Kycklingcurry med ris, pistagenötter och naanbröd
Recept på kycklingcurry med ris, pistagenötter och naanbröd. Ihop med receptet får du tips på ett vin som passar till rätten.
Kyckling och kalkon. Det är inte konstigt att fågel har blivit en favorit för många.
Det ljusa köttet kan bära så många olika smaker och tillagningen kan göras så enkel eller komplex du vill. Gå ”all in” och bjud på en amerikansk kalkonmiddag eller sjunk ner i soffan framför valfri skärm och njut av kryddiga kycklingtacos. Låt smakinriktningen sedan styra vad du häller i glaset.
Kött från kyckling och kalkon är ganska lika till karaktären. Det är magert och har en mild smak med dovare toner av svamp och rotfrukter. Olika delar smakar olika mycket, och kalkonens smakomfång är lite djupare än kycklingens.
Smaken sitter i benen och i fettet under skinnet. Använd gärna delar med ben och låt skinnet sitta kvar vid tillagningen för att fånga upp så mycket av köttets smak som möjligt.
Kycklingen och kalkonens milda smak gör dem kompatibla med så många olika kryddor och smaker att största utmaningen snarare blir vad man är sugen på.
Prova pikant och hett ihop med sötma från honung eller frukt, milda örter som mortlas till en rub eller fyll på med mer umami från soltorkade tomater. Feta smakbryggor som exempelvis pancetta eller smör gör det magrare kalkonköttet godare.
Det finns ingen torr kalkon eller kyckling, det gäller bara att hålla koll på temperaturen.
Båda ska genomstekas (enligt rekommendation från livsmedelsverket), vilket sker vid 70°C. Det finns alltså ingen anledning att exempelvis låta ett kalkonbröst gå upp till 85°C vilket äldre kokböcker ofta har rekommenderat.
Rött eller vitt är en smaksak. Utgå från tillagning och tillbehör när du väljer vin. Eller hitta både smakinriktning och vinförslag bland alla våra recept.
Vill du gå direkt på våra toppval av vin för kalkon (och kyckling) hittar du dem här.
Recept på kycklingcurry med ris, pistagenötter och naanbröd. Ihop med receptet får du tips på ett vin som passar till rätten.
Recept på saffransrisotto med kycklingbröst och mandel, med ett tillhörande vintips till rätten. En rätt som är perfekt på julen.
Vin till kyckling. Olika rätter och recept, tillagningar och tillbehör. Variationen på vilka viner som passar till kyckling är stor.
Recept på kycklingbröst med grön currysås och ris. Här kan du se video på hur du lagar rätten. Du får dessutom ett vintips till maten.
Vin och mat i kombination. Här har vi äntligen alla smakingredienser som bjuder in till vin av gewürztraminer.
Kycklingtacos med majssalsa och chipotle är rätten som alltid funkar när det vankas taco-kväll på fredagar.
En lite pyssligare maträtt är Tajine de Poulet som i det här receptet går i tydligt franska tecken. Vinet är rött, franskt.
Chicken parm med bucatini är maträtten som imponerar på vännerna och familjen. En smakrik rätt där många kraftiga smaker kombineras ihop.