Kyckling med lime och grillad fläskfilé

Favoritmarkera

Här ett perfekt recept för försommar och när sällskapet är stort. Försäkra dig bara om att inte någon av gästerna är vegetarian. Vinet är rött eller vitt och som förslag finns både vin i box alternativt flaska.

 

Kyckling med lime och grillad fläskfilé för 8 pers

Glaze

3 msk rapsolja
rivet skal av 1 lime, EKO
1 tskd kinesisk soja
1tskd sambal oelek
1 tskd flytande honung

Ingredienser

600 g fläskfilé
600 g kycklingfilé
2 tskd salt
1 dl hackad koriander
1 tskd flingsalt
1 lime i klyftor

Dela fläskfilén i två bitar. Salta kött och kyckling. Trä upp på långa grillspett. Blanda olja, limeskal, soja och sambal oelek. Pensla kött och kyckling med hälften av blandningen. Grilla över indirekt värme (vid sidan om glödbädden) till 70 grader innertemperatur. Rör ner honungen i glazen som är kvar och pensla på mot slutet av grilltiden. Dra av kött och kyckling från spetten och skär i skivor. Strö över koriander och flingsalt. Servera med limeklyftor.

Den som vill servera couscous, färskpotatis eller bara en grönsallad toppad med plommontomater.

Vinet till

Är okomplicerat. Är det vitt får gärna en smak av lime anas i smaken. Är vinet rött ska det vara fruktigt, som bäst friskt och med medelstor till liten kärvhet alternativt fatkaraktär.

Vita viner

Box:
Semillon Chardonnay 2013 (16446), De Bortoli, South Eastern Australia, 199 kr
Smak av gul frukt som passionsfrukt och av lime. Restsockret är 5 gr/L, vilket för hur känslig man är för socker, smakar mer eller mindre sött. I detta fall, till glazen är just upplevelsen av sötma, perfekt. Betyg: 3

Flaska:
Four o’Clock Chardonnay 2013 (6439), Spring Seed Wines, McLaren Vale Australien, 89 kr. OBS: Nytt vin 2 juni!
Torr, fruktig smak med inslag av gröna äpplen, lime och färska örter. Betyg: 4

Röda viner

Box:
Ramos Reserva 2012 (6139), João Portugal Ramos, Alentejeo Portugal, 225 kr för 3L
Kryddig och mörk frukt, inslag av mörka bär, örter och lakrits. Vardagstrevlig!
Betyg: 4

Flaska:
Duca d’Aragona 2007 (73314), Francesco Candido, Apulien Italien, 131 kr
Smak av fat och kryddor, körsbär och örter. Stram i balans. Betyg: 4

Kommentera