Laddar annons
Bäst i test vecka 19 - tillfälligt sortiment blir beställningssortiment del 2
8 May, 2024
Uppdaterad:
8 May, 2024

Bäst i test vecka 19 - tillfälligt sortiment blir beställningssortiment del 2

Veckans ”Bäst-i-Test” med nummer 19 i ordningen blir en uppföljning på förra veckans tema: vi tar oss utanför beställningssortimentets ramar och uppmärksammar några viner i det tillfälliga sortimentet som lanserades längre tillbaka men som fortfarande finns kvar. Förra veckan var det röda viner – denna vecka blir det vita viner. 

För det stora flertalet av landets vinintresserade konsumenter blir det ingen egentlig skillnad mellan beställningssortimentet och det tillfälliga sortimentet när det efterfrågade vinet inte finns i den lokala butiken - det måste ändå beställas (såvida inte kunden inte tänker sätta sig i bilen och bege sig till en butik där vinet finns). 

Som det ser ut nu finns det en uppsjö av superbra viner i det tillfälliga sortimentet som för två år sedan hade sålt slut på några dagar men som med dagens ekonomiska läge blir hyllvärmare. Det som händer är att ett vin lanseras men inte säljer slut, det kommer nya lanseringar som måste ut på hyllorna – fokus blir på nyheterna och det som lanserades för några veckor sedan blir bortglömt och ligger och skvalpar i butiker där det inte är efterfrågat eller i ett webbsaldo dit få hittar. Detta för oss till dagens ”beställningstema”: ”superbra beställningsviner i tillfälliga sortimentet”. 

Druvan chardonnay i fokus

För mig är det inte ett stort problem att jag behöver vänta några dagar innan vinerna kommer. Däremot störs jag av att det finns viner jag skulle vilja ha, som inte har ett webbsaldo men finns i några butiker. Tidigare kunde man skicka vinerna mellan butikerna men det är en service Systembolaget drog in hösten 2023. Detta är verkligen något som drabbar vinintresserade ute i landet dit ovanliga viner inte kommer eftersom antalet flaskor som lanseras är så få. Ett typiskt sådant vin är Mullineux Old Vine White som lanserades i november 2023 och som fortfarande finns i flera butiker men inte har gått att beställa sedan i december. Borde inte dessa viner vara tillgängliga även för dem som inte bor i storstäderna?   

Druvan i fokus är chardonnay men jag kunde inte låta bli att lägga in ett litet bonusvin där druvsammansättningen domineras av godello – vinet är helt enkelt för bra för att inte vara med och borde vara slutsålt. Summan av veckans ”Bäst-i-test” är fyra extremt prisvärda chardonnayer och en vacker ankunge från Bierzo gjord på godello. 

Veckans viner

  • Catena Chardonnay
  • Dog Point Chardonnay
  • Blank Canvas
  • De Martino
  • Vizcaina

Bäst i test vecka 19

Detta är Bäst i test

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.