italien

Bardolino

Italien

Bardolino

Bardolino är en appellation i Italien som förtjänar att lyftas fram lite extra! Trots att det görs kvalitetsviner i Bardolino får de inte alltid den uppmärksamhet de förtjänar. Vinhantverket är utsökt och karaktären brukar vara kryddiga viner med smak och doft av mörka frukter. Syran är ofta förhållandevis låg.

Bardolino ligger vid Gardasjön

Bardolinovin produceras i ett kulligt landskap i Verona, vid den berömda Gardasjön, som är Italiens största insjö. Här ligger också staden Bardolino, som varit ett lokalt center för vinproduktion. Klimatet är tempererat och jordmånen runt Gardasjön är mycket förmånlig, den består av moränjord med ett rikt inslag av mineraler. Några av de äldsta arkeologiska lämningarna är från när regionen var en del av romarriket. Fynden visar att vin användes vid religiösa ritualer.

Bardolino görs på flera olika druvor

De viktigaste druvorna i ett vin från Bardolino är corvina, rondinella, och molinara. En mindre del av vinet kan också göras med rossignola, barbera, sangiovese eller garganega. Vissa viner görs av endast en druvsort, medan andra görs av en blandning av flera. Att Bardolino kan vara gjort på olika druvblandningar innebär att vinerna kan ha olika smak. Det är svårare att tala om en typisk bardolinokaraktär än när det gäller viner från flera andra appellationer. Det finns dock drag som är genomgående. Vanligtvis är vinerna lätta att dricka, de har en elegant karaktär och en rubinröd, snarare än mörkröd, färg. Bardolino superiore är en typ av vin från området med lite högre alkoholhalt. Det har lagrats i minst 12 månader och därför fått en något fylligare smak. Bardolino novello är ett vin som dricks bara några månader efter att druvorna skördats. Bardolino chiaretto är ett mousserande rosévin.

Vin från Bardolino passar till pizza

Ett lättare rödvin från Bardolino är inte svårt att kombinera med mat. Det passar till väldigt mycket, till och med lite fetare fiskar som lax, till vilket man normalt sett rekommenderar vitt vin. Grillat kött och pizza smakar också mycket bra med ett rött vin från Bardolino. Om det är ett fylligare vin, som Bardolino superiore, rekommenderar vi rätter med en kraftigare smak. Ett rosévin från Bardolino kan med fördel drickas till fisk och skaldjur, eller salta snacks alternativt ost.

16 grader är lagom temperatur för vin från Bardolino

De flesta rödviner kommer till sin rätt när temperaturen är omkring 16 grader. Det gäller även viner från Bardolino. Är vinet riktigt fylligt kan 18 grader vara en bra temperatur. Är det istället en lätt Bardolino novello kan det serveras ett par grader kallare, ner mot 14 grader. En flaska rosé från appellationen kan lämpligen hällas upp vid en temperatur på omkring 8 grader. Välj glas utifrån om det är rödvin eller rosé, det behöver inte vara ett särskilt glas bara för att det är bardolinovin.

Bardolinovin kan köpas till ett bra pris

Bardolino är en appellation där det görs viner av hög kvalitet som inte kostar lika mycket som viner från de mest kända vindistrikten i Europa. Man kan säga att Bardolino är något underskattat och att det fortfarande går att göra riktiga fynd.

Bardolino på Systembolaget

Systembolaget har ofta omkring ett trettiotal flaskor från Bardolino att välja mellan i sin butik online. Därifrån kan du beställa vin till ditt lokala Systembolag. Förutom röda viner är utbudet av rosévin från Bardolino förvånansvärt bra.