Kyckling och kalkon

Favoriter man gärna vill ha i repris - en middag med kyckling och kalkon är alltid rätt. Och det blir i princip aldrig fel i kombination med ett glas vin.

Kyckling och kalkon. Det är inte konstigt att fågel har blivit en favorit för många. Det ljusa köttet kan bära så många olika smaker och tillagningen kan göras så enkel eller komplex du vill. Gå ”all in” och bjud på en amerikansk kalkonmiddag eller sjunk ner i soffan framför valfri skärm och njut av kryddiga kycklingtacos. Låt smakinriktningen sedan styra vad du häller i glaset.

KARAKTÄR

Kött från kyckling och kalkon är ganska lika till karaktären. Det är magert och har en mild smak med dovare toner av svamp och rotfrukter. Olika delar smakar olika mycket, och kalkonens smakomfång är lite djupare än kycklingens. Smaken sitter i benen och i fettet under skinnet. Använd gärna delar med ben och låt skinnet sitta kvar vid tillagningen för att fånga upp så mycket av köttets smak som möjligt.

SMAKKOMPISAR

Kycklingen och kalkonens milda smak gör dem kompatibla med så många olika kryddor och smaker att största utmaningen snarare blir vad man är sugen på. Prova pikant och hett ihop med sötma från honung eller frukt, milda örter som mortlas till en rub eller fyll på med mer umami från soltorkade tomater. Feta smakbryggor som exempelvis pancetta eller smör gör det magrare kalkonköttet godare.

TILLAGNING AV KYCKLING OCH KALKON

Det finns ingen torr kalkon eller kyckling, det gäller bara att hålla koll på temperaturen. Båda ska genomstekas (enligt rekommendation från livsmedelsverket), vilket sker vid 70°C. Det finns alltså ingen anledning att exempelvis låta ett kalkonbröst gå upp till 85°C vilket äldre kokböcker ofta har rekommenderat.

DRYCK TILL MAT MED KYCKLING OCH KALKON

Rött eller vitt är en smaksak. Utgå från tillagning och tillbehör när du väljer vin. Eller hitta både smakinriktning och vinförslag bland alla våra recept. Vill du gå direkt på våra toppval av vin för kalkon (och kyckling) hittar du dem här.