Skolavslut, festrecept för buffé och mingel och bubblande drycker

Det börjar närma sig skolavslut och det är en stor kull tonåringar som tar studenten de närmaste veckorna. Mottagning är trevligt och eftersom värd eller värdinna ska kunna ägna student och gäster mer uppmärksamhet än det egna köket föreslår jag det enklaste jag vet själv – tillaga mat i ugn och få tid över för annat! Plus, det passar lika bra för tillagning av fisk som för kött. Detta inlägg fokuserar på kött och personligen satsar familjen ena tillfället på rostbiff, det andra är vigt för kalvkött. Rostbiffen ska tillagas så länge att den är helt genomstekt. För att den inte ska bli torr är låg temperatur nödvändigt. Jag skivar rostbiffen tunn, inte sladdrigt tunn, och lägger skivorna på fat. Varje bit dekoreras med en sträng Tonnato. Garnera fatet med cocktailtomater, kapris eller citronskivor. Servera vitt bröd till. Sås, Tonnato 1 burk tonfisk i vatten (ca 200 g) 1 ask sardellfiléer (à 53 g) 2 msk kapris 1/2 dl lättmajonnäs 1 dl vatten 1 tsk koncentrerad kalv- eller kycklingfond 1 krm nymalen svartpeppar eventuellt cocktailkapris och citronskivor till dekoration Gör så här: Mixa avrunnen tonfisk, sardeller och kapris smuligt i en matberedare eller med mixerstav. Tillsätt majonnäs och kör till en massa. Blanda vatten och buljong och späd till en tjock sås. Smaka av med peppar. Kalvsteken gör jag för ett mindre sällskap, upp till 15 personer. Nu har jag valt att servera maten varm. Ovan nämnda tonfisksås, Tonnato, är också mycket god till kalvstek. Här är ett bra och trevligt recept, hämtat från ICA.se, kalvstek med potatispuré och vinsås. Drycker till: Är det fest gäller bubbelvin. Förutom champagne finns cava, crémant eller prosecco för att nämna några alternativ. Vinbanken rekommenderar, 7688 Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut, Crémant de Bourgogne-Frankrike, 92 kr Torr, aningen brödig smak med inslag av gula äpplen, päron och citrus. Smaken har lite bredd och en tyngd, att servera svalt rekommenderas. Betyg: 4 7778 Codorníu Selección Raventós, Cava-Spanien, 99 kr För bara några kronor mer ökar man kvaliteten avsevärt. Smaken är torr, frisk och brödig med inslag av äpplen, jäst och grapefruktskal. Trevlig eftersmak. Betyg: 4 7859 Montana Chardonnay Pinot noir Brut Cuvée, Nya Zeeland, 99 kr Torr, fruktig, mycket frisk smak med inslag av aprikos, grönt äpple och mineral. Krispig längd passar skönt i gommen. Betyg: 4+ 6505 Graham Beck Blanc de Blancs Brut 2004, Sydafrika, 149 kr Torr, något utvecklad smak med inslag av gula äpplen, nötter, kex och grapefrukt. Hyfsat söt smak vilket gör helhetsupplevelsen skönt älskvärd. Betyg: 4 Äkta vara, budget 7686 André Clouet Grande Réserve, Champagne-Frankrike, 249 kr Ren, frisk äppelsmak med hintar av mienral och små bubblor är alltid läckert. Betyg: 4 Uppgraderad, äkta vara 7497 Ayala Brut 1999, Champagne-Frankrike, 389 kr Torr, mycket frisk, något utvecklad smak med inslag av gula plommon, blodapelsin och nötter. Så härlig, välgjord och ren att man blir lycklig av bara doften! Betyg: 4+ För olika kötts exakta temperaturer och tider i ugnen, se Svensk Köttinformations hemsida. Alkoholfritt är självklart, i min familj gäller enbart Orangina för tillfället. Vatten – javisst, och lika självklart.

Recept andra gillar