I Öregrunds vackra societetshus samlades ett 60-tal personen till ost och vinprovning på onsdagkvällen. Arrangör var ICA Nära. Med anledning av öppnandet av den nya butiken på orten ville handlare Fredrik Birkemyr med personal bjuda in boende i Öregrund till en kväll med vin och mat i kombination.
- Vi har fått ett översvallande mottagande av kunderna, säger Fredrik Birkemyr, ICA-handlare i Öregrund.
Vinbanken fick uppdrag att hålla i provningen som gick av stapeln i ett av stadens vackraste hus, societetshuset. Och trots kvällens lätt regntunga himmel var utsikten slående över slipade klipphällar och det gråfärgade Bottenhavet.
Ostar i provningen:
Brie, vitmögel
Taleggio, kittost (på franska kallas denna grupp "les croûtes lavées").
Gruyère Reserve
Old Dutch Master
Roquefort Papillon
Marmelad: Päron/Granatäpple/Calvados
Viner i provningen:
Villa Garros Sauvignon 2011(4184), J&F Lurton, Frankrike, 85 kronor
Detta vin visade sig passa bättre till den efterföljande mattallriken, speciellt till Najadlax. Typ av ost som passar till ett friskt, fräscht vin som detta är en krämig färskost.
Señorío de los Llanos Gran Reserva 2005 (22679), Bodegas Vinartis, Spanien, 77 kronor
Fungerar utmärkt till lagrad hårdost.
Castelnau de Suduiraut 2007 (3690), Frankrike, 159 kronor för 375 ml.
Det söta vinet med botrytiskaraktär passar utmärkt till salt grönmögelost.
Allesverloren Fine Old Vintage (12109), Allesverloren Wine Estate, Sydafrika, 139 kronor
Många ostar passar med ett sött, starkt vin som detta vilket kan jämföras med ett portvin. Bjud till grönmögel men även till de lagrade hårdostarna, en mogen vitmögel eller smakrik kittost.