kim-crawford-sauvignon-blanc-artnr-78974

Låt ölen skumma för en bättre smakupplevelse

Favoritmarkera

“Låt gästen få bestämma hur han vill ha sin öl upphälld och serverad. Han kan välja mellan en välgörande god och drickvänlig öl som är ordentligt uppskummad eller en rapframkallande öl med ett övermått av kolsyra. En nöjd och välmående gäst borde vara guld värd för både krog och bryggeri”.
Läs vår gästskribent, i ölkretsar välrenommerade Eric Källgrens reflektion om hur man ska hälla upp öl på krogen. Bild: “DBB” Deutchen Brauer-Bund.

Föredrar gästen en lätt stekt eller en genomstekt biff så kan han få välja. På samma sätt bör en gäst kunna få bestämma hur han vill ha sin fatöl upphälld. Men när det gäller fatöl så är det inte alltid så lätt. Här vill gärna Carlsberg Sverige skriva gästerna på näsan om hur det ska gå till. Någon valmöjlighet ska inte ges enligt Carlsberg Sverige och Staropramen.

Carlsberg Sverige har startat en så kallad utbildning ”Staropramen Academy” för de krogar som serverar Staropramen. Denna illgärning presenterades nyligen för pressen som fick provsmaka rapframkallande upphälld öl från Tjeckien.

Paul Petrik är en självutnämnd ölexpert som för tillfället är engagerad av Carlsberg Sverige. Han har tidigare sagt att vissa krogar förstör öl genom felaktig upphällning och det sa han nu också utan att nämna några namn. Så här säger han:

“Det finns i dag en utbredd uppfattning om att det tar 7 minuter att hälla upp ett perfekt tjeckiskt öl, vilket är fel enligt bland andra Staropramenbryggeriet. Genom att använda en upphällningsteknik som grundar sig i en ölkodex framtagen av tjeckiska ölforskningsinstitutet, den tjeckiska brygg- och maltföreningen samt landets samtliga bryggerier, undviker man att förstöra ölet. Något som ofta är fallet med den i Sverige vanliga, men avvikande metoden. Tjeckerna själva föredrar ett öl som är upphällt med ett krämigt skum som hjälper till att bevara den goda smaken.”

Den urgamla metoden à la Pripps/Carlsberg/Staropramen som nu presenteras med glaset lutat i 45 graders vinkel vid upphällningen är tillkommen endast därför att många krögare tror att det går snabbare att hälla upp öl på det sättet och att man därför tjänar mer pengar genom att man kan servera fler öl på kortare tid. Tyvärr finns det gott om okunnig barpersonal som inte vet mycket om öl i allmänhet och ännu mindre om konsten att hälla upp öl i synnerhet.

Att nu vissa bryggerier försöker sprida denna vidriga upphällningsmetod i Tjeckien och andra länder är både sorgligt och beklagligt för alla ölkonsumenter som vill njuta av god fatöl.

Metoden ger alltid ett överskott på kolsyra och gör att gästen rapar mer eller mindre belåtet redan efter att ha inmundigat hälften av sin fatöl. Och någon merförsäljning är inte att tänka på när gästen känner sig mätt efter en fatöl plus överskottet av kolsyra. Det tar också längre tid att dricka en fatöl med för mycket kolsyra och ölsmaken kommer inte heller till sin rätt.

Att servera öl på ett bättre sätt än att använda denna förlegade metod ger merförsäljning för krogen och samtidigt ger det guldkant för gästen att äntligen få känna den förhoppningsvis goda smaken av öl utan att störas av för mycket kolsyra. För mycket kolsyra både stör och förstör den goda ölsmaken.

De flesta fatöl serveras vid en temperatur på ett par plusgrader och då är det omöjligt att “förstöra” fatölen genom att låta det skumma upp ordentligt vid upphällningen. Kolsyran försvinner aldrig helt utan det är bara överskottet som försvinner. Det förekommer ingen som helst ”oxidation” under den korta tid upphällningen sker. Den vackra skumkrona som bildas vid upphällningen ger också en vacker visuell effekt som dröjer sig kvar en tid medan man dricker upp sin öl.

Viktigt för krogen är också att lära sig att diska glasen ordentligt och att skölja glasen före servering. Lika viktigt är det att sköta om sin ölanläggning, rengöra ölledningarna regelbundet, gärna en gång i veckan, något som både krogar och bryggerier ofta slarvar med. Får du en fatöl där bubblor häftar vid på insidan av glaset så är det ett tecken på slarvig och bristfällig diskning.

“En perfekt upphälld Staropramen håller i 40 minuter”, skriver Carlsberg Sverige i sitt pressmeddelande.

Är det verkligen någon som tror att det är en bra affär att en gäst sitter och tittar på en fatöl i 40 minuter? Av alla marknadsföringsjippon är det här ett av de dummaste som jag kommit i kontakt med!

Alla riktiga ölvänner rekommenderas att göra ett eller flera studiebesök på restaurang Soldaten Svejk i Stockholm för att inmundiga en välgörande god och drickvänlig fatöl. Hos Soldaten Svejk finns alltid minst tio fatöl från Tjeckien att välja mellan förutom den goda och prisvärda maten. Fatölen serveras alltid på ett perfekt sätt som uppskattas av alla gäster med undantag av Paul Petrik.

Eric Källgren

Lämna ett svar