Laddar annons
27 Aug, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med mogen Negroamaro

Mogen negroamaro, stor Brunello, serös matrosé, unikt vitt från Marche, mousserande med årgång, unik lyxgewurztraminer, Marlborough SB på box och stor Cornas för källaren är nya vintips denna vecka.

Nya viner v35 2014 på Röttorps Bästa

Copertino Riserva, 2007 för 75 kronor är utvecklad röd syditalienare från Apulien på i huvudsak negroamaro druvan. Härlig rik mustig och komplex med mognadstoner som för den som är ovan vid vintypen kan upplevs som lite murrig.  Väldigt mycket vin för pengarna. Passar bäst till mustiga smakrika rätter.

Stor Brunello till rimligt pris

Brunello di Montalcino, Col d'Orchia, 2007 för 267 kronor är en ovanligt delikat finstämd och komplex mellanitalienare på sangiovese från klassiska distriktet Brunello di Montalcino i Toscana. I struktur och finess lite av en italiensk bordeaux för den fina middagen.

Seriös matrosé

Valle Reale Cerasuolo Rosé, 2013 för 79 kronor är en utmärkt seriös matrosé med klass och lite innehåll. Ett lätt matvin med bra syra och längd och genomklang.  En tuff rosé som drickvin.

Unikt vitt Marchevin

Le Busche, Umani Ronchi, 2011 för 119 kronor per halva.  Rikt och mäktigt med härlig kombination av verdicchio och chardonnay med långt och rikt slut till verkligt bra pris. Unik skapelse av vinhuset Umani Ronchi från en speciell vingård i Marche.

Mousserande med årgång

Årgångsbubblet Rotari Brut Riserva, 2008 för 99 kronor har trots sitt ringa pris fått en ganska lång lagring på fällningen. Det ger en mer komplex och delikat ton åt vinet. Fruktigt med viss mineralitet och bra men inte hård syra och friskt slut. Bra även till mat och finns också i extra festlig magnumflaska.  

Unik mogen Gewurzt. från Trimbach

Trimbach Gewurztraminer Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre, 2007 för 284 kronor är en stor, fin mogen gewurtztraminer med avrundade blommiga, kryddiga och aromatiska drag. Stort komplext torrt lyxvin med speciellt rikt innehåll på ett avrundat och milt vis. Ovanligt och fantastiskt vin till fina smakstarka rätter, t ex på rökt eller gravad lax.

Marlborough SB på box

The Crossings Sauvignon Blanc, 2013 för 265 kronor för 3l är en frisk typisk ganska just representant för denna framgångsrika Nya Zeeländska vintyp från Marlboroughdistriktet på Sydön, till ovanligt bra pris. Bara lätt överdriven druvkaraktär, 110% sauvignon blanc, och lite örtig fräschör för lättare sommarrätter.

Stor Cornas för källaren

Cornas Chante-Perdrix, 2010 från vinhuset Delas för 257 kronor är en stor ännu outvecklad syrah från norra Rhône främst för källaren. Alla bra viner från det lilla vindistriktet Cornas behöver mycket tid och tålamod. De bör få vänta till sin 10-årsdag och gärna ännu längre. Denna bli ett stort vin med mognadskomplexitet och avrundat i tannin kärvheten om Du ger Dig till tåls något decennium.  Finns i BS och tar någon vecka att få hem, men vad spelar det för roll.