6 bästa vita vinerna 1 mars-2019-vinbanken

Muscadet Sèvre et Maine sur lie | Måndagsmatchen

Favoritmarkera

Muscadet Sèvre et Maine sur lie är ett fräscht vitt vin från Loire. Ett friskt och aromatiskt vin som vi matchar med en smakrik fiskburgare med asiatiska influenser.

Måndagsmatchen! Vinbanken väljer ut ett vin; vitt, rött, mousserande eller rosévin, som vi tycker om eller har blivit tipsade om av vinvänner. Vi kombinerar vinet med något gott att äta. Ett mål för dig, matchat och klart.

VinetMuscadet-Sevre-et-Maine

Muscadet Sèvre et Maine sur lie 2013 (2275), Gadais Père & Fils, Muscadet Frankrike, 81 kr

Vinet görs på druvan muscadet eller som den också kallas; melon de bourgogne. Gadais Père & Fils äger 47 hektar i Loire uppdelade på 120 odlingsställen. Man använder minsta möjliga besprutning, inte ens kopparspray för att inte riskera att förstöra jorden.

Vinbankens recension:
Torr, medelfyllig. Stram syrlig smak av uttalade äpplen. Ren och krispig. Suveränt bra vinköp i enklare genren.
Betyg: 4+

Vinöst vetande

”Sur lie” betyder att vinet har fått vila på sin jästfällning ända fram till dess att det buteljeras.

 

Maten

Det här vinet passar mycket bra till skaldjur och ostron, men också till asiatisk mat utan alltför mycket hetta.

Fiskburgare med thaisås – 4 portioner

400 g laxfilé
400 g torskfilé
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 cm ingefära, skalad och grovt riven
1 schalottenlök, finhackad
3 salladslökar, hackade
1/2 dl hackad koriander, blad och ”stam”
2 ägg, uppvispade
olja

Såsen:
3 lime, pressade
2 msk fisksås
2 msk japansk soja
3 salladslökar, hackade
½ kruka koriander, hackade blad

Fiskburgare

Gör så här:
Hacka löken i en foodprocessor. Tillsätt den rivna ingefäran, koriandern och fisken i bitar. Mixa försiktigt med pulsknappen tills allt är finfördelat. Tillsätt äggen och mixa en kort stund så att smeten blandas ihop.

Blanda ihop såsen och ställ kallt.

Stek burgarna i rikligt med olja som värmts upp ordentligt i en stekpanna. ”Dutta” i smeten med två skedar. Stek 1-2 minuter på varje sida, låt burgarna bli gyllene.

Servera med kokt ris eller nudlar.

Skål!

Kommentera