italien

Barbera d'Alba

Italien

Barbera d'Alba

Barbera d'Alba är en appellation som är känd för att ge viner med hög syra, en djupt röd färg och relativt lite tanniner. De kan jämföras med Barolo och hör till de röda viner från Italien som du absolut bör känna till.

Barbera d'Alba Superiore har lagrats i minst 12 månader varav fyra månader på ekfat. Generellt så vinner vin från Barbera d'Alba på lagring. Då hinner de utveckla rätt balans mellan syra och tanniner och den komplexa karaktär som ett bra Barbera d'Albavin kan uppnå.

Barbera d'Alba är ett vindistrikt i norra Italien

Barbera d'Alba är en appellation i Piemonte i nordvästra Italien. Den medeltida staden Alba och de omgivande kullarna erbjuder en kalkhaltig lerjord som ger goda förutsättningar för framställning av vin av hög kvalitet. Barbera d'Alba är sedan länge ett betydelsefullt vindistrikt och vinnäringen har stor ekonomisk betydelse för regionen. Tips på fem viner gjorda på druvan Barbera

Barbera är den vanligaste druvan i Barbera d'Alba

I viner från Barbera d'Alba är druvan barbera dominerande. Barbera är den näst mest odlade druvan i Italien. En utveckling vi ser nu är att barbera används allt mer i komplexa viner avsedda för lagring. Tidigare har barbera först och främst förekommit i enklare bordsviner. Ibland finns även ett inslag av nebbiolo, men för att ett vin ska få märkas som Barbera d'Alba krävs det att minst 85 % av druvorna som används är barbera. Det är inte så mycket tanniner i barbera. Det ger viner där andra smaker tillåts ta plats. Man associerar ofta röda körsbär och blåbär med Barbera d'Alba. Barbera har odlats mycket länge i området och anpassat sig väl utifrån de lokala förhållandena.

Barbera d'Alba passar till mat med kryddor

Barbera d'Alba är ofta medelfylliga viner som passar till lättare kötträtter som fågel och kalv. Fylligare viner med mycket smak kan behöva paras med kraftigare rätter för att inte ta över. Även pizza, en bit parmesan och blandade charkuterier fungerar bra ihop med ett glas Barbera d'Alba.

Barbera d'Alba kan serveras vid en temperatur på 16–18 grader

Viner på barberadruvan serveras lämpligen med en temperatur på 16–18 grader. Precis som när det gäller vilken mat vinet passar till så är det framförallt fylligheten som avgör vid vilken temperatur vinet bör serveras. Fylliga viner kommer bäst till sin rätt strax under normal rumstemperatur medan lättare viner kan serveras svalare. Det är inte så lätt att få tag på speciella glas för Barbera d'Alba och det behövs inte heller, utan vanliga rödvinsglas passar utmärkt.

Priset på vin från Barbera d'Alba varierar kraftigt

Barbera d'Alba är kanske inte ett vin för dig som är ute efter lägsta möjliga pris. Det är heller inte en appellation där priserna pressats upp till orimliga nivåer på grund av varumärket. Det finns med andra ord möjlighet att hitta viner från Barbera d'Alba av utmärkt kvalitet till rimliga priser.

Barbera d'Alba på Systembolaget

Systembolaget brukar ha omkring 50 viner från Barbera d'Alba i sin butik på nätet där du kan beställa vin för uthämtning i din lokala butik eller för hemleverans. Genomsnittspriset för en flaska är omkring 200 kronor.