Laddar annons
7 Nov, 2011
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Hur man kan resonera sig till vinets druvsort, ursprung, kvalitet och årgång (1.3)

I mina två tidigare inlägg har jag skrivit om ett vins utseende och doft. Tillsammans har intrycken gett mig ledtrådar om vilket vin som döljer sig i glaset. Nu ska jag binda ihop säcken och förklara hur man kan dela upp just detta vins munkänslan och smak i olika komponenter.

Jag provar nu vinet genom att försiktigt skölja runt det i munnen. Det första jag noterar är att det känns fylligare och tyngre än jag hade förväntat mig. Direkt upplever jag också vinets höga syra, vilket balanserar den rika frukten och får vinet att kännas levande och fräscht. För att bedöma hur hög syran är gäller det att känna hur mycket vinet ”drar” på tungans båda sidor. En hög syra i mogna druvor bekräftar antagandet att druvorna odlats på en plats med kalla nätter. Ni kommer kanske ihåg att jag i mina tidigare inlägg har misstänkt att vinet kommer ifrån Pommard i Bourgogne.

Tanninerna är oerhört mjuka, vilket betyder att strävheten känns mycket finkornig i munnen. Ett vins tanninkvalitet bedömer jag personligen bäst genom att trycka tungan upp i gommen för att på så sätt kunna få närkontakt och verkligen känna på tanninerna. För att tanniner ska mogna till den här graden krävs det rikligt med solljus. En pinot noir i den här fylliga stilen bör komma ifrån en vingård klassificerad som minst Premier Cru om ursprunget är Bourgogne. Problemet för mig nu är att dessa bättre vingårdar även bör ge mineralkaraktär i vinet. Och tillsammans med de ytterst fina och solmogna tanninerna får det mig att tänka på vin utanför distriktet Bourgogne.

Smaken är väldigt delikat, drickvänlig och av god kvalitet. Men jag bedömer att vinet saknar komplexitet och intensitet för att tillhöra en verkligt hög kvalitetsnivå. För att ett vin ska kunna anses komplext så bör det vara lätt att kunna nämna flera olika aromer, gärna även sekundära och tertiära sådana. Genom en uppbyggd erfarenhet av viner som har en liknade sammanvägd karaktär så kan jag anta att vinet bör kosta mellan 150 och 250 kronor.

Hittills har jag kommit fram till att vinet är gjort på pinot noirdruvan samt att det kommer ifrån ett svalt men soligt klimat utanför Bourgogne med lerjordar. Ni kanske kommer ihåg att lerjordar ofta ger en fylligare frukt med mindre aromatisk intensitet.  Exempel på områden som stämmer in på den beskrivningen är Central Otago som ligger på sydön i Nya Zeeland och Carneros i den Kaliforniska vinregionen North Coast. Båda två är bra gissningar.

Producenten är mer klassiskt lagd, då stilen påminner pinot noirs hemregion Bourgogne. Det här med klassiskt lagd låter kanske väldigt avancerat men det är superenkelt. Om en pinot noir är mörk, lite syltig i doften, mycket koncentrerad och har en varm alkoholkänsla är den i ”modern” stil. Det enda som kan vara lite förvirrande är att den moderna stilen börjar bli synnerligen omodern. Mer om det en annan gång. Om du nu har specialkunskap om vilka producenter i nämnda områden som producerar rena, svala pinot noirviner i medelpris så har du verkligen en chans att ”spika” vinet. Medelpris för den svårodlade och lågavkastande pinot noirdruvan är grovt uppskattat mellan 150 och 300 kronor.

Årgångsvariationerna är små i båda områdena, så det kan vara svårt att veta exakt vilken årgång det är. Att årgångsvariationerna är små beror på att klimatet är förhållandevist stabilt under mognaden samt skördeperioden av druvorna. Ibland kan det vara andra faktorer än klimatet som gör det möjligt att komma fram till årgången. Till exempel skogsbränderna i det Kaliforniska Mendocino år 2008, som gav en del viner en något bränd arom även utanför distriktet.

Jag hoppas att denna lilla genomgången gett en bakgrund till hur man kan resonera sig fram till en slutsats när man serveras vin blint. Ställ gärna en fråga i kommentarerna om något är oklart.  Jag har provat vinet öppet, det vill säga att jag visste vilket vinet var. Detta helt enkelt för att bättre kunna förklara vilka karaktärer som är viktiga att fokusera på för det aktuella vinet. Ha en riktigt trevlig vecka nu.

Vinet var en 2007 Clos du Val, Carneros Pinot Noir som nyligen fanns på Systembolaget för 199 kronor. Firman Clos du Val som ligger i Napa Valley (Stags Leap) i Kalifornien är känd för att göra eleganta viner med Europa som förebild. Producenten är starkt förknippad med vin av cabernet sauvignondruvan från Stags Leap, men de producerar även en utmärkt Pinot Noir från Carneros i södra Napa Valley. Carneros är det första distriktet du kommer till när Golden Gate bron passerats. Distriktet är mycket riktigt kyligt för att den svala havsbrisen från öster drar norrut, upp i dalgången. Jordmånen är övervägande lerig vilket ju sätter sina spår i det färdiga vinet.

Elkes kommentar:
Vill du läsa mer om vad Miguel gör när han inte pluggar, gör du det på hans hemsida, Sommelier 2.0.