Laddar annons
23 Aug, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Nätvinhandel med hemkört

Det finns två typer av nätvinhandlare med leverans hem. Systembolaget har det på prov i vissa delar av Sverige. Distansvinhandlare från andra EUländer kan lagligt sälja sina viner till privatpersoner i Sverige om det sköts rätt och som refereras till som, vin på nätet.

Endast utländska nätvinhandlare är tillåtna

Många av de senare har hemsidor på svenska och ägs av svenska personer eller bolag. Svenska företag får däremot inte själva sälja vin till svenskar för leverans hem i Sverige. Det är EUs regler som förbjuder Sverige att förbjuda utländska EUföretag att på distans t. ex. via nätet sälja vin från lager i EU till svenskar med hemleverans i Sverige. Däremot kan Sverige förbjuda svenska företag att sälja vin på distans till svenskar och det gör man också.

Distansförsäljare och Systemet har samma rutiner

För Dig som kund är det ingen principiell skillnad mellan laglig distansförsäljning eller beställning med hemleverans från Systembolaget. Vad Du inte behöver veta är att distansförsäljningen sker från lager i EU och Systembolagsförsäljningen sker från lager i Sverige. Du gör på samma sätt hos bägge sorterna av nätvinhandlare. Du registrerar Dig hos leverantören. Det är nödvändigt enligt de svenska alkoholreglerna. De måste kunna kolla att Du är över 20 år bl.a. Sätt Dig in i regler för frakt och leverans, som den aktuella näthandlaren tillhandahåller. Sedan beställer Du de viner du önskar. Normalt anger Du ett tidsintervall på några timmar när Du får lov att kunna ta emot vinerna. Det måste vara en oberusad person över 20 år som kan legitimera sig på den angivna adressen.  Villkoren där är lika för Systembolaget och övriga nätvinhandlare.  I praktiken är det vanligen så att man beställer minst 6 flaskor eller motsvarande. Vinhandlaren tar hand om de skatter och avgifter som köpet för med sig.

Många olika distansförsäljare

Femton av de mer seriösa distansförsäljarna vid sidan om Systembolaget har bildat, NVB, Nätvinhandlarnas Branschorganisation, för att främja standard och villkor för distansförsäljningen av vin. Det är lite mer säkert att handla av dem än vem som helst på nätet. Du hittar deras medlemmar på NVB:s hemsida. Det finns lite olika inriktning på distansförsäljarna. Några är rätt kvalificerade företag med stort sortiment av kvalitetsviner. Andra är mer entusiaster och hobbyföretag, ofta med speciell inriktning. De större distanshandlarna har normalt ett ganska brett urval av viner från olika producenter. Men det börjar också dyka upp enskilda producenter som säljer sina viner på nätet direkt till svenskar. Utöver hemleverans finns det också ibland ställen där man kan hämta sina viner i Sverige. Den statliga utredning som just lagt fram sitt förslag för att kunna klämma åt distanshandeln, vill förbjuda annan leverans än till hemmet eller annan privatadress. Distanshandeln kommer att överleva oavsett hur det går med förslagen

Tre exempel

Jag har själv flera gånger köpt viner på nätet av tre olika distanshandlare. Winefinder, Roberson och Franskabolaget. Det har varit enkelt, funktionellt och trevligt. Av dessa tre är Winefinder den stora välsorterade vinaffären för utvalda moderna bra viner främst i mellanpris och dyrare prislägen. Deras viner har antingen fått höga internationella poäng eller särskilt valts ut av en kvalificerad panel av svenska sommelierer. De säljer alla sina viner billigare än Systemet om de också finns där och fraktkostnaden är 139 kronor oavsett mängd. Leverans sker på fredagar och man beställer senast tisdag för leverans i samma vecka.

Dyra gamla rariteter

RobersonWine.se är en kvalificerad vinhandel i London med ett fantastiskt utbud av riktiga rariteter mm. Här finns ibland någon enstaka 1928 Bordeauxslott eller en 1953 Ch Montrose utöver ett ständigt sortiment av de verkligt berömda och dyra vinerna. Det finns viner från ca 100 kronor och uppåt. Ett eldorado för den som letar gamla viner från klassiska distrikt och inte är så priskänslig.  Dyraste bordeauxvinet just nu är 1990 Ch Petrus för 46 000 kronor flaskan. Tar upp till några veckor att få sina dyrgripar härifrån. Hos Franskabolaget har jag främst handlat riktigt fina champagner både unga och gamla, till rysligt bra priser. Det bolaget har nu lagts ned. I den här branschen kommer det till nya och försvinner gamla handlare hela tiden. Det finns också många andra som jag inte själv provat att beställa från.

