Tillbaka till: Druva

Corvina

Corvina

Corvina är basdruvan i alla viner från Valpolicella, till minst 50 procent men oftast 65-70 procent. Druvan har en lång historia och räknas som en av de första/den ursprungliga/ i distriktet Valpolicella.

Man kan beskriva sorten som frodig och tålig, rankorna tål vinterns kyla utmärkt. Blommingen sker vanligtvis i slutet av april och druvorna mognar från september till oktober. Vad gäller jordar där corvina trivs är de helst steniga jordar, på sluttningar, eller höga lägen där luften kan strömma fritt.

Karaktär: Körsbärs- och lätt-fruktig med eleganta drag, mottaglig för botrytis under torkningen.
Det mest utmärkande draget att leta efter är körsbärstonen, som kan dra i riktning mandel.Tanninerna är lätta till medel och kroppen fyllig.

Druvans fullständiga namn är corvina veronese och det kommer från provinsen Verona där Valpolicella ligger. Druvan har bland annat gett namn till vinbaren Enoteca Corvina i Stockholm.

Många viner som är gjorda på corvina görs enligt passitometoden som innebär att man låter druvorna torka innan man gör vinet. Det medför att man behöver en bra mycket större mängd druvor för att kunna göra vinerna. Amarone är det mest kända vinet som är gjort enligt metoden. Den här metoden ger väldigt alkoholstarka viner, som till exempel ovanstående amarone.

Just I amarone så är corvina den allra viktigaste druvan med sin karaktär. I de vinerna blandas den med rondinella som också är en druvan som är vanlig för distriktet Valpolicella.

Andra viner som är gjorda på druvan är ripasso. Corvina är i dag en av nordöstra Italiens mest populära druvor.