Det är inte okej att sälja gamla viner, dvs vin som skulle ha druckits igår. Det finns ingen grupp som är lika känslig och har ett lika kritiskt bäst före datum (oräknade de box, papp och PET-buteljerade vinerna) som rosévin. Systembolaget har som internethandlarna lika usel "statuskoll" på roséerna i sortimentet som nätbutikerna. Och en extra aktsamhet bör iaktas när det gäller rosé i bolagets beställningssortiment. Det är således ingen eller någon stor skillnad mellan olika aktörer där. Generellt. Som kund bör du kolla noga och beställa specifik årgång. Nu gäller rosé 2011.
Nyligen provade journalister alla Systembolagets fast listade roséviner, exklusive dem i boxförpackning. Det var inte en speciellt upplyftande provning. De flesta var mer eller mindre av samma kaliber, artificella hopkok eller sötstinna bärbomber till vattenklara neutrum av viner. De var inte oxiderade eller "gamla" men väl, tråkiga. En av de bästa, Les Remparts des Ceps Dorés Rosé (2239), 48 kronor för 375 ml, kan duga. Bättre är att se till de för året nylanserade rosévinerna och till några guldkorn i beställningssortimentet av årgång 2011. Alternativt att botanisera bland boxvinerna som har helt andra hållbarhetskrav (kort bäst-före-datum)än jämförelsevis, vin i glasflaska.
Handlar du vin via nätet bör du vara extra vaksam på rosevinets årgång. The Wine Company där Vinbanken i o f s provat en del trevlig viner skickade nyligen ett antal roséer för recension. Med vändande post sammanfattade vi upplevelsen; alla prover var av årgång 2010 och de var mer eller mindre oxiderade. Gamla. Vi fick senare in nya prov med årgång 2011 och då var smaken helt okej. Som kund, se upp och notera vilken årgång rosévinet har.
En annan nyhet kom från importören Fondberg. Vinet kommer i en enliters PET-butelj (måste vara på förfrågan av Systembolaget, eller?) och ursprunget är södra Frankrike. Dessvärre ger jag tummen ner till Grand Sud Merlot (74944), 58 kronor i det skick det är i nu. Hoppas att det sker en förbättring av kvaliteten framöver då både förpackning som volym kan sägas ha ett juste berättigande. Ni vet, picnick, båt och verandatillfällen. Okrossbar är inte fel.
Ruffino Riserva Ducale Chianti Classico DOCG 2007 (2235), 120 kronor
Ett klassiskt vinhus (detta är deras 80nde årgång) och typ av vin som speglar mer en tradition och en röd tråd av typicitet som brukar tilltala vinkännare. Denna årgång är slank och stram, drick nu och vinet passar bäst till mat.
Vinerna från The Wine Company
862589 Leon d´Oro Prosecco, Rosecco DOC Italien, 89 kr
Smak: Halvtorr, lätt. Citrusfrisk, lätt grön äppelsmak med inslag av persika.
Omdöme: Frisk, lättsam m biton av svavel som kan luftas bort. Servera svalt.
Betyg: 3
Champagne Veuve Duroy Rosé Brut, 245 kronor
Torr, halvtorr medelfyllig. Tydlig bärsmak, hallon och röda bär, liten och lätt ton av mineral och rök. Tydlig limecitrus-smak i avslutningen.
Betyg: 3-
556992 La Rose Cinsault, Pays d´Oc IGP Frankrike, 79 kr
Smak: Halvtorr, medelfyllig. Bärig, röd fruktsmak, inslag av jordgubbar, solmogen syrlighet som av lime. Godisliknande eftersmak.
Omdöme: Smak går i söta stilen. Lättsam mingelkandidat.
Betyg: 3
893628 Messwein Rosé, Kremstal Österrike, 109 kronor
Druvor: Pinot noir.
Smak: Torr, medelfyllig. Bärig smak, vinbär, hallon och jordgubbar, bra koncentration, inslag av mineral. Bra längd, balanserad syra.
Omdöme: Trevlig rosé, lättsam utan att vara neutral.
Betyg: 4