48 boxar hem via Systembolaget!

Nätvinhandlaren Systembolaget fungerar på samma sätt som de övriga. Man registrerar sig på webben. Beställer önskade viner och får leverans hem, i de områden i Sverige som ingår i det nuvarande allt större försöket. Systemets nätviner med hemsändning har just kommit till mitt postnummerområde. Det tar 4-12 dagar att få vinerna. Det kostar minst 200 kronor per leverans i frakt. Beställer Du maximalt med vin; 48st 3litersboxar på sammantaget 144 liter, kostar frakten 1150 kronor eller 8 kronor per liter hemkört via internetbeställning!

Systemet har fylleriprodukterna på nätet

Systembolagets internetbeställning är särskilt värdefull om Du är ute efter flera viner. Då kan Du beställa rubbet och få det plockat och hemkört utan att Du behöver köa, springa omkring och leta efter vinerna eller få till en transport hem. Hela sortimentet kan numera beställas och det gäller även Beställningssortimentet inklusive de typiska fylleriprodukterna i form av extremt billiga boxar med hög alkohol och starköl till minsta literpris. I näthandeln är det bara Systembolaget som säljer sådana alkoholprodukter, vad jag har sett.

Egen näthandel naturlig, andras hot

Systembolaget tycker det är naturligt med internetköp med hemsändning: ”Att kunna erbjuda de kunder som önskar… hemleverans är en naturlig del i Systembolagets förbättrade service.” skriver man på sin hemsida. Angående farorna för folkhälsan för sin egen nätvinhandel med hemleverans anser Systembolaget att: ”Vi tror inte alkoholkonsumtionen kommer att öka. ” (på grund av deras näthandel med hemsändning av alla typer av varor).  Systembolaget ser däremot stora faror med sina konkurrenter på näthandeln: ”Näthandeln med alkohol ökar snabbt. Mellan åren 2012 och 2013 ökade handeln från 0,5 procent av den totala konsumtionen till 2 procent. Ökningen är kraftig även om siffrorna fortfarande är förhållandevis låga. På sikt är den utvecklingen ett hot mot den svenska modellen, som bygger på att ekonomiska intressen bör hållas utanför alkoholhandeln.” säger Systembolaget.

Egenintresse eller korkskadad

Det är till att kasta sten när man sitter i glashus. Nästan all alkoholreklam sannolikt över 99% avser försäljning hos Systemet, med angivna beställningsnummer och allt. Det mesta av reklamen gäller alkoholdrycker med mycket lågt pris per centiliter ren alkohol. Det sortiment som man numera kan beställa på nätet i upp till 144 liters leveranser hem via Systembolaget. Detta ser Systembolaget som problemfritt. Men för den promille av reklamkostnaderna som avser distanshandeln, i huvudsak med i sammanhanget dyra kvalitetsviner, hotas den svenska folkhälsan. Kan man vara så korkad eller är det monopolistens egenintresse som talar? I den lagliga vinhandeln i Sverige är det Systembolaget som är folkhälsoproblemet, både på nätet och totalt.

Distanshandeln bra komplement

Rätt skött är distanshandeln ett utmärkt komplement till Systembolaget och den utgör inget problem för folkhälsan. För Dig som konsument innebär det tillgång till många intressanta viner av klass, enkelt och utan krångel. Även Systembolagets nätvinhandel med hemsändning är i många lägen bra för oss konsumenter. Den utvidgas nu till allt fler delar av Sverige.

Välj alla leverantörerna

Det är inte fråga om att välja sin nätleverantör. Du kan ha hur många som helst. Det kostar inget att registrera sig och använd alla de som Du tycker du har glädje av. För alla de som bor på orter med dåligt Systembolagssortiment eller långt till butiken är nätvinhandel idag en stor förbättring. För en rätt låg fraktkostnad har man tillgång till både Systembolagets och de övriga nätvinhandlarnas sortiment direkt hem. Lite ansvar blir det också. Det finns inte längre någon bra ursäkt att bjuda på tråkiga viner, oavsett var man bor.