Topp 10 boxvin 2015

De bästa torra Boxvinerna våren 2014

Favoritmarkera

Har just provat mig igenom alla Systemets boxar. En ganska tuff uppgift. Det finns rätt många riktigt dåliga viner och också en hel del riktigt bra boxar. Här hittar Du alla de torra vita och röda som jag tycker är bäst just ni olika stilar och prislägen.  

Vinerna allt sötare

Det finns ju boxar i många olika stilar. Förr att börja med det värsta.  En stil som dessvärre blivit allt vanligare är röda viner med sötma. Svenskarna har börjat bli som ryssarna, förr i världen. Man dricker allt mer rött vin med tydlig sötma.  Importörer och producenter smyger in allt mer inställsamt socker i vinerna.  Det gäller också en hel del vita (formellt torra) viner. När man provar viner utan mat är det kanske rätt kul ibland och ger en lite mjuk rik ton med extra socker. Till mat är det sällan en fördel. Vinets struktur mjukas till och det blir dålig korrespondens mellan vin och mat. I stort tycker jag högt socker ger en förflackning av vinerna.

Torra viner skall inte vara sockrade

Succesivt har en rad bra annars bra boxviner börjat tappa i struktur skärpa och seriositet med ökat restsocker. Jag måste erkänna att jag själv bedömt viner efter hur bra de är inom sin stil och ställt mig rätt neutral till stilen, enligt principen att det är upp till var och en att bestämma vad den gillar för stil. Efter att tagit mig igenom alla boxarna tycker jag det nu är dags att ta sitt ansvar och rekommendera torra röda viner till mat. De som gillar rött o sött får framöver klara sig utan mina tips.

Högst 6 gram godkänns

Detsamma gäller vita torra viner för mat. För att få vara med bland de bästa torra boxarna i min tabell nedan får restsockerhalten högst uppgå till 6 gram per liter i vinet. Det blir alltid en aning socker som inte jäser till alkohol, när man gör vin. Den basnivån brukar anges till under 3 gram. Är vinet i övrigt välbalanserat med tillräcklig syra accepterar jag upp till 6 gram. Boxar som innehåller mer socker än så tycker jag inte är något bra alternativ.

Boxar variabel färskvara

Boxar är lite mer rörliga i kvaliteten än flaskor. De är ju lite av en färskvara som tappas flera gånger per år och blir inte alltid lika i tappningarna. Därför behöver man hålla koll på boxarnas läge även under året. I Tabellen nedan hittar Du alla de bästa torra boxarna. Om det inte står något om storleken gäller att det är 3litersboxar.

Billiga röda boxar

I gruppen billiga röda boxar finns tre riktigt hyggliga fruktiga och saftigt generösa chilenska boxar. De har också lågt restsocker. Jag tycker de är ungefär lika bra, vilket gör att Casas Patronales Carm/CS/Syrah, 2013 för 179 kronor blir mest prisvärd, rent av ett fynd. Bland de mustiga billiga boxarna hittar jag just nu ingen med högst 6 gr socker per liter som är riktigt bra. I den kategorin finns däremot den allra värsta boxen just nu Il Barone Rosso för 145 kronor per 3l och 10 gr socker.

Bra röda premiumboxar

I lite högre prisläge finns en hel del riktigt bra boxar, som duger till en bättre måltid. Välbalanserade Ramos Reserva 2012 är ett välstrukturerat vin för alla typer av mat och människor för motsvarande 56 kronor per 75 cl. I mitt tycke det billigaste riktigt bra rödvinet på Systemet. Nya boxen Mulderbosch Syrah/Cinsault Heritage, 2012 för 269 kronor är en Rhôneblend av riktigt hygglig kvalitet för sina 269 kronor.

Mustiga bättre röda boxar

För dem som vill ha några lite mer mustiga rika mulliga och samtidigt seriösa viner på box utan en massa socker gäller amerikanska Cline Zinfandel, 2012 för 235 kronor eller chilenska Casillero del Diablo Carm/CS, 2012 för 229 kronor.

Den bästa röda boxen

Den allra bästa röda torra boxen just nu är nya årgången av Vila Santa Reserva, 2012 för 275 kronor. Den är som alltid ett komplett vin med stor längd och komplexitet. 2012:an är betydligt mer lättillgänglig än förra årgången och passar därför ovanligt bra till alla typer av mat och gäster. En sådan här ”dyr” box kostar ändå inte mer än motsvarande 69 kronor per 75 cl när man köper den på box.

Friska lätta vita torra boxar

De friska lätta boxarna domineras av sauvignon blanc. Mest prisvärd och riktigt bra nu är Torres Las Mulas SB, 2013 för 209 kronor från Chile. Numera finns också en hygglig tre liters nya zeeländsk Marlborough SB box i The Crossings SB, 2013 för 265 kronor.

Torra Riesling boxar

Det finns numera tre riktigt hyggliga torra rieslingboxar. Bästa är pappmagnumen, 1,5l box, från Rheingau, Prinz von Hessen R Kab Tr, 2013 för 170 kronor. En av Systemets allra dyraste boxar. Den mycket billigare Wildboar’s Rock Riesling, 2013 från Rheinhessen är för sina 199 kronor en riktigt frisk och trevlig, lätt, torr riesling.

Bästa smakrika vita torra boxar

I den lite smakrikare stilen av vita torra boxar är Rabl Grüner Veltliner, 2012 för 159 kronor per 1,5 liter klart bäst just nu i min smak. Bland de billigare är De Bortoli Semillon Chardonnay, 2013 för 199 kronor bästa val.

Halvtorra Rieslingboxar

Ibland kan det vara trevligt med en halvtorr riesling. Det finns två hyggliga halvtorra boxar just nu. Den billiga moseln Moselland Riesling Kabinett, 2013 för 185 kronor. Ett snäpp bättre är FM Riesling från Pfalz för 229 kronor.

Roséboxar

Roséboxarna skrev jag om förra lördagen på Vinbanken tillsammans med övriga roséviner. Klicka här.

 

BÄSTA BOXARNA VÅREN 2014
Socker Art nr År Namn Land Pris Kv. Bet Mat
Billiga fruktiga röda boxar
under3 2130 2013 Casas Patronales   Carm/CS/Syrah Chile 179 13,0 4,5 1-3
4 16510 2013 Viña Maipo Cabernet Sauvignon Chile 184 13,0 4,4 1-3
under3 6298 2012 Adobe CS/Syrah/Carm. Chile 199 13,0 4,2 1-3
Röda torra premiumboxar
4,4 71538 2012 Mulderbosch Syrah/Cinsault Heritage Sydafrika 269 14,5 4,4 1-3
under3 6139 2012 Ramos Reserva Portugal 225 14,0 4,4 1-3
under3 6942 2013 Rawson’s Retreat Shiraz/Cabernet Australien 249 14,0 4,0 1-3
Mustiga röda premiumboxar
under3 6572 2012 Casillero del Diablo   Carm/CS Chile 229 13,5 4,0 2-3
5 6687 2012 Cline Zinfandel USA 235 13,5 4,0 2-3
Kompletta röda boxar
under3 12507 2012 Vila Santa Reserva Portugal 275 15,0 4,5 1-3
under3 7451 2012 Roodeberg Sydafrika 275 14,5 4,0 1-3
Friska torra vita boxar
under3 6276 2013 The Crossings SB Nya Zeeland 265 14,0 4,0 1-2
under3 6029 2013 Torres Las Mulas SB Chile 209 13,5 4,2 0-1
6 22424 2013 Moncaro Verdicchio Italien 199 13,0 4,0 0-2
under3 6895 2013 Casas Patronales Chard/SB Chile 185 12,5 4,2 0-2
4 6330 2013 White Roses Chard/Viognier Chile 189 12,5 4,0 1-2
Torra rieslingboxar
6480 2013 Prinz von Hessen R Kab Tr 1,5lbox Tyskland 170 15,5 3,8 1-2
5 5322 2013 Wildboar’s Rock Riesling Tyskland 199 13,5 4,4 1-3
6 6474 2013 Mad House Riesling Australien 229 13,5 4,0 1-3
Smakrika torra vita boxar
3 2296 2012 Rabl Grüner Veltliner 1,5lbox Österrike 159 15,5 4,2 1-3
5 16446 2013 De Bortoli Semillon Chardonnay Australien 199 13,5 4,4 1-3
6 2907 2013 Pasqua Sanzeno Garganega/Chard. Italien 195 13,0 4,2 1-3
5 15558 2013 Drostdy-Hof Chardonnay/Viognier Sydafrika 205 13,0 4,2 0-2
5 12094 2013 Robertson Chardonnay Sydafrika 189 12,5 4,2 2-3
Halvtorra vita boxar
37 5135 2013 Moselland Riesling Kabinett Tyskland 185 13,0 4,4 0-1
28 5844 2013 FM Riesling Tyskland 229 14,0 4,2 0-2

Lämna ett svar

  1. Johan Lövrup
    5 juni 2014

    Hej Anders för goda råd. Har följt dem i många år och de stämmer mycket väl med min smak!

    Mvh Johan Lövrup i Alingsås

    • Anders Röttorp
      5 juni 2014

      Tack för återkopplingen.
      Med vinös hälsn.
      Anders

  2. Mats
    11 september 2014

    Hej Anders!
    Tack för rescensionerna! Otroligt bra att du lyfter detta med sockerhalten och det är en stor hjälp för dom av oss (läs: jag) som vill undvika (tillsatt) socker så långt det är möjligt! Keep up the good work! Ser fram emot en höstvariant!…eller den kanske redan finns!?….är ny här så har inte hunnit kolla av.

?>