Laddar annons
30 Dec, 2013

Nyårsknytis – årets bubbelfest

Vi gör det enkelt för oss och enas om att festen på nyårsafton blir en knytis. Alla tar med några smårätter var och så har vi med ens en härligt, lyxig buffé. Dessutom ett gäng festsugna människor som sluppit stå i köket hela dagen. Kyl valfritt mousserande vin – Vinbanken tipsar nedan – och festen kan börja.

Vinbanken önskar dig ett riktigt gott och bubbligt slut på 2013 och ett gott nytt 2014!

Minipajer med mögelost
1 paket färdig smördeg
Ca 20 små runda aluminiumformar
3 ägg
3 dl matlagningsgrädde
2 dl riven gratängost
100 gr valfri, smulad mögelost
salt och peppar

Kavla ut degen något. Dela den i fyrkanter som passar formarna och tryck ut bitarna i dem.
Blanda alla övriga ingredienser och fördela i formarna.
Grädda i 225 grader C i cirka 12 minuter. Om du gör i förväg så värm lätt i ugn innan servering.

Laxtartar på gravad lax

Laxtartar är gott, enkelt och ett perfekt sätt att använda eventuella julrester.

Hacka gravlaxen (ca 300 g) i små bitar. Blanda med 1 msk pressad citron, 1 dl olja, 1 dl riven ost (Västerbotten eller parmesan blir utmärkt), en halv hackad rödlök, dill eller gräslök om du har, salt och nymalen svartpeppar.

Gör små ”ägg” av smeten, lägg i matskedar och servera med nyrostat bröd.

Bresaola med tryffelkräm
300 gr bresaola
Ca 1 dl pinjenötter, lätt rostade i stekpanna (ett alternativ är solrosfrön)
100 g rucola
1 dl grovt riven parmesan
olivolja
salt och peppar

Tryffelkräm
2 dl crème fraiche
1 tsk tryffelolivolja
rivet citronskal från en halv citron
salt efter smak
Vispas samman med elvisp och ställs kallt. Kan göras innan.

Vid serveringen fördelas bresaolan på tallrikar eller i små skålar (om du inte hittar bresaola så ta prosciutto). Fördela nötter, ost och sallad ovanpå. Därefter lite olja, salt och peppar. ”Dutta” på tryffelkrämen rättvist.

Marinerad feta
2 fetaostar à 150- 200 gr
olivolja
färska kryddor
ev vitlök

Dela osten i kuber. Lägg i olivoljan minst några timmar i förväg helst mer, tillsammans med massor av finhackade färska kryddor, exempelvis timjan eller rosmarin och bladpersilja. Den som gillar vitlök hackar ner en sådan också (hackad blir mindre fränt än pressad). Servera med goda oliver och skivad baguette att doppa i oljan.

Champagnekorkar - lite lagrad till vällagrad.

Bubblarna att dricka till (och som finns på många Systembolag)

Vitt torrt

Budget: Pongrácz Brut (7628), Sydafrika 109 kr
Härligt mousserande från Sydafrika av champagnedruvor: pinot noir och chardonnay. Fruktigt av grape med liten brödig ton.
Mellan: Clotilde Davenne (7725), Bourgogne, Frankrike, 120 kr
Fyndbubbel, förvånansvärt likt champagne. Gjort på pinot noir och chardonnay. Brödig stil med inslag av äpple och honung.
Lyx: Pierre Peters (7350), Champagne, Frankrike. 295 kr
Gjord på enbart chardonnay. Frisk men ändå fyllig och smakrik med bröd och äpplen.

Rosé torrt

Budget: Blason de Bourgogne (7687), Bourgogne, Frankrike, 96 kr
Nittio procent pinot noir och resten gamay. Rosa bubbel är alltid festligt. Detta är friskt med smak av röda, lite syrliga bär.
Budget: Louis Bouillot, (7781), Bourgogne, Frankrike, 115 kr
Även detta vin består av pinot noir i huvudsak och lite gamay och ger ett friskt, fräscht bubbel med smak av grape och röda bär.
Lyx: Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut (7471) 259 kr
Redan inslagen i cellofan och färdig att ta med till nyårsfesten. Hundra procent pinot noir. Friskt, bärigt med lite hallon och blodapelsin därtill.

Skål och Gott Nytt År!