Måndagsmat - Utflykt på Bjäre

På Bjärehalvön finns många gårdsbutiker. Vi gör en utflykt till Lindegrens i den otroligt vackra Sinarpsdalen utanför Båstad. Där vandrar röda kor upp och ner för sluttningarna. Korna är av rasen Rödkulla och de ägs av gården Bjäre Rödkulla. David och Lina Lindegren köpte gården 2004. Sedan några år är det ett heltidsjobb för David. De båda ser ett stort och ökande intresse för kött och köttkvalitet. Många vill lära sig mer om raser, uppfödningsmetoder, slakt och mörning. Allt fler är villiga att betala för god smak och kvalitet.

En av få lantraser som finns kvar

Rödkullan är en av Sveriges få kvarvarande lantraser. Det fanns en tid när rödkullan var Sveriges vanligaste ko, men på grund av stordrift höll den nästan på att försvinna. Rödkullan är en ”snäll” ko, har inte några horn och är oftast vackert rödbrun, ibland åt det gulare hållet, ibland mer åt det mörkbruna. Alla korna hos David och Lina har namn och de vistas ständigt ute. Rödkullan har en långsammare tillväxt än många konventionella raser och mognar tidigast vid två års ålder, oftast senare. Djuren utfordras nästan bara med gräs, något som ger lägre slaktvikt men i gengäld ett mer fettmarmorerat kött. Vilket förstås är ett plus för smaken eftersom mycket smak sitter i just fettet. I våras öppnades gårdsbutiken Lindegrens och intresset har varit stort. En anstormning rent ut av. Det är inte svårt att förstå. Butiken är trevlig, läget fantastiskt och köttet smakrikt och gott.

Måndagsmat och lite rött vin därtill

Just denna dag blir det inte rostbiff, oxfilé eller något annat gott från rödkullakor. Jag väljer kotletter från Linderödsgris med fin fettkant. Jag lägger dem några timmar i marinad av olivolja, färsk citron, färsk timjan, vitlök, salt och peppar. Sedan grillar vi dem försiktigt. Till detta blir det en enkel sallad på färskpotatis, finhackad purjolök och rädisor i halvor. Dressing av olivolja, vit balsamvinäger, färska kryddor, flingsalt och nymalen svartpeppar. Ovanpå hyvlar jag rikligt med parmesan. Jag väljer ett kryddigt rött vin till. Den som hellre dricker vitt kan servera en kraftig chardonnay. La Punition 2009 (72391) är smakrikt och kryddigt. Gjort på 100 procent carignan från den ekologiska vingården Chateau les Valentines i Provence. Stockarna planterades redan 1945. Vinet kostar 182 kr och säljs endast i kolli om sex flaskor. Importör är Gladivin som också erbjuder blandlådor av olika slag. Eller kanske något från nya världen. En kraftig, kryddig och lite busig pinot noir från Hahn Winery i Kalifornien. Hahn Pinot Noir (nr 70066) 2012,124 kr.

Recept andra gillar