Måndagsmatchen | Mezzacorona Lagrein 2011 till pasta med svamp

Favoritmarkera

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

RECEPT | Pasta med blandad skogssvamp

500 gr färsk spaghetti
300 gr blandad skogssvamp, exempelvis kantareller, Karl-Johan och trumpetsvamp
2 schalottenlökar, skivade
1 vitlöksklyfta, skivad
2 msk olivolja
2 msk smör
1 msk konjak eller torr sherry, om du har
50 gr riven pecorino eller parmesan
2 msk persilja, hackad
salt och svartpeppar

pasta-med-blandad-skogssvamp-och-pecorino

Gör så här:
Rensa svampen och skär ned den i små bitar.

Värm en stekpanna med olivoljan.

Lägg i skivad lök och rosta den gyllene i oljan.

Ta upp löken ur pannan och lägg i smöret.

Fräs svampen hastigt i smöret och slå på spriten.

Smaka av med salt och peppar, lägg tillbaka löken.

Koka pastan ”al dente”, häll av vattnet och lägg den i pannan.

Blanda med svampen. Strö över hackad persilja och pecorino/parmesan. Servera pronto!

Vinförslag till maten

Mezzacorona Lagrein 2011, Italien, (22951), 69 kr
Oh la, la, lagrein! Se där, en helt nya druva att lära känna. Lagrein är en blå druva från norra Italien, närmare bestämt från Trentino-Alto Adige. Den ger lätta, bäriga viner, ofta med toner av plommon och mörka körsbär. Servera till lätta rätter, kanske med kyckling eller fläskkött. Passar också till grönsaksrätter.

Vinbankens recension:
Vinet är lätt till medelfylligt och friskt av röd frukt. Det smakar av röd frukt, bär och örter och det har en mjuk rondör som av lakrits med inslag av vanilj. Om ett vin kan beskrivas som älskvärt så är det Lagrein, svår att motstå helt enkelt och ett suveränt köp i vardagsklass (provad 2014-08-27).
Betyg: 4

Maten

Vi väljer en köttfri måndag och dessutom så passar en grönsaksrätt toppen till det här vinet. Det blir inte bara riktigt gott utan även väldigt billigt. Det är väl inte så dumt så här efter semestern. Du som plockar egen svamp får ta en tur till skogen och se vad du finner. Vi andra (jag är hopplöst dålig på att hitta svamp) får inventera närmaste grönsaksdisk. Låt gärna vinet vara lite svalare än rumstemperatur vid servering.

En fiskrätt, gärna pocherad, med tillbehör som smörstekt svamp passar också utmärkt och glöm inte heller alla kalla rätter, matiga sallader och kallskuret.

Tidigare #måndagsmatch
Col d´Orcia Brunello di Montalcino 2006 i magnum passar till lamm

Andra relaterade artiklar är: Vin till toppmurkla &  Vin till svamp.

Lämna ett svar