Fisk till nyår - rödingfilé med champagnesås
60 minuter
Medel
23 ingredienser
Ett lyxigt recept på fisk till nyår är rödingfilé med champagnesås. Givetvis med ett perfekt matchande vintips till.
Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Röding
600 g
Rödingfilé
20 g
Smör
Salt & svartpeppar
Potatispuré
600 g
Mjölig potatis
1.5 dl
Grädde
50 g
Smör
0.25 st
Riven muskotnöt
Salt & vitpeppar
Bakad spetskål
1 st
Spetskål
75 g
Smör
(brynt)
1 msk
Japansk soja
1 msk
Yuzu
Salt & svartpeppar
Champagnesås
1 st
Schalottenlök
25 g
Smör
2 dl
Champagne
1 dl
Grönsaksfond
2 dl
Vispgrädde
2 msk
Forellrom
Vinäger
Salt & vitpeppar
Servering
50 g
Hasselnötter
1 kruka
Dill
Ingredienser för 4 personer
Röding
600 g
Rödingfilé
20 g
Smör
Salt & svartpeppar
Potatispuré
600 g
Mjölig potatis
1.5 dl
Grädde
50 g
Smör
0.25 st
Riven muskotnöt
Salt & vitpeppar
Bakad spetskål
1 st
Spetskål
75 g
Smör
(brynt)
1 msk
Japansk soja
1 msk
Yuzu
Salt & svartpeppar
Champagnesås
1 st
Schalottenlök
25 g
Smör
2 dl
Champagne
1 dl
Grönsaksfond
2 dl
Vispgrädde
2 msk
Forellrom
Vinäger
Salt & vitpeppar
Servering
50 g
Hasselnötter
1 kruka
Dill
Gör så här
1
Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten.
2
Bryn smöret till spetskålen och tillsätt soja och yuzu. Skiva spetskålen i 2–3 cm tjocka skivor och ringla över smöret. Baka i ugnen på 175 grader, tills kålen är mjuk igenom.
3
Finhacka en schalottenlök och brynt lätt med smör i en kastrull. Tillsätt champagne och grönsaksfond. Låt reducera till hälften. Tillsätt grädde och ge ett snabbt uppkok. Sila av såsen och smaka av den med salt, vitpeppar och vinäger. I slutet tillsätter du forellrom.
4
Passera potatisen och blanda ner smör, grädde, salt, vitpeppar och muskotnöt. Ställ åt sidan.
5
Dela rödingen i lagom portionsbitar. Stek i en het panna med rapsolja och grovt salt. Stek i 3–4 minuter på skinnsidan innan du tillsätter smör och vänder fisken. Avsluta i 1–2 minuter på köttsidan.
6
Servera kålen i botten med potatispuré, lägg den nystekta fisken tillsammans med såsen ovanpå. Genera med dill och hasselnötter. Smaklig måltid!