Vin till Tournedos Rossini
Lyxa till helgen och laga en middag utöver den vanliga. Det röda vinet håller lika hög klass. Det är fest, med mat och vin i perfekt kombination.
RECEPT. Ett säkert sätt att lyckas med middagen är att tillaga oxfilé. Det är en användbar del som firar triumfer på tallriken oavsett om det är tärnat i en Biff Rydberg eller hel tournedos. Men man behöver verkligen inte krångla till det – enklaste lyxen stavas salt och peppar.
Oxfilén är den möraste delen av alla detaljer. Den har knappt inget insprängt fett och har en mild smak.
Oxfiléns karaktär gör den perfekt ihop med så många olika smaksättare. Syrligt och umami-rikt med ädelost. Eller hett med peppar och vitlök, fett och örtig med bearnaise – här är det högt i tak.
Filén är otroligt användbar. Naturell råbiff, halstrad carpaccio, smördegsinbakad eller späckad är bara några förslag.
Vanligast är nog i alla fall att steka den i tjocka skivor och här är det verkligen upp till dig hur du föredrar din filé. Vill du ha den rare stannar du tillagningen vid 55°C, för medium 60-65°C och well done 70°C.
Använd en termometer! Och tänk på att du får bäst resultat om köttet är rumsvarmt innan du lägger det i stekpannan.
Vad man väljer beror på tillagningssätt och tillbehör men en tumregel är att ju rödare kött du serverar desto strävare viner kan du välja.
Kraftiga rätter som kompletteras med lite fetare tillbehör, exempelvis krämig gratäng eller såser, går bra ihop med kraftiga och sträva röda viner.
Tanninerna rundas nämligen av med hjälp av fett och salt. Till en elegantare rätt som carpaccio passar ett lättare vin bättre som exempelvis en örtsmakande cabernet franc från Friulien i norra Italien, eller ett vardagligare vin av nebbiolo. Beaujolais Cru eller en stram och kryddig pinot noir.
Det går också fint att välja vitt vin till oxfilé. Välj då ett kraftfullt vin, gärna fatlagrat med rostade toner för att matcha aromerna från stekningen.
Lyxa till helgen och laga en middag utöver den vanliga. Det röda vinet håller lika hög klass. Det är fest, med mat och vin i perfekt kombination.
Biff Rydberg är en klassisk svensk maträtt, uppkallad efter grosshandlare Abraham Rydberg och skapad av köksmästaren på Hotell Rydberg. Vinbanken har satt vinförslag till Biff Rydberg.
Villa Antinori är perfekt till en fin bit kött. Passar festmiddagen, men även om man vill lyxa till den hemlagade pizzan. Vi matchar vinet till en bit oxfilé med grillad gemsallad och smulad chèvre.
Meerlust Rubicon 2010 är ett rött vin från Sydafrika med lagringspotential. Vinbanken serverar vinet till den klassiska och festliga rätten Oxfilé Provencale
Enkelt, rustikt, smakrikt och framförallt gott. Denna vecka kör vi på riktigt goda och välkända smaker som är enkla att tillaga. Vinet till förrätten är […]
Vi fortsätter temat med vintrig och mustig mat. Jag brukar säga att det som är gott är gott. Man behöver inte alltid göra nya saker […]
Här kommer den läckra oxfilén som många läsare frågat efter. På ett rustikt och enkelt sätt serverar jag den smakrika köttbiten tillsammans med ett mustigt, […]
Choklad är så vansinnigt gott och fylld med så många smaker och aromer att man bara dånar, en underbar krydda helt enkelt. Låt er inspireras […]