Smörstekt lax med potatissallad och romsås
35 minuter
Medel
18 ingredienser
Recept på smörstekt lax med potatissallad och romsås. Med detta delar vi med oss av ett spännande och matchande vintips till rätten.

Ingredienser
Ingredienser för 4 personer
Lax
600 g
Lax
20 g
Smör
(stekning)
1 msk
Olivolja
1 st
Citron
(zest)
Salt & svartpeppar
Potatissallad
900 g
Delikatesspotatis
1 förp
Sockerärtor
1 st
Knippe räddisor
2 msk
Pepparrot
(finriven)
1 msk
Smör
(smält)
1 msk
Citron
(juice)
Salt & svartpeppar
Romsås
3 dl
Créme fraiche
1 st
Tångkaviar
(liten burk)
1 st
Rödlök
(finhackad)
1 kruka
Dill
(finhackad)
1 msk
Citron
(juice)
Salt & svartpeppar
Ingredienser för 4 personer
Lax
600 g
Lax
20 g
Smör
(stekning)
1 msk
Olivolja
1 st
Citron
(zest)
Salt & svartpeppar
Potatissallad
900 g
Delikatesspotatis
1 förp
Sockerärtor
1 st
Knippe räddisor
2 msk
Pepparrot
(finriven)
1 msk
Smör
(smält)
1 msk
Citron
(juice)
Salt & svartpeppar
Romsås
3 dl
Créme fraiche
1 st
Tångkaviar
(liten burk)
1 st
Rödlök
(finhackad)
1 kruka
Dill
(finhackad)
1 msk
Citron
(juice)
Salt & svartpeppar
Gör så här
1
Börja med att koka potatisen i saltat vatten. Koka på medelhög värme så skalet inte går sönder.
2
Salta och peppra laxen på båda sidorna. I en stekpanna på medelhög värme smälter du smöret tillsammans med olivolja. Riv över citronzest och stek laxen med skinnsidan nedåt. Vänd och ös laxen, lägg åt sidan och låt vila.
3
När potatisen är klara, häll av vattnet och tillsätt en klick smör. Hacka ner sockerärtor och rädisor. Blanda ihop tillsammans med potatisen, smaksätt med citronjuice, riven pepparrot, salt och svartpeppar.
4
Finhacka rödlök och dill, blanda tillsammans med créme fraîche, tångkaviar, citron, salt och svartpeppar.
5
Avsluta laxen i ugnen på 150 grader tills den får en innertemperatur på 56 grader. Servera allt tillsammans med en citronklyfta, smaklig måltid!
Se hur man lagar receptet
Vintips till receptet

Jurtschitsch Rosé vom
Vin till smörstekt lax med potatissallad och romsås
Vill du ha ett rosévin som sticker ut när det kommer till ursprung, men där man inte ruckar på kvalitén? Då är det här ett riktigt bra val, för här får du ett österrikiskt rosé gjort på den inhemska druvan zweigelt. I doften kan man dock tro att man befinner sig på den franska rivieran då du kommer mötas av de där bäriga och syrliga tonerna. I smaken är det dock en liten skillnad då man i det här rosévinet går mot en lite tydligare örtighet och även små inslag av rabarber. Superfräscht, trevligt, roligt och spännande. Och till den här laxrätten som främst har fräscha och syrliga smaker i sig så kommer det här rosévinet passa alldeles utmärkt.
125 kr