Öl och insekter – nya kombon på köttfri måndag?

Får det vara en kokt syrsa? Inte? Syrsor, baggar, maskar, larver och andra insekter är en mycket miljövänlig källa till näring och två miljarder av världens befolkning äter redan insekter regelbundet. Enligt en rapport från FN:s mat- och jordbruksorgan FAO, som kom våren 2013, skulle en ökad konsumtion av insekter kunna bekämpa världens hunger. Insekter förökar sig snabbt, har en liten miljöpåverkan och finns tillgängliga överallt. Om du tycker att det känns som ett för stort steg just nu att äta upp spindeln på väggen istället för att släppa ut den, så kanske en vegetarisk dag är enklare att ta till sig. Kampanjen Köttfri måndag pågår för fullt för att minska köttkonsumtionen i Sverige och globalt. Kampanjen är en del av ett internationellt nätverk som verkar för att stärka den globala matförsörjningen Jag föreslår en smarrig varm smörgås med mycket smält ost. Smakkombinationen med spenat och kronärtskocka tycks vara vanlig i USA. Själv hade jag inte hört talas om den förut. Men eftersom jag gillar både spenat och kronärtskocka så gav jag den en chans. Gott blev det och lätt var det. Till den varma mackan passar det med kall öl. Ekologisk förstås. Vinbanken tipsar nedan.

Ingredienser

2-3 msk smör 1 vitlöksklyfta, hackad eller riven 1 msk mjöl 1 dl vanlig mjölk 2 msk cream cheese 1 dl riven mozzarellaost 1 dl riven parmesanost 1 dl yoghurt 10% 1,5 dl fryst bladspenat, tinad och urkramad 1 burk kronärtskockshjärtan svartpeppar muskot efter smak 8 tjocka skivor surdegsbröd

Gör så här

Smält smöret i en stekpanna på medelvärme. Tillsätt hackad vitlök och stek på svag värme i ett par minuter. Vispa i mjöl och fördela, häll sedan i mjölken. Rör om och koka en minut. Rör i cream cheese, mozzarella, parmesan och peppar. Rör om tills osten är smält. Rör i yoghurten tills den är slät. Hacka kronärtskockor och rör i dem och spenaten i såsen. Smaka av med peppar och muskot. Salta om så önskas. Hetta upp en stekpanna till medelvärme med någon matsked smör i pannan. Smöra utsidorna av varje brödskiva, bre på några matskedar av smeten – hyvla på några skivor av julens gräddost om du är lika förälskad i smält ost som jag – och toppa med en brödskiva. Stek några minuter tills varje sida är gyllene och knaprig och osten är smält. Dela den stekta smörgåsen i två delar. Servera eventuellt med en sallad.

Att dricka till – ekologisk öl

Brewdog Trashy Blonde (11581), Storbritannien, 4,1%, 19,10 kr för 330 ml Fruktig och smakrik ale med rejäl beska och inslag av bröd och kåda. Whitstable Bay, (11526), Storbritannien, 4,5%, 22,30 kr för 500 ml. Frisk, fräsch och fruktig ale som smakar pomerans och aprikos. Sigtuna Organic Ale (1547), Sverige, 4,5%, 15,20 kr för 330 ml. En svensk ale som smakar tallkotte, citrus och honung. Brakspear Oxford Gold (1533), Storbritannien, 4,6%, 15,10 kr för 330 ml. Fruktig och lite gräsig ale med smak av malt och kola.

Recept andra gillar