Södra Maltfabriken – Nytt mikrobryggeri satsar på råvaror och kärlek

Favoritmarkera

I slutet av juni smygstartade öltillverkningen på Södra Maltfabriken i Handen söder om Stockholm. Bryggeriet är nu i full gång och producerar initialt tre olika sorters öl som säljs på Systembolaget och på en rad restauranger och barer runt om i Sverige.

Södra Maltfabriken ägs och drivs av ölfantasterna Niklas Hjelm och Magnus Mårdberg. Södermalms-killarna och entreprenörerna hade redan länge pratat om att driva ett eget bryggeri där smak och upplevelse står i centrum.

– Vi vill bidra till ett vettigare ölklimat i Sverige. Vi hoppas att fler svenskar ska få upp ögonen för riktigt gott öl. Ett öl från Södra Maltfabriken är bryggt med noga utvalda råvaror och kärlek och det känns i smaken, säger Niklas Hjelm.

De tre ölen somSödra Maltfabriken tillverkar i dagsläget är:
Rude Lager
En smakrik lageröl av humlesorterna Perle, Saaz och Cascade. Torrhumlad med Amarillo.

Initial Pale Ale
En Pale Ale som bryggs med tre sorters malt och kryddas med humlesorter na Chinook, Citra och Nelson Sauvin.

Poking IPA
En kraftfull India Pale Ale som är bryggd med tre sorters malt samt de tre humlesorterna Magnum, Citra och Centennial. Den är även torrhumlad med Centennial för extra smak.

Det viktigaste för oss på  Södra Maltfabriken är att vi är fria att skapa precis vad vi vill. Vi experimenterar med olika råvaror och kombinationer för att hitta nya smaker.

– Vi är inte rädda för utmaningar, snarare tvärt om! Vi är lite kaxiga och tror på oss själva, det måste man i den här branschen som domineras av ett fåtal jättebryggerier, säger Magnus Mårdberg.

Förhoppningen är att kunna brygga fem olika sorters öl inom kort, och att finnas med i Systembolagets ordinarie sortiment. Södra Maltfabriken öl finns just nu att köpa på Systembolagen i Haninge C, Västerhaninge och Skogås eller via beställningssortimentet på alla Systembolag i hela Sverige. Södra Maltfabriken öl finns också på ett flertal restauranger och barer runt om i Sverige.

Södra Maltfabriken tillverkningsutrustning består av ett 2500 liter 4-vesselsystem med mäskkärl, lakkärl, kokkärl och whirlpool. Med ett rullande kok finns det möjlighet att brygga batcher om drygt 2000 liter. Med 12 jästankar á 2 500 liter går det att komma upp i en produktionskapacitet på 300 000 liter öl per år.

Läs mer om Södra Maltfabriken.

 

Lämna ett svar