Laddar annons
17 May, 2014

Champagne ett stort lagringsvin

Champagne är ett ovanligt festligt vin som ofta används när man inte tänker så mycket på morgondagen utan lever i nuet. Samtidigt är champagne ett av vinvärldens största och bästa lagringsvin med utvecklingsmöjligheter och potential för en hel manålders utveckling. Det är en stor upptäckt att göra för den som ännu inte hittat dit.

Världens bästa champagne!

Jag ingick i den jury som 1999 inför milleniumskiftet hade i uppgift att ta fram vilken som så långt var världens bästa champagne. Richard Juhlin, som redan på den tiden seriöst och ingående hade provat fler champagner än någon annan person, hade samlat ihop 150 tänkbara kandidater från 1914 och framåt. Den internationella juryn provade och spottade toppchampagner i dagarna tre på Villa Pauli. Det hela blev en fantastisk uppvisning i stor champagnes fantastiska lagringspotential och möjligehter att utveckla stordåd på en och samma gång subtilt, elegant och mäktigt när de hade fått många år på nacken. Komplexa vinpersonligheter som aldrig ungdom kan visa upp.

Billecart-Salmon Cuvée NF, 59 allra bäst

De allra främsta var från årgång 1959 (fyrtioåringar) och 1961. Segrare blev något förvånande Billecart-Salmon Cuvée NF, 1959. Tvåa blev samma vin från 1961! Även om det äldsta vinet Pol Roger, 1914 var lite förbi sin bästa tid var samma champagnehus 1921:a i mitt protokoll ännu lite ung med behov av något decennium till i flaskan. Som 78åring hade den ännu inte nått toppen.

 Rullande Roedererlager

Billiga mousserande viner bör man inte lagra. Bättre mousserande kan ibland vinna på det, men sällan länge. Årgångslös champagne är (med några remarkabla undantag) inte heller några lagringsviner. Vanligen är det designat för att drickas relativt omgående. De riktigt serösa standardchampagnerna med lite större struktur och komplexitet som t ex Louis Roederer Brut Premier, vinner en hel del ytterligare på att lagras några år till innan konsumtion, men de är undantag från regeln. En champagnevän har av just detta skäl en särskild del i källaren där han stoppar in nyinköpta årgångslösa Roederer i en änden och tar ut för konsumtion samma vin med ca 3 år ytterligare lagring i den andra.

Salon behöver tid

Några champagner med riktigt långt tidsperspektiv kan vara riktigt jobbiga som unga, stängda med överdrivet tuffa syror och ingen hemma när man knackar på. Den fantastiska Salon var länge känd för just det. Efter årgång 1982 har den blivit riktigt konversabel redan i 15-20 års ålder. Deras magnifika lite lättare 1997 är en helt gudomligt chardonnayvin som fortfarande kan köpas på Bolaget. Den nyanlända, från det stora året 2002, tycker jag däremot helst bör sparas till den når 25 år och mer.

Clos de Goisses, dekanteringschampagne

Den mycket speciella och stora vingårdschampagnen Clos de Goisses har ett ovanligt långt tidsperspektiv. Inför en vertikalprovning av en massa årgångar diskuterade vi vilka årgångar som borde dekanteras. Även champagner, som ännu är lite unga och mäktiga, vinner en hel del på att dekanteras. Försiktighet och låg temperatur (ca 5C) är receptet för att dekantera champagne. Vi bestämde oss för att inte dekantera 1959 och äldre. Efteråt var vi överens om att vi borde ha dekanterat även 1959:an. Detta var några år sedan, men ger en bild av vilken tidshorisont som det finns hos stor champagne.

Varför champagne åldras så skönt?

De flesta bättre årgångschampagner vinner på lagring. De bästa åren och vinerna, vinner mycket. Det som gör champagne till ett så givande lagringsvin är dels den speciella terroiren med krita och kalkjordar. Dels den höga syran. Champagne skördas lite syrligare och omognare än druvor för stilla vin. Avgörande är också att champagne innehåller  kolsyra under tryck. Det förhindrar tillträde av luft och syre, vilket ger lång uthållig mognad utan överdriven oxidation.

De bästa champagneåren

Gammal mogen vital champagne är en helt förunderlig upplevelse, som alla borde pröva på. Det krävs bara lite tid, en källare och en mindre investering. En egenhet med årgångschampagnerna är att de kostar som unga ungefär lika mycket oavsett om det är ett toppår eller ett mer medelmåttigt. Därför kan Du för källaren koncentrera Dig på de allra bästa. De senaste toppåren har märkligt nog inträffat med ständigt sex års mellanrum. 1990 - 1996 - 2002 och nu tycks nästa bli 2008. De allra bästa 2008:orna ligger ännu på sin jästfällning i källarna så det är inte avgjort än. I modern tid är också 2004 ett härligt charmigt lite lättare år och 2006 verkar också bli rätt bra, men de är nog inte årgångar för riktig långlagring.

Några champagnelagringstips

Denna kvintett är intressanta toppårschampagner just nu för lagring:

7752 Andre Begere Cuvée Prestige, 2002 för 399 kronor lagra gärna upp till 2022.

96113 Orpale GC, 2002 för 751 kronor, lagra gärna upp till 2030

90597 Salon, 2002 för 2995 kronor, lagra gärna upp till 2040

7329 Launois Vintage BdB, 2008 för 299 kronor, lagra gärna upp till 2021

99299 Deutz BdB, 2008 för 600 kronor, lagra gärna upp till 2030