Frittata och Bloody Mary soppa till brunch

Bloody Mary-soppa, frittata och ljus öl passar brunch

Favoritmarkera

Varför inte bjuda in till brunch i helgen. Dryck som passar just denna brunch är ljus öl eller friskt vatten.

Enkla recept gör köksansvarig glad och vill man plussa på extra är en generös sallad ett alternativ. Servera en ljus öl till och för de modiga spetsas soppan såklart med vodka.

Frittata med zucchini, feta och chorizo

Ingredienser, 4 personer
250 g potatis av en fast sort
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
150 g chorizo
150 g Zucchini
75 g rostad paprika (finns på burk)
100 g fetaost
6 ägg
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Gör såhär (tidsåtgång ca 1 tim)
Värm ugn till 175 grader.
Skala och skär potatisen i tärningar. Koka potatisen i lättsaltat vatten i ca 5 minuter – den ska inte bli för mjuk.
Skala och finhacka lök och vitlök. Skär korven i och zucchinin i halvmånar. Strimla paprikan. Skär fetan i tärningar. Vispa äggen lätt.
Fräs lök och vitlök i 1 msk olja, i gjutjärnspanna sm är ca 24 cm i diameter, i några minuter.

Tillsätt zucchinin och stek tills den börjar bli lite mjuk. Lägg åt sidan. Lägg ner korven i stekpannan och stek i några minuter. Lägg korven åt sidan. Värm 2 msk olja utan att rengöra pannan och stek potatisen tills den får färg.
Vispa ihop äggen med salt och peppar. Häll ner äggen i pannan.
Rör ner lök, zucchini, korv och paprika. Toppa med fetaost.
Ställ in stekpannan i ugnen och grädda i 20-25 minuter. Låt svalna några minuter innan servering.

Bloody Mary-soppa

Ingredienser, 4-6 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 2 msk rapsolja
3 förpackningar hela skalade tomater à 400 g
2 msk tomatpuré
8 dl höns- eller grönsaksbuljong
1 stjälk bladselleri
1 msk strösocker
2 msk pressad citronsaft
1 tsk finriven färsk pepparrot
1 tsk worcestershiresås
ev. 1 msk vodka
salt och svartpeppar
tabasco

Gör såhär (tidsåtgång ca 30 min)
Skala och hacka lök och vitkök. Fräs dem i olja i en kastrull under några minuter.
Tillsätt tomater, tomatpuré och buljong, låt puttra i cirka 15 minuter.
Skala tunna remsor av selleristjälkar med potatisskalare. Skär remsorna i smala strimlor.
Lägg ner dem i isvatten, låt dem ligga i några minuter till de krusar sig.
Mixa soppan slät i en matberedare eller med stavmixer. Häll tillbaka den i kastrullen och tillsätt socker, citronsaft, pepparrot, worcestershiresås och eventuell vodka.
Smaka av med salt, peppar och tabasco.
Häll upp i skålar/djupa tallrikar.
Garnera soppan med selleri och nymalen svartpeppar. Servera direkt.

Tips! Soppan är god att servera kall på sommaren.

Ölförslag

1. Nils Oscar (1305), Sverige, 19:50 kr för 330 ml. Smakrik, aromatisk. Betyg: 5 av 5
2. Jever Pilsener (1506), Tyskland, 13:90 för 330 ml. Tydligt besk! Betyg: 4 av 5 (Elke gillar beska öl!)
3. Breznak (1611), Tjeckien, 12:50 kr för 330 ml. Måttlig beska. Knäckig med skön maltsmak.

Många fler goda öltips, se artikel från 17 maj 2015 där vi provade oss igenom alla norska öl på Systembolaget.

Recepten ovan från favoritboken, just nu, Till bords med systrarna Eisenman. Kolla gärna in förra veckans absoluta söta-höjdare – Eton Mess!

Kommentera