pomerol brukar man anse att vinet har kommit till sin fulla rätt efter ca fem år. Château Pétrus från Pomerol är ett av världens mest eftersökta viner. Det har sagts att den finaste gest man kan visa en vän är att slå upp ett glas Château Pétrus. Det är lätt att förstå den tanken eftersom en flaska kan kosta över 50 000 kronor.

Pomerol vindistrikt är högt ansett

Pomerol kallas för den högra stranden då det ligger till höger om floden Dordogne. Tillsammans med St-Emilions är Pomerol den högst ansedda appellationen i området. Flera av de bästa vingårdarna i Pomerol är belägna på en högplatå i den nordvästra delen av Pomerol. Den speciella, järnrika lerjorden har en blå ton. Den bidrar till att ge vinerna en unik karaktär. Leran hjälper också till att behålla fukten när det är varmt och torrt. Odlingsarealen i Pomerol är omkring 800 hektar, vilket är mycket lite jämfört med andra appellationer i Bordeaux. Det är framförallt från 1960-talet och framåt som Pomerol har vunnit sitt världsrykte.

Merlot är den vanligaste druvan i Pomerol

Länge var det främst gröna druvor som odlades i Pomerol. Idag är dock detta ett distrikt där det enbart görs röda viner, framförallt på druvan merlot. Även cabernet franc, cabernet sauvignon och petit verdot förekommer. Ett vin från Pomerol består oftast av en blandning av flera druvor men andelen merlot kan vara upp emot 95 %. Merlot ger fylliga till medelfylliga viner och ett glas kan vara en riktig upplevelse, snarare än ett lättdrucket sällskapsvin.

Pomerol passar till mat med kryddor

Kryddstark och kraftig mat som lamm och nötkött är i regel bra i kombination med vin från Pomerol. I alla fall om du har ett lika stort fokus på maten som på vinet. Om det handlar om dyra pomerolviner är det bättre att servera ett lättare tilltugg än en kraftig måltid.

Pomerol temperatur

Ett typiskt rött pomerolvin kan med fördel serveras rumstempererat om du har det svalt i rummet. 18–19 grader är idealiskt för ett fylligt rödvin av den här kalibern. Ett lättare vin från Pomerol kan serveras något svalare. Det finns särskilda glas som är gjorda för att passa bordeauxviner på merlot och cabernet sauvignon. Glasen är högre än normalt och har en bredare kupa.

Priset på vin från Pomerol är högt

Priserna är höga på Pomerol då det är ett premiumvin. De bästa vinerna från Pomerol tillverkas i mycket små kvantiteter eftersom det är en så liten odlingsareal som kan frambringa de bästa druvorna. Samtidigt är efterfrågan mycket stor och det är det som driver upp priserna.

Pomerol på Systembolaget

Systembolaget har över 30 olika viner från Pomerol, alla är röda. Prismässigt börjar det på ett par hundra kronor och de slutar med Château Pétrus som är ett magnifikt men mycket dyrt vin.