Mat och vin gillar toppmurkla

Favoritmarkera

Maj och början av juni är tid för murklor. Murklan är känd som delikatess men behöver förvällas eller torkas innan tillagning. Idag avråder Livsmedelsverket intag av stenmurkla då den anses klart olämplig som föda.Toppmurkla är okej men glöm som sagt var inte att förvälla eller torka dem.

Få tillbehör går så väl till vin som svamp. Murklan är en av dem. För vinvänner är svampen många gånger den förlösande bryggan mellan maten och vinet. Råvaran kan lika gärna vara fisk som kött av alla slag. I de enklaste av sammanhang kan pasta med svamp, svartpeppar och olivolja smaka himmelskt. Att tillaga svampen med lök, smör eller som stuvning med grädde gör saken enkel i vin och matsammanhang. Svamp kan blir som en slags måltidens quick-fix!

Men, beware-välj rätt murkla!

Välj – den goda, toppmurkla.

Välj bort – den onda, stenmurkla.

Lämna ett svar

 1. Vän av ordning
  20 april 2015

  Dumheter. Toppmurklan är inte giftig och behöver varken avkokas eller torkas. Smakmässigt vinner den dock på torkning.

  • admin
   21 april 2015

   Hej Vän av ordning,

   Artikeln säger inte att toppmurkla är giftig men jag poängterar livsmedelsverkets rekommendation. Informationen är av vikt då stenmurkla lätt kan förväxlas med toppmurkla, exempelvis i trakterna runt Umeå där toppmurkla är ovanligt förekommande. En faktakoll med en svampkonsulent, 21 april 2015, bekräftar att texten är korrekt.

   ’Toppmurkla behöver inte förvällas. Vissa rekommenderar detta då man kan förväxla den med stenmurkla. Den är utmärkt att torka för förvaring’, Elisabeth Bååth, Svampkonsulent Regionombud Norr.

   Mvh/Elke Jung