Laddar annons
14 May, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med åtta mousserande viner

De är mousserande vecka på Vinbanken. Det gäller också Röttorps Bästa. Nya vintips denna vecka är tre exklusiva toppchampagner och två utmärkta billigare cavor utöver 3 bubbel, som finns kvar från förra veckan.

Nya viner v20 2014 på Röttorps Bästa

Nu har säsongen för roséviner börjat och det blir också vintips på ett rosévin här på Röttorps Bästa varje vecka. Det bli mest stilla roséviner även om mousserande roséviner ofta är bättre både som drick och matvin till lätta sommar rätter. Med bubblor bibehålls fräschören även om vinet i övrigt får lite större komplexitet. I den verkligt billiga klassen tycker jag att Pata Negra Rosado Brut, för 65 kronor just nu är en frisk, balanserad bubbelrosé med innehåll och ett bra grepp i slutet. Seriöst vin i märkligt utstyrd flaska. I min smak bättre än de stilla i samma prisläge.

Chardonnay cavan Anna

Anna de Codorníu Brut för 94 kronor är en blanc de blanc cava på nästan bara chardonnaydruvor. Stilfull delikat och bra fräschör och långt genomklingande harmoniskt innehåll. Bättre än någonsin just nu.

Stor champagne

Henriot Millésimé Brut, 2006 är en välbalanserad magnifik årgångschampagne för 499 kronor. Mycket delikat och finessig med rostade toner, stor läcker längd och imponerande slut redan i denna relativa ungdom. Växer vidare länge i källaren.

Champagnelyx

Pommery Cuvée Louise från toppåret 2002 är det ultimata vita lyxvinet för 999 kronor. Lättbegriplig mulligt och gräddig med härliga omedelbara toner. Helt enkelt extremt gott inte minst till mat.

Lagringschampagne

Salon, 2002 för 2995 kronor är ett utmärkt svindyrt lagringsvin. Salon är en chardonnay champagne som bara görs bra år. 2002 är det senaste riktigt stora champagneåret och det kommer att bli ett legendariskt vin. När det mognar ut om något decennium eller två tror jag det kommer att kosta skjortan och bli ett unikt världsvin. Idag ännu rätt slutet och behöver mycket tid i flaskan för att nå sin magnifika potential.

Välbyggd chilensk Cabernet S

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon, 2012 för 77 kronor är ett ständigt riktigt bra vin i alla sina årgångar. Laddad bra cabernet i svartfruktig välstrukturerad stil utan att bli det minsta svårt. Bra vin i klassisk torr stil utan nämnvärd mängd socker. Finns i alla butiker.

Vitt Bourgogne fynd

Nya årgången Bourgogne Blanc Kimmeridgien, 2012 från vinhuset Brocard är för sina måttliga 99 kronor en osedvanligt trevlig lätt Bourgogne från bra terroir med kalkrik jord. Komplext och riktigt bra för en billig bourgogne med frisk syra och betydande nyanser hela vägen ut i eftersmaken.

Delikat silvaner

Würzburger Stein Silvaner trocken Erste Lage, 2012 från Juliusspital är ett stort Frankenvin för sina 164 kronor. Riktigt bra mineralisk silvaner med stor fräschör och läckert långt slut för delikata och även rätt smakrika rätter.