Rödingfilé med champagnesås
60 minuter
Medel
23 ingredienser
Ett lyxigt recept på fisk till nyår är rödingfilé med champagnesås. Givetvis med ett perfekt matchande vintips till.

Dryckestips till receptet
Ingredienser för 4 personer
Röding
600 g
Rödingfilé
20 g
Smör
Salt & svartpeppar
Potatispuré
600 g
Mjölig potatis
1.5 dl
Grädde
50 g
Smör
0.25 st
Riven muskotnöt
Salt & vitpeppar
Bakad spetskål
1 st
Spetskål
75 g
Smör
(brynt)
1 msk
Japansk soja
1 msk
Yuzu
Salt & svartpeppar
Champagnesås
1 st
Schalottenlök
25 g
Smör
2 dl
Champagne
1 dl
Grönsaksfond
2 dl
Vispgrädde
2 msk
Forellrom
Vinäger
Salt & vitpeppar
Servering
50 g
Hasselnötter
1 kruka
Dill
Gör så här
1
Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten.
2
Bryn smöret till spetskålen och tillsätt soja och yuzu. Skiva spetskålen i 2–3 cm tjocka skivor och ringla över smöret. Baka i ugnen på 175 grader, tills kålen är mjuk igenom.
3
Finhacka en schalottenlök och brynt lätt med smör i en kastrull. Tillsätt champagne och grönsaksfond. Låt reducera till hälften. Tillsätt grädde och ge ett snabbt uppkok. Sila av såsen och smaka av den med salt, vitpeppar och vinäger. I slutet tillsätter du forellrom.
4
Passera potatisen och blanda ner smör, grädde, salt, vitpeppar och muskotnöt. Ställ åt sidan.
5
Dela rödingen i lagom portionsbitar. Stek i en het panna med rapsolja och grovt salt. Stek i 3–4 minuter på skinnsidan innan du tillsätter smör och vänder fisken. Avsluta i 1–2 minuter på köttsidan.
6
Servera kålen i botten med potatispuré, lägg den nystekta fisken tillsammans med såsen ovanpå. Genera med dill och hasselnötter. Smaklig måltid!


