Laddar annons
3 Feb, 2015

Recension av ny öl, februari 2015

Det lanseras många nya öl på bolaget i februari. Några älskar vi, andra vill vi glömma. Thomaz Grehn går igång som Vinbankens ölskribent och honom ska ni lägga på minnet. Thomaz kan sina humlesorter och maltrostningar och dessutom bor han i Sveriges öl-mecka, Göteborg.

Årets första ölrecension har vi samarbetat om för att få med så många öl som möjligt och för att provningstillfällena var få. Vem som äger recensionen ser ni på taggen. Välkommen Thomaz och äntligen för våra ölintresserade läsare har Vinbanken fått förstärkning av en ölskribent.

Vill ni nå Thomaz, har synpunkter eller förslag på artiklar eller öl värda att uppmärksammas, finns kontaktuppgifterna längst ned på sidan.

ÖL 5 POÄNG

St. Bernardus Abt 12 Magnum Edition 2014 (11328) Brouwerij St. Bernardus, Belgien, 249 kr för 1 500 ml
Mången ölaficionado har Sankt Bernard som skyddshelgon. Bryggeriet vid franska gränsen har fått recepten av de kultförklarade trappistmunkarna i Westvleteren – och förvaltat skatten väl. Abt 12 är en quadrupel, det vill säga fyra gånger maltmängden är använt jämfört med vad man häller i instegsölet. Det borgar för mycket alkohol, maltig fyllighet, smakrikedom och restsötma. Dessutom bjuds här ett extra humlebett, jämfört med normala belgare. Men detta är inget normalt öl. Magnumflaskan torde för övrigt bli en minst lika uppskattad gåbortspresent som en blomsterbukett.
Betyg: 5+ (TG)

Perfect Idjit (11327) Dugges Ale & Porterbryggeri, Landvetter, 79,70 kr för 330 ml
Redan Dugges klassiska imperial stout Idjit (9,5% ABV) är så nära perfektion man kan komma. Så vad säger man om det här? Med några månader i ekfat har det blivit … tja, Perfect name, Perfect taste. Enormt intagande kaffe-, choklad- och smörkolatoner att avnjuta till en ask belgisk lyxchoklad eller varför inte till svartsoppan på gåsamiddan? Dit är det nästan ett år, men ölet tål att lagras. Priset är dessvärre i den häraden att man ser sig omkring i kåken för att hitta nåt att stampa på (en Jirlowtavla, kanske?) för att få loss till en back – och på så sätt själv bli en Perfect Idjit.
Betyg: 5 (TG)

D’UvaBeer (11339) LoverBeer, Italien, 79,80 kr för 330 ml
Ni som käkade barndomens suraste godis – de flygande tefatsformade oblaten med frätande citronsyrepulver inuti – får här en déjà vu. Uva är italienska för druva och ölet, som till del är bryggt på den piemontesiska druvan freisa, är lika vinöst, kruttorrt, syrligt (och möjligen frätande) som det är svindyrt. En bärig upplevelse, med röda vinbär och jordgubbston. Ett sensationellt bra suröl för den som hajar vad det går ut på. För normalkonsumenten är nog ölet … tja, svårt.
Betyg: 5 (TG)

2010 Pannepot Grand Reserva 10% (11702) flaska 33 cl, 49 kr (148,48 kr/liter)
De Struise Brouwers, Belgien
Med två års lagring på ekfat, varav tio månader i calvadostunnor, borde ölet bli så fulländat som det i stort sett är. Stark, belgisk, svart ale – en exklusiv drink med sötman som av bränt muscovadosocker efterhängset sittande kvar långt efter det att sista klunken är svald. Bryggeriet ligger i Oostvleteren, i det oomtvistade hjärtat av ölvärlden. Ett förpliktigande läge. Några stenkast sydväst om De Struise ligger det kultförklarade trappistbryggeriet Westvleteren.
Betyg: 5 (TG)

2014 Camden Beer (11717) Camden Town Brewery, England, 131,90 kr för 75 cl
England är inte det första landet man tänker på, när någon säger bock. Det svarta, starka lagerölet från Greater London är great, med sin pepprighet och kryddighet. Förutsatt att man kommer åt det – vaxsigillet som omger kapsylen är svårforcerad.
Betyg: 5– (TG)

Founders Backwoods Bastard (11609) Founders Brewery, Minnesota, USA, 41,90 kr för 355 ml
Det är doften av kål (bryssel-, vit-, röd-, sur-, ja, alla sorters kålighet) som gör ölet ”svårt”. Egentligen är det nog rostad malt som luktar. Smaken är betydligt lättillgänglig: maltigt, karamelligt med mycket socker som inte är utjäst. Inget öl för massorna.
Betyg: 5– (TG)

ÖL 4 POÄNG

Guldenberg (11802), Brouwerij De Ranke, Belgien, 80 kr för 750 ml
Torr, fyllig, smakrik och besk öl. Lätt rostad, stram humle, örter, frukt och en närapå parfymerad, lång eftersmak. Spännande, koncentrerad.
Betyg: 4+ (EJ)

La Rulles Blonde (11822), Brasserie La Rulles, Belgien, 66 kr för 750 ml
Torrt, medelfylligt. Fruktig, balanserad och stram med integrerad beska, lätt rostning och smak av bröd. Ölet är ”gott” – smakar som en hårdbrödmacka!
Betyg: 4+ (EJ)

La Moneuse (11858) Brasserie De Blaugies, Belgien, 74 kr för 750 ml
Häll inte upp på finaste duken för här får du ett fullt glas med skum. Som rinner över. Och rinner över. Och rinner över. Jäsningen i flaskan är nästan hopplöst expansiv, men när allt lugnat sig kliver en mild och stark belgare upp ur bubbelbadet. Den som är förtrogen med storsäljaren Duvel har här något liknande att se fram emot. En citruston med halmighet dominerar smakpaletten. Den här öltypen går förträffligt ihop med alsaciskt käk, som grovmalen kryddig korv och surkål.
Betyg: 4+ (TG)

Ingefära Ale (30207), Sundbybergs köksbryggeri, 29 kr för 330 ml
Lätt, medelfyllig, smakrikt brödig, gul frukt, tydlig ingefära, medelstor beska.
Balanserad och kul!
Betyg: 4 (EJ)

Jämtlands Strong Ale Cask Edition (11833) Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad, 48,80 kr för 500 ml
Blandningen av rök och malt slår emot näsan – och gommen kan bara instämma. Whiskyfaten i lagringen avslöjar sig lika lätt som ett gökur på ett bibliotek. Ett slags ölets Ardbeg – fast faten kommer från svenska Mackmyra. Bråkigt? Inte alls, ölet väsnas inte, det är en väl balanserad, stark ale, som gör sig alldeles underbart ihop med några flisor rökt rådjursfiol. Har ni inte tillgång till sådan, så prova med några rökta charkuterier. En vanlig medvurst duger i värsta fall.
Betyg: 4 (TG)

Rio Reserva (11708) De Struise Brouwers, Belgien, 39 kr för 330 ml
Ser inte särskilt aptitligt ut, för det gör sällan brun sörja. Men oj, vilken smakrikedom som göms i denna ofiltrerade, sötstarka ale! Gräddkola dominerar och bäddar in såväl beska som maltighet. Udda, men gott. Avnjutes kanske bäst utan störande inslag av mat.
Betyg: 4 (TG)

2014 Sierra Nevada Fresh Hop IPA 2014 (11805) Sierra Nevada Brewing, Kalifornien, USA, 29,80 kr för 355 ml
Fresh hop, det vill säga färsk – men torkad – humle (till skillnad från våthumle som slängs i vörten direkt efter skörd) är inget man slarvar bort med en massa kryddning. Bara en rak, enkel, rejält humlig India Pale Ale i den stil Sierra Nevada gjort sig känt för. Citrustonen i första klunken och beskan är tillsammans så markanta att det är som att bita i en oskalad citron. Att efterbeskan hänger kvar i en halv evighet kan bero på att de inhemska humlekottarna – från chinook, centennial och cascade – som använts, fått ligga max sju dagar efter skörd. Färsk humle funkar som vilka kökskryddor som helst. Hur kul är sju år gammal timjan i ärtsoppan?
Betyg: 4 (TG)

The Great Adventures of Mofaza Ahtanum Pale Ale (30197), Jemtehed & Brande, Östersund, 28 kr för 330 ml
Halvtorr, lätt/medelfyllig, orange citrusfrukt, markerad beska, inslag av kaffe och karamell. Bra längd.
Lättsam, bra balans. Nyanserad.
Betyg: 4– (EJ)

Celt Ogham Oak (11345) The Celt Experience Brewery, Wales, 39,50 kr för 330 ml
Näsan känner lite mystiska, svårbestämda aromer av kryddighet, men i munnen kommer lösningen: Aha, ett julöl! Apelsin och kanel samsas ihop med drag av dadlar och fikon. Tajmingen för det här kan diskuteras, men ölet är definitivt gott – och ”Ogham”, läser vi oss till, är ett slags besvärjelse använd av keltiska och galliska druider. Miraculix har alltså haft ett finger med i spelten.
Betyg: 4– (TG)

La Vermontoise (11853) Brasserie De Blaugies, Belgien, 69,70 kr för 750 ml
Den är stor, den är stark – men beställer du en stor stark på puben är det knappast det här du får. En ljus, syrlig, okomplicerad ale, utan alltför påträngande beska. Bryggd i samarbete med Hill Farmstead, ett amerikanskt östkustbryggeri från Vermont. Kollaborationer av det slaget är inte ovanliga i ölvärlden.
Betyg: 4– (TG)

Sierra Nevada Snow Wit White IPA (11835) Sierra Nevada Brewing, Kalifornien, USA, 29,90 kr för 355 ml
Veteöl i belgisk stil, fast mer humlat. Generös beska kommer fort, men försvinner lika snabbt. Möjligen kan den korta eftersmaken förklaras med att vörten kokats med sju sorters dvärghumle. Och där fick ni också förklaringen till namnet Snow Wit. En minst lika elegant ordvits som ölet i sig självt.
Betyg: 4– (TG)

ÖL 3 POÄNG

Brewski Culebra DIPA (11889), Brewski, Helsingborg, 49 kr för 330 ml
Torr, medel/fyllig, fruktig och tydligt besk smak. Inslag av kakao, apelsin. Torr eftersmak.
Beskan är rejäl, inte att leka med.
Betyg: 3+ (EJ)

Herman Hedning Arrogant Bastard (30210), Strömsholms Brygghus, Hallstahammar, 36 kr för 500 ml
Torr, fyllig smak av mörk malt. Tydligt rostad och rökig.
Rauchbier? Kul stil.
Betyg: 3+ (EJ)

African Pale Ale (30204), Höganäs Bryggeri, 26 kr för 330 ml
Halvtorr, limesyrlig smak med markerad beska. Frisk fruktighet, markerad beska och bett som av tanniner. Strukturerad.
Bra, välgjord.
Betyg: 3 (EJ)

Helsingborgs Funky Monkey American Pale Ale (30186), Helsingborgs Bryggeri, 23 kr för 330 ml
Halvtorr, citrussmak, lätt brödig, liten beska.
Trevlig. Finstämd och balanserad.
Betyg: 3 (EJ)

Joars Skvattram (30213), Hantverksbryggeriet, Västerås, 33 kr för 330 ml
Torr, lätt syrlig smak av lime och grön citron, medelstor beska.
Lite av klassisk lagerstilskännaröl.
Betyg: 3 (EJ)

Oceanbryggeriet We Can Do It (30208) Oceanbryggeriet, Göteborg, 29,80 kr för 500 ml
Bryggt av tjejer – men ingen tjejöl. En måttligt stark (4,6%) pale ale med tilltagen humlebeska så att den bittraste av män – och varenda IPA – får konkurrens. Projektet att låta kvinnor ta plats i den mansdominerade ölvärlden fick en lyckad start – nu väntar vi på nästa drag.
Betyg: 3 (TG)

Stockholm Brewing India Pale Ale (30205), STHLM Brewing Co. 36 kr för 330 ml
Halvtorr, lätt/medelfyllig. Grön citrus, medelstor beska.
Elegant öl.
Betyg: 3 (EJ)

Äppelbo Pilsner (30198), Äppelbo Bryggeri, Vansbro, 25 kr för 330 ml
Torr, lätt och frisk smak med medelstor beska och lätt fruktsmak.
Smakar som en lager, helt okej
Betyg: 3 (EJ)

Camden Versus Petrus (11379) Camden Town Brewery, England, 29,90 kr för 330 ml
Svart, fylligt, okomplicerat. Ger knapp valuta för insatsen. En habil, ganska söt stout, helt enkelt. ”Petrus” står inte för det berömda bordeauxslottet, utan för ett öl bryggt på De Brabandere mellan Kortrijk och Waregem. En brittisk-belgisk kollaboration, med andra ord.
Betyg: 3 (TG)

Fuller's Past Masters 1914 Strong X (11892), Fuller Smith & Turner, England Storbritannien, 38 kr för 500 ml
Halvtorr, medelfyllig och fruktig. Söt smak av kaffe, gul citrusfrukt, medelstor beska. Vaniljtonen stör helheten.
Betyg: 3 (EJ)

The Kernel Imperial Brown Stout London (11824), The Kernel Brewery, Storbritannien, 52 kr för 330 ml
Torr, medelfyllig. Kakaosmak, mörk choklad, lätt fikonton med en balanserad, ändå distinkt beska.
Klockren stout.
Betyg: 3 (EJ)

Stone Double Bastard Ale (11240), The Stone Brewing Co, USA, 95 kr för 650 ml
Torr, fyllig. Rik och bombastisk, eldig ton av fikon, kaffe och choklad. Komplex och modern.
Bra balans trots hög oktan.
Betyg: 3 (EJ)

Twisted Twin DIPA (82630), Höganäs Bryggeri, 38 kr för 330 ml
Torr, medelfyllig. Fruktigt generös, gul frukt, markerad beska. Satsumas. Stark.
Eldig. Mycket besk.
Betyg: 3– (EJ)

Brooklyn Hand & Seal (11941), Brooklyn Brewery, USA, 149 kr för 750 ml
Söt, medelfyllig. Sötlakrits, eldig. Viol och kaffeinslag. Mjuk och medelstor beska.
Ett sött öl för alla som uppskattar det.
Betyg: 3– (EJ)

Lagunitas Brown Shugga (11865), Lagunitas Brewing Company, USA, 31 kr för 355 ml
Halvtorrt, medelfylligt. Ölet smakar choklad, kaffe, fikon och hallon. Markerad beska.
Stram och eldig öl. Inte i bästa balans.
Betyg: 3– (EJ)

Oak Aged Yeti (11249), Great Divide Brewing, USA, 92 kr för 650 ml
Torr, fyllig, smakrik, koncentrerad och kakaosaftig. Mycket besk, maltig, rostad karamellsmak.
Besk, rostad karamell.
Betyg: 3– (EJ)

Ten Fidy Imperial Stout (11525), Oskar Blues Brewery, USA, 52 kr för 355 ml
Torr, fyllig, kraftig smak av kakao, choklad och kaffe. Koncentrerad. Medelstor beska. Vinig.
Nyanserad, men i den bleka stilen.
Betyg: 3– (EJ)

ÖL 2 POÄNG

CAP Exciter India Pale Ale (30200), CAP Brewery, Upplands-Bro, 26 kr för 330 ml
Torr, medel/fyllig. Fruktig av apelsin, fikon, markerad beska. Smakrik.
Okej men inte mer.
Betyg: 2+ (EJ)

Grebbestad Sea Monkey APA (30215), Grebbestads Bryggeri, Tanum, 20 kr för 330 ml
Halvtorr, fruktig fikonsmak. Mjuk och fluffig.
Fluffig stil utan kärna.
Betyg: 2+ (EJ)

Limhamns Lager (30187), Limhamns Bryggeri, Malmö, 24 kr för 330 ml
Halvtorr, lätt citrusfruktig, mjuk och rund smak av lime. Liten beska.
Snäll lager i söt smakstil.
Betyg: 2+ (EJ)

Monk´s Stout Dupont (11812), Brasserie Dupont, Belgien, 27 kr för 330 ml
Torr, medelfyllig smak. Charkuterier, lätt rökig, animalisk smak av mogen röd frukt, medel till liten beska.
Smakar som en pilsnerkorv, med platt fall.
Betyg: 2+ (EJ)

CAP Great White Hype India Pale Ale (30199), CAP Brewery, Upplands-Bro, 25 kr för 330 ml
Torr, lätt, gröngul citrusfrukt med markerad beska.
Artificiell. Känns, och smakar inte 'äkta'.
Betyg: 2 (EJ)

Deadwood Session India Pale Ale (30206), STHLM Brewing Co, Stockholm, 29 kr för 330 ml
Torr, stram och fyllig smak. Animalisk.
Extraherad, kryddig.
Betyg: 2 (EJ)

Göteborgs Nya Starkpilsner (30189), Göteborgs Nya Bryggeri, Göteborg, 18 kr för 330 ml
Halvtorr, medelfyllig, söt smak av citrusfrukt, lätt beska.
Beskan växer mot slutet.
Betyg: 2 (EJ)

S:t Eriks & Samuel Adams Belgian Red Strong Ale (11877), S:t Eriks Bryggeri, Arlandastad, 30 kr för 330 ml
Godis och passionsfruktdoft. Halvtorr, fruktig smak, påminner om godis – som geléhallon med inslag av nejlika och örter.
Nja, en påse geléhallon lockar mer om det är den smak man söker.
Betyg: 2 (EJ)

Smörpundet Porter (11782), Nynäshamns Ångbryggeri, 28 kr för 250 ml
Lätt, frisk limeig smak. Syrlig kakao, inslag av kaffe, hallon och frukt. Ej besk.
Tillskruvad smak, stil-lös.
Betyg: 2 (EJ)

Fryken Havre Ale (30216), Västra Ämterviks Bryggeri, Sunne, 27 kr för 330 ml
Lätt, medelfyllig smak. Friskfruktig, markerad beska. Obalanserad.
Omdöme: Obalanserad
Betyg: 2– (EJ)

Södra Jura Half The Story (30214), Södra Maltfabriken, Stockholm, 29 kr för 330 ml
Fyllig, rik stor och koncentrerad smak av kakao. Hård.
Tänjer alla gränser. Obalanserad.
Betyg: 2– (EJ)

ÖL 1 POÄNG

CAP Endless Vacation Pale Ale (30201), CAP Brewery, Upplands-Bro, 25 kr för 330 ml
Halvtorr, lätt fruktig. Apelsin, mjuk beska som tar sig mot slutet.
Ryggradslös öl.
Betyg: 1+ (EJ)

SjöCrona Tripel (30195), Kristianstads Bryggeri, 37 kr för 330 ml
Söt, medelfyllig smak av lakrits, mandel, sötgodis.
Obalanserad, hård. Märklig.
Betyg: 1+ (EJ)

Baronen 2013 (11747), Hantverksbryggeriet, Västerås, 69 kr för 330 ml
Söt, medelfyllig stark smak. Fikonrökig.
Obalanserad, ryggradslös.
Betyg: 1 (EJ)

Malakias (30212), Strömsholms Brygghus, Hallstahammar, 42 kr för 500 ml
Medelfyllig, torvsmak.
Som att tugga torv i motvind?
Betyg: 1 (EJ)

Mölska Hörebacken (30184), Mjödhamnen, Hällefors, 85 kr för 500 ml
Söt och extraherad. Torvrökig.
Obalanserad.
Betyg: 1 (EJ)

Olly Olly Oxen (30192), South Plains Brewing Company, Malmö, 30 kr för 330 ml
Söt karamellsmak med inslag av choklad.
Mjuk pepparkaka i flytande form
Betyg: 1 (EJ)

Äppelbo Imperial Nitro Stout (30202), Äppelbo Bryggeri, Vansbro, 35 kr för 330 ml
Torr, lätt och utan smak.
Betyg: 1 (EJ)

Joars Gästabud (30211), Hantverksbryggeriet, Västerås, 37 kr för 330 ml
Söt, fyllig, syrlig och mjuk.
Smakar som glögg.
Betyg: 1– (EJ)

Limhamns IPA (30188), Limhamns Bryggeri, Malmö, 30 kr för 330 ml
Fullständigt, totalt odrickbar!
Betyg: 1- (EJ)

Författare: Thomaz Grehn