Laddar annons
4 Nov, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

”Nya” viner med mognad i november

Alla bättre röda viner behöver tid att utveckla sin potential. Det är tid (i fat och på flaska) som utvecklar komplexa detaljer och finesser i karaktären hos viner. Nu i november finns bland nyintroducerade viner, nio väl prisvärda röda i olika stilar med lite längre utveckling. En stor tillgång för alla de, som inte redan har ett stort förråd av sådana i sin vinkällare.

Bordeauxdruvor

På bordeauxdruvor finns det en klassisk långlivad sydafrikan i BS, 71258 Alto Cabernet Sauvignon, 2008 för 150 kronor. Har nu fått fem och ett halvt år i uppfostran och det har gett en betydande utveckling även om det fortfarande är en ungdom med huvuddelen av livet framför sig. Utmärkt och rikt och har utvecklat lite längd och generöst kul innehåll med den hittillsvarande lagringen.

Från Eikendal inte så långt därifrån finns nu en unik bordeauxblend, 79347 Charisma, 2009 för 145 kronor i BS. Den innehåller 46% Cabernet Franc, 38% Merlot och 4% Malbec samt dessutom 7% Sangiovese och 5% Pinot noir. Tillsammans blir det idag ett ganska moget rödvin med intressant utvecklad mångfald. Senare årgångar av Charisma är däremot i huvudsak baserade på Syrah.

Likadeles i BS finns just nu en riktigt stor mogen utvecklad Pomerol från det mjuka måttligt kraftfulla året 1998 i Château Latour a Pomerol för 999 kronor, Vnr 70301. Mogen läcker stor mäktig och distingerad Bordeaux och mycket stort slut. Ännu på väg upp i min smak, men helt vuxen nu.

Delikata röda bourgogner med utveckling

Det finns tre röda bourgogner från Beaune med omgivningar i lätt delikat stil. Alla tre är fantastiska gåsviner när vi nu närmar oss Mårten. Billigast och allra mest prisvärd i tillfälliga sortimentet (i ganska stor upplaga) finns 96125 Beaune Premier Cru, 2008 från vinhuset Louis Jadot för 185 kronor. Lätt bourgogne med mognad och spänst balanserat fint och läckert utan mäktighet. Ännu en utmärkt årgång av detta vin som vi kunnat njuta av i flera tidigare årgångar. Kul att det säljs i utvecklat stadium varje gång.

Lite större med en tuch mer espri och fortfarande ganska utvecklat är 99282 Savigny-lès-Beaune Les Bourgeots, 2009 från vinhuset Simon Bize et Fils för 269 kronor. När det skall vara riktigt elegant lätt gåsvin och budgetramarna är vida rekommenderas 79330 Beaune Premier Cru Clos des Mouches, 2008 från Joseph Drouhin för 499 kronor. Fin delikat läcker något lätt röd bourgogne med längd och utveckling, kul nu och växer många år till.

Museum Release

Ch Thabilk gör i ganska traditionell stil mycket långlivade viner som kräver lång tid innan de har mobiliserat sin potential. Under en följd av år har man lagt undan ett parti av viner. Dessa säljs sedan senare med namnet Museum Release. En allt vanligare och mycket givande idé runt om i vinvärlden. För andra viner kan det bli rätt dyrt att köpa dem, men 6348 Tahbilk Shiraz Museum Release, 2006 kostar inte mer än 145 kronor. Rikt utvecklat och nyanserat nu även om det har stor framtid.

Mogen priorat med hela registret

Cellers Fuentes är ett intressant Prioratvinhus som också säljer en del av sina viner med mognad och utveckling. Just nu finns 97109 Gran Clos, 2006 för 279 kronor. Har en tydligt mogen klangfärg med betydande komplexitet, utveckling och rikedom.

Amarone med fina mognadstoner

Enkel och billig amarone, som det numera finns gott om, är inget lagringsvin. Klassisk fin amarone vinner däremot mycket på lagring. 91150 Bertani Amarone Classico, 2005 har nu lite utveckling och mognadskomplexitet efter åtta år för 499 kronor. Klassisk stor amarone, generös och snygg utan överextrahering.