Laddar annons
12 May, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vinos Patio | Naturvin på druvan airén av Samuel Cano

VINOS PATIO. Samuel Cano på Vinos Patio producerar enträget viner helt utan tillsatser – på bland annat airén. Spanska naturviner är de mest obskyra på den svenska marknaden – låg tillgänglighet – men troféer för naturvinsälskare värden över.

Från traditionell jordbrukare till naturlig vinodlare

I La Mancha skiljer man traditionellt inte på bönder och bönder. Du är ”agricultor” (jordbrukare) alldeles oavsett om du odlar potatis, champinjoner eller vindruvor. Men år 2006 bestämde sig Samuel för att starta Vinos Patio och bli ”vigneron,” (vinodlare) på heltid. Samuels vinmakar-stil kännetecknas av ett evigt experimenterade och uppföljande av resultat. Inspirationen kommer från Friuli i norra Italien samt Frankrike.

— Min familj odlar förutom vindruvor även vitlök och potatis, berättar Samuel Cano. Det var genom vännen Julián Ruiz Villanueva på vineriet Esencia Rural i grannbyn som jag kom i kontakt med ”naturligt vin” första gången. Jag bestämde mig genast att försöka göra det själv istället för att sälja druvskörden till kooperativet, vilket är det vanliga.

Pris för ett kilo airén är 1,40 kronor

Familjen Cano har över 30 hektar vinodlingar. Det kan låta mycket, men i det vidsträckta La Mancha är det ingenting. Det krävs enorma ägor när kooperativen betalar 1,40 kronor per kilo druvor (2014). Enligt journalisten Vidal Maté på den spanska dagstidningen El País är detta det lägsta druvpriset på 25 år. Som jämförelse kan vi ta den prestigefyllda regionen Rioja där druvpriset förra året låg på hela 9 kronor kilot i genomsnitt. På den inkomsten kan man leva gott, även om inte i lyx. Om du undrar varför odlarna kör BMW i Champagne kan jag meddela att medelpriset för ett kilo druvor i den regionen låg på 56(!) kronor kilot (2014).

Fatprov av Aire en el Patio

Solano, Àbrego och Zierzo – de tre vindarna i La Mancha

Av familjen Canos totala vingård är det bara en bråkdel som producerar druvor värdiga Vinos Patio. De röda vinerna görs på druvor från unga (10 år) vingårdar. De vita görs samtliga på airén planterad för cirka 60 år sedan. Vingården med airén är bara ett fåtal hektar stor och uppdelad i tre parceller (delar), som resulterar i tre olika viner. Uppdelningen sker efter toppskiktets djup, alltså djupet som rötterna kan penetrera utan att slå in i berggrunden. En annan viktig aspekt är vilken vind dom dominerar. Den östliga ”Solano”, den fuktiga ”Ábrego” från sydöst, och den kalla ”Zierzo” från nordöst. De och också namnen på de tre vinerna.

Druvan airén ger vita viner med låg alkohol

Samuel Cano skördar sin airén i oktober men får trotts sen skörd inte mer än 12-12.5 procent alkohol i vinerna. Odlarna som säljer till kooperativen får sällan mer än 11 procent alkohol med dina druvor.

— Oympad airén (med spanska rötter) är en annan värld, druvorna från de stockarna kommer lätt upp till 15 procent alkohol, säger Samuel.

Vinprovning på Vinos Patio

Samuels viner har alla frisk syra, i vingården arbetar han för att skydda druvklasarna från direkt solsken. Det gäller att styra hur plantans lövverk växer. Samuel Canos vita viner (samt rosé) macererar med skalen i ståltank, för att sedan rinnas av i vertikala ekfat utan ”lock”. Där jäser de, men pressas inte förens precis innan buteljeringen. De röda vinerna jäser utan stjälkar i fyrkantiga ståltankar, pressas och lagras sedan i använda franska ekfat under cirka ett år. De varken filtreras, klaras eller får någon som helst behandling eller tillsats.

Aire en el Patio 2014 (Cuvée Solano) 
Ljust orange-färgat vin på druvan airén. Doft av kalla apelsiner, gul kiwi, mandelmassa och våt sten. I munnen är vinet friskt och tuggigt med låg komplexitet av smaker. Besök vinet med öppna sinnen.
Betyg: 3+ av 5

Rosé 2014
Firmans rosévin görs på ungefär lika delar airén som petit verdot. Vinet har en svagt dimmig och relativt ljus rosé-färg och doften är försiktig med ton av hallon och syrliga vingummin. Lättgillat med frisk smak av hallon och jordgubbar. Produktion: 1000 flaskor.
Betyg: 3 av 5

Patio Kabronic 2014
Kabronic görs på lika delar syrah som graciano. Vinet