ruffino-toppruffino-mobil
vinkoplistan-vinbanken

Vinköplistan v. 49| Rosé, bubbel, vitt och ett rött, utvecklat fyndvin från Italien

Favoritmarkera

 Vin, vitt och rött, med bubblor eller stilla och ett glas rosé passar lika bra till säsong men även för dem som planerar kommande kalkonmiddag. Eller för alla som vill göra sin grej, dricka rosévin. Veckans vita vin kostar 179 kronor och måste beställas då det finns i beställningssortimentet, ett undantag från 160-kronors regeln men väl värd en uppoffrande veckas väntan.

 

Veckans bubbel

Rotari Brut Riserva 2010 (7567), Mezzacorona, Trentino Italien, 99 kr
Som en föraning om vad som komma skall av fester och glam startar denna helg med mousserande. Smaken är torr, fruktig av äpplen med inslag av bröd och citrus och en hint av grapefrukt. Perfekt till mumsbitar eller bara så, helg!
Betyg: 4

 

Veckans rosé

Foot of Africa Shiraz Cabernet Sauvignon Rosé 2014 (78544), Kleine Salze, Western Cape Sydafrika, 69 kr
Nej, man kan och ska inte bara dricka rosé under sommarmånaderna. För vad passar bättre till sushi än ett svalt glas rosé. Här ett nytt vin i beställningssortimentet.

En fråga till er som läser denna text: Jag vill gärna få tips om rosévin och om rosé passar till någon av de traditionella julbordsrätterna Har ni tid och lust, tipsa mig här: info@vinbanken.se
Det tips som vi kan dela här på sajten premieras med den sprillans nya kokboken ‘Laga smart med Jamie’ av Jamie Oliver.

 

Vitt vin upp till 80 kr

Grüner Veltliner 2013 (4200), Weingut Leth,  Wagram Österrike, 79 kr
Torr, lätt smak av päron, mandariner, örter och mjuk kryddighet. Lättsam, finstilt aromatiskt vin med trevlig stil. Servera som fördrink eller till förrätter som är lätt rökta.
Betyg: 3+

 

Vitt vin upp till 179 kr  (denna vecka var jag bara tvungen att töja på priset)

Chardonnay 2010 (73178), Joubert-Tradauw, Robertson Valley Sydafrika, 179 kr. Beställningssortimentet.
Torr, medelfyllig, gulfruktig smak av äpplen, melon och fin citrussyra. Balanserade fatinslag, lätt rostad smak, bra koncentration och balans samt fin längd enligt tidigare anteckning. Jag utgår från att eventuell smakförändring är odramatisk.
Detta vin ska jag beställa idag. När jag provade det första gången för några år sedan blev jag så glad, vilket vin, så lik en Bourgogne i sin feta ändå eleganta stil och för sitt ursprung från Sydafrika. Producenten visar utan tvekan om vart vinlandet är på väg och vad som är möjligt. Druvorna handplockas, vinifiering är hardcore less is more och slutligen -ingen filtrering.

Nu hoppas jag bara att varken ni eller jag blir besvikna – det bara måste smaka som jag minns. Toppvin till kalkon, med stuffing, brysselkål och gräddsås!

 

Rött vin upp till 80 kr

Cappello di Prete 2009 (2727), Candido, Apulien Italien, 79 kr
Tänk att det finns viner som Cappello di Prete att köpa för en så billig peng med en mer mogen smak. Smaken är medelfyllig, kryddig av röd frukt, krösbär, inslag av nypon, örter och läder. Bra längd. Toppköp, passar höstens middagar och mustiga gryträtter.
Betyg: 4

 

Rött vin upp till 160 kr

Vino Nobile di Montepulciano Viti Nuove 2010 (2144),  Poliziano, Vino Nobile di Montepulciano Italien, 154 kr
Fyllig och sträv, koncentrerad fruktsmak av inslag av körsbär och plommon, inslag av fat, örter och tobak. Veckans röda fining, passar kötträtt. Var nogran med råvarorna och ‘keep it simple’.
Betyg: 4

 

Vitt boxvin

Mâcon-Villages Chardonnay 2013 (5394), Blason de Bourgogne, Mâcon-Villages Frankrike, 265 kr för 3 L
Torr, fruktig lätt smörigt chardonnayvin med inslag av persika. Perfekt i okomplicerade sammanhang, till kyckling, med curry, till saffrans-osande fiskgryta eller hårdost.
Betyg: 3+

 
För fler förslag på viner se tidigare veckors #vinköplista

 

Trevlig helg!

Lämna ett svar