Laddar annons
25 May, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Kleine Zalze Vineyard Selection Shiraz Mourvèdre Viognier med grillad flankstek | Måndagsmatchen

Sätt på grillen! Kleine Zalze Vineyard Selection Shiraz Mourvèdre Viognier är ett rött vin från Sydafrika som längtar efter grillat kött.

Vi marinerar en flankstek och lägger på grillen.

Maten. Allt grillat och stekt kött med smak passar utmärkt till det här röda vinet som är såväl fruktigt, kryddigt som en aning rökigt. Vi väljer att servera Kleine Zalze Vineyard Selection Shiraz Mourvèdre Viognier till flankstek som är smakrik, tunn köttbit från sidan på djuret. Anrättas bäst hel. Marinera gärna och tänk på att inte översteka den och att skära tvärs över muskelfibrerna, annars kan steken bli torr och seg.

RECEPT | Grillad flankstek med rostad potatis och paprikasås

4 portioner
1 flankstek, ca 600 g

Sås
2 röda paprikor
2 dl grekisk yoghurt
50 g fetaost
salt och peppar

Marinad
0,5 dl olivolja
0,5 dl soja
0,5 dl balsamvinäger
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
1 krossad vitlöksklyfta
Blanda och lägg köttet i marinaden minst en timme i rumstemperatur.

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Dela paprikorna, kärna ur dem och rosta dem tills skalet har svartnat något, ca 10 minuter. Ta ut och lägg i en plastpåse. När de svalnat, riv av skalet. Mixa med yoghurt och fetaost. Smaka av med salt och peppar.

Sänk värmen till 225 grader. Grilla önskad mängd klyftpotatis. Koka den några minuter först så går det fortare.

Grilla köttet på hög värme några minuter därefter på lägre värme i ca tio minuter. Låt köttet vila innan du skär upp det. Skär tvärs över muskelfibrerna, inte längs med för då blir köttet segare.
Vinförslag till maten
Kleine Zalze Vineyard Selection Shiraz Mourvèdre Viognier 2013 (2034), Kleine Salze, Western Cape, Sydafrika, 89 kr
En blend av druvor med ursprung i Rhône – syrah, mourvèdre och viognier – som blivit mycket vanlig i Sydafrika.

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:
Användarvänligt fredagsvin, så kan man beskriva detta vin. Smaken är generös av mörka bär och frukt, hallon, björnbär och plommon med inslag av lakrits, fat med en rökig aura. Passar utmärkt till försommarens grillfest!
Betyg: 3+

Vinöst vetande
Producenten Kleine Zalze i Stellenbosch i Sydafrika kan man besöka om man vill. Där finns övernattningsmöjligheter på eget hotell med pool och en trevlig restaurang; Terroir. Det går att vandra längs vingårdarna eller cykla om man så vill, kanske gå ett par hål på golfbanan. Och till vinprovningar förstås!

För fler recept med vinförslag till maten, se Vinbankens receptbank eller läs en av många bokrecensioner, bland vin- och matböcker.

Skål!