Bodegas Portia – nytt imponerande vineri i Ribera del Duero
Ribera del Duero, Spanien
Bodegas Portia är ett av de mest storslagna projekten någonsin i Ribera del Duero. Vineriet som är byggt av den välrenommerade arkitekten Norman Foster var 2014 den mest besökta sevärdheten i Ribera del Duero.
Bodegas Portia – Faustino i Ribera del Duero
Faustinogruppen är en av Spaniens största vinproducenter och har en historia som sträcker sig ända bak till 1856. Från att ha varit ett traditionellt vineri i Rioja är de idag ett modernt vinföretag med vinerier i alla de stora spanska vinregionerna. Faustino är fortfarande framförallt kända för sina ikoniska riojaviner Faustino VII och Faustino I.
Bodegas Portia slog upp portarna år 2010
Gruppens senaste satsning må ha slagit upp portarna år 2010, men planeringen startade redan på 1990-talet.
— Faustino ville kontrollera hela produktionen från början till slut, därför planterade vi våra egna vingårdar på 1990-talet, säger Raúl Quemada, Portias önolog sedan starten.
Det röda skenet är färgat solljus och ska likna den klara nyansen av ett ungt vin av tempranillo
Bodegas Portia har 160 hektar vingårdar
Portias vingårdar ligger runt byarna Roa, Gumiel de Izán, Villanueva och Gumiel de Mercado. De är uppbundna i modern såkallad ”espaldera” precis som de flesta nya vingårdar i Ribera del Duero. Motsatsen kallas ”en vaso” och är mer känt under sitt engelska namn ”bushvine.” Plantorna är fortfarande unga, omkring 20 år gamla.
Det mest besökta vineriet i Ribera del Duero
Faustino som på sikt även ville bli ledande i Ribera del Duero insåg att det gällde att öppna plånboken för att kunna konkurrera med de mer etablerade vinerierna. Den brittiske arkitekten Norman Foster kontrakterades för bygget, en välrenommerad, och dyr, arkitekt som gjort sig känd för sin högteknologiska byggstil och extremt produktiva karriär. Det finns ingen tvekan om att Bodegas Portia är ett av de mest imponerande vinerierna att besöka i Ribera del Duero.
Vinprovning på Bodegas Portia
Cruz Liljegren från Vinbanken träffar vinmakaren Raúl Quemada i vineriet, som mer liknar en rymdbas. Han är själv född i Rioja och började jobba med Faustino redan efter sin agronom-utbildning i Zaragosa. Raúl har ansvaret för vinerna på Bodegas Portia sedan starten. Efter att ha provat vinerna konstaterar jag att Portias stora utmaning är kopplad till dess relativt unga vingårdar. I svaga årgångar som 2013 får vinerna en grön ton, och i starka som 2014 fattas ändå lite koncentration i vinet. Ärligt nog reflekteras det också i priserna, speciellt Portia Prima är ett riktigt bra köp.
Portia Ebeia Roble 2014 (71256) 101kr, 750ml (obs: aktuell årgång 2009)
Portias ingångsvin får en kort siesta på 4 månader i ekfat, vara hälften nya. Det är frågan om ett piggt, blommig och energiskt tempranillo-vin som lämpar sig till vardagsbordet. Denna årgång är riktigt fin vilket behövdes efter den svaga 2013. Produktion: 50.000 flaskor.
Poäng: 3.5 av 5
Portia Crianza 2012 (82525) 151kr, 750ml (obs: aktuell årgång 2011)
— 2012 är en av våra finaste årgångar i vår korta historia, säger Raúl Quemada. Crianza lagras 14 månader på ekfat, varav hälften nya. Ett vin som har en tydlig prägel av ekfaten och en sötare fruktstil än Roble. För att vara en av de bästa årgångarna är jag inte imponerad, vinet saknar vikt i munnen och har en del kärva tanniner. Produktion: 180.000 flaskor.
Poäng: 2.5 av 5
Portia Prima 2012 (75249) 191kr, 750ml
Det allra bästa druvmaterialet hamnar i Portia Prima, vinet lagras i 15 månader på nya ekfat men har en mer balanserad doftbild än Crianza. Ett svalare och elegantare vin med mörk frukt och tannin som lovar långt liv i flaskan. En överlägen vinnare i Portia-serien. Produktion: 20.000 flaskor.
Poäng: 4 av 5
Triennia 2011 (75137) 301kr, 750ml
Jag får även prova Triennia, ett specialvin som säljs på plats för 39 euro flaskan. Det har alltså ett lägre pris på Systembolaget. Från en utvald vingård i Gumiel del Mercado. Vinet jäser inte i ståltank som de andra, utan på ekfat om 450 liter. Tyvärr är vinet hopplöst överextraherat, vilket innebär att det fått för mycket kontakt med druvskalen under jäsningen. Givetvis är det en fråga om smak och tycke, men detta är rejält tufft att dricka och jag är osäker om det någonsin kommer att mjukna till. Produktion: 6000 flaskor
Poäng 3 av 5
Bodegas Portia är en investering i framtiden och kvaliteten på vinerna kommer tveklöst öka i och med att vinrankorna blir äldre. Vineriet har inga begränsningar för hur noggrann och metodisk man kan vara.
Raúl Quemada och hans fyra viner. Foto: CRUZ LILJEGREN
Bodegas Portia
Profil: Moderna röda viner i medelpris från Ribera del Duero
Hemsida: Bodegas Portia
Vinodlare: Eduardo Peribañez
Vinmakare: Raúl Quemada
Importör: Bibendum
I glaset hos: I princip vem som helst
Drickfönster: Ännu okänt
Värdelöst vetande: Portia är döpt efter en av Uranus månar, som i sin tur är döpt efter hjältinnan i Shakespeares teaterpjäs "Köpmannen i Venedig".
Omdöme: ”Troligen det mest imponerande vineriet i Ribera del Duero”
Juni 2018 finns Portias viner i Systembolagets beställningssortiment (7/6-2018)
Portia Roble 2016 (71256), 119 kr. Enda provade av tre. Fylligt rött med mörk frukt, tät och koncentrerad smak med inslag av lakrits, choklad och kaffe. Häll upp i karaff innan servering, lufta två eller tre gånger. Servera till grillat! 3+
Portiga Crianza 2014 (82525), 169 kr
Portia prima 2015 (75249), 229 kr