faustino-reserva-okt-vinbankenfaustino-reserva-vinbanken-okt

Bästa påsköl 2010

Favoritmarkera

Påsköl och julöl liknar varandra smakmässigt. Doften är maltaromatisk och rostad men inte bränd. Ibland är smakupplevelsen knäckigt söt och mjuk. Beskan hittar ni i en skala från moderat till tydlig. Humle tillsätts i den söta vörten, maltsocker löst i vatten, för att balansera och krydda upp smaken.  När i processen man gör detta spelar roll för smaken precis som att vilken humlesort som används ger ölet en distinkt smak. Exempelvis är den amerikanska humlen Cascade aromrik och kan ge smak av citrus och blommor till de tyska humelsorternas mer kryddiga toner. Utan humle skulle ölet förlora sin hållbarhet och skummet sin hållfasthet. Själv serverar jag lika gärna ölet som blev kvar sedan i julas till påsk. Låt vara att julölet har mer jullik kryddsmak, mognaden gör å andra sidan smaken rundare och rikare i den enklaste av sorter.

1385 Mariestads Påskbrygd, Sverige, 17,50 kronor för 500 ml.
Karamellmaltsmak med söta kryddor,. Lätt rostad, lättsam sötma och dito beska med trevlig kryddighet i eftersmaken. Lika trevlig till matbordet som utanför – gärna för alla!
Betyg: 3+

1393 Nils Oscar Kalaspåsköl, Sverige, 19,30 kronor för 330 ml.
Stram uttrycksfull och kryddig. Smakar mycket. Passar för alla som gillar amerikansk humlad öl plus lika gärna utan mat, bara för den goda smakens skull.
Betyg: 4+

1345 Oppigårds Easter Ale, Sverige, 25,60 kronor för 500 ml.
Härlig rondör och trevlig smak av aromatisk humle och kryddor. Balanserad sötma. Smakrik.
Betyg: 4

Lämna ett svar

  1. 31 mars 2010

    GottÖl.se dömer ut Nils Oscar Kalaspåsköl som ett riktigt bottennapp! Favoriten hos GottÖl.se är Sigtuna Röd Påsk. (Se http://gottöl.se/paskol.php)