Förrätt till nyår – biff tataki med inlagda senapsfrön

35 minuter
Medel
18 ingredienser
Vi på Vinbanken har inför nyår tagit fram ett antal olika recept som passar perfekt till firandet. Som förrätt till nyår har jag valt att göra en biff tataki som är en slags asiatisk carpaccio.
Förrätt till nyår – biff tataki med inlagda senapsfrön
Ingredienser för 4 personer

Kött

400 g
Oxfile
1 st
Knippe rädisor
2 st
Salladslökar
1 kruka
Krasse
3 st
Stora potatisar

Dressing

1 dl
Japansk soja
2 tsk
Sesamolja
30 g
Ingefära
(finriven)
1 tsk
Farinsocker
1 tsk
Risvinäger

Wasabimajonäs

2 dl
Majonnäs
1 tsk
Wasabi pasta
1 tsk
Vitvinsvinäger
Salt & svartpeppar

Inlagda senapsfrön

1 förp
Gula senapsfrön
0.5 dl
Ättika
1 dl
Socker
1.5 dl
Vatten

Se hur man lagar receptet

Vintips till receptet

  • Hans Baer  Riesling Trocken

    Hans Baer Riesling Trocken

    2022
    tysklandTyskland
    750 ml
    11.5%

    Vin till biff tataki med inlagda senapsfrön

     

    När det blir dags för rätter med asiatiska inslag så finns det få viner som passar lika väl som rieslingviner, om man nu ska generalisera väldigt mycket. I det här specifika fallet när vi har en biff tataki med massvis av smakfulla ingredienser och råvaror som komplement så blir det naturliga valet en torr, frisk och fräsch riesling. Ihop med de syrliga inslagen i rätten kommer både vinet och maten gifta sig alldeles utmärkt. En riktigt bra mat- och vinkombination för en bra peng dessutom.