Högtryck i Lakritsfabriken med Martin Jörgensen

Favoritmarkera

Lakritsfabrikens VD, Martin Jörgensen kan blicka tillbaka på ett händelserikt år. Sedan företaget startade januari 2011 har verksamheten expanderat snabbt. Idag har han två anställda och Lakritsfabriken säljer sina produkter till fler än den enda butik i Stockholm som var först ut att saluföra ”lakrits som vi aldrig tidigare sett den”. Under denna korta tid har även vi som gillar vin upptäckt ytterligare en god kombination, den mellan sötlakrits och ett rött, fruktigt vin.

I en intervju här på Vinbanken för bara ett år sedan sa Martin Jörgensen att lakritsens ursprung var mycket viktigt för slutresultatet. Idag säger han samma, ursprunget är viktigt och nu med stöd av de erfarenheter han gjort under det gångna året. Han har provat oändligt många olika lakritsrotspulver från hela världen och det lär bli fler framöver.

Lakritsfabriken köper sin lakritsrot via grossist för att få bättre priser men har direktkontakt med producenterna. Det är inte lätt att välja vilken typ av produkt man ska köpa berättar Martin Jörgensen som säger att han är nöjd med de lakritsrotspulver han köper från Iran. Just den sorten har i dagarna blivit ekologisk. Kina har haft dålig tillgång med egen lakritsrot ett tag varför kineserna börjat göra inköp på andra marknader vilket lätt till högre världsmarknadspriser. Det ser dock ut som om priserna börjar stabilisera sig nu konstaterar Jörgensen.

En hel del av Lakritsfabrikens försäljning går via nätet men det är via butiker som företaget säljer mest. I december 2011 påbörjades export till Danmark och i maj 2012 gick den första leveransen till Tyskland. I dessa länder går försäljningen via importörer i respektive land. Till butiker i Norge och Finland levererar Lakritsfabriken direkt.

Att receptet är hemligt är självklart som att det förvånar få att det ligger hårt arbete och engagemang bakom Lakritsfabrikens framgång. Att vi är fler som känner till att lakrits och rödvin är en bra match är till del Lakritsfabrikens förtjänst. Precis som att skillnaden är stor i smak mellan lakrits från den lilla hantverksmässiga tillverkningen jämfört med lakrits från kommersiell stordrift a la lördagsgodis. Det är utan tvekan same same but very different och en jämförelse av lakrits från två helt olika planeter skulle man skämtsamt kunna säga. Så visst, det har hänt mycket på bara ett och ett halvt år även hos oss konsumenter.

Än har kunderna inte fokuserat på lakritsens ursprung, liknande den medvetenhet som finns för kakaons växtplats eller vilken chokladfabrikören är och vad de betyder för chokladkakans smak, berättar Martin Jörgensen som dock tror att vi snart nått dit även för lakrits.

Han fortsätter,
– det kommer ta ett par år innan vi fått gehör för vår lakrits hos konsumenterna jämfört med ”enklare godislakrits”, men vi är på väg nu.

Jörgensen menar också att intresset för att lära mer om lakrits ökar och det är hans förhoppning att sälja lakrits ända bort till Australien och Nya Zeeland. På frågan om det första året gått som beräknat svarar han att det gått långt bättre försäljningsmässigt och att responsen över lakritsen varit mycket större än vad han någonsin kunnat ana. Till hösten kommer tre nya sorter, Raw Liquorice, Liquorice Fudge och Liquorice Toffee så det torde bli en kort semester för den ambitiöse VDn misstänker jag. Dessutom öppnar Lakritsfabriken Lab i oktober 2012 där vem som helst kan lära sig mer om lakritsroten och hur man kan tillverka lakrits.

Åtta frågor till Martin Jörgensen
Är du lakritsexpert eller vem på företaget står för kunskapen?
Jag har fått lära mig det mesta och det brukar jag göra genom att resa. Därför har jag rest till Italien och Spanien som är två länder där lakritsrot finns planterad.

Vart sker er tillverkning?
Från början var det tänkt att det skulle ske i Ramlösa där vi har vårt stora lager. Men vi fick veta att det fanns en liknande lakritsmaskin utanför Malmö så jag behövde inte investera i en ny utan nu gör vi lakrits tillsammans med Lars Pålsson. Det är en anledning till att det gått så fort eftersom Lars Pålsson har 30 års erfarenhet av att tillverka konfektyr.

När ska man äta lakrits?
Alltid! Det är svårt att stå emot när man väl börjat äta lakrits. 

Söt eller salt smak, vem väljer vad?
Den söta är den rätta och har lakritssmak. Den salta är från början söt med tillsatt salmiak (ammoniumklorid) och därför mer salt än lakrits.

Är det skillnad mellan olika landsdelar vad gäller smak för lakrits?
Har inte uppfattat att det skulle vara någon skillnad men vi äter mer salt än söt. Förhållandet är cirka 60/40 salt till söt.

Vilken typ av vin ska man leta efter om det ska passa till sötlakrits?
Sök ett vin med sötma som balanserar lakritsens sötma. Jag tycker att fatlagrade nya världen viner passar bra men även Amarone går bra.

Fungerar vin till saltlakrits?
Det är svårt med sältan/salmiak och en bra match till vin tycker jag. Avstår gärna det.

Kan du ge Vinbankens läsare ett bra lakrits-vinexempel?
Shiraz från Australien fungerar fint, men som sagt fruktdrivna viner passar generellt bra.

Tips och det visste du inte
Vill du lära dig mer om lakrits tipsar Martin Jörgensen om en bok som kom ut i våras (2012). Titeln är, Lakrits – en kärleksförklaring i svart.

Världens längsta lakrits är 519 m och gjordes ag Lakritsfabriken 4 april 2012.

Besök gärna Martins Jörgensens Facebooksida, Lakritsfabriken.

Lämna ett svar

 1. 25 juni 2012

  Lakritsfabrikens saltlakrits var en sensation till PX-sherry!
  http://ohmansmatovin.com/2011/10/29/sherry-och-lakrits-i-skon-harmoni/

  • Elke Jung
   26 juni 2012

   Wow! Det ska jag prova a s p. Tack för tips Anders! Möjligen är det dags för en sherry-come-back? Har i dagarna precis lärt mig att en palo cortado är suveränt god till gräddtårta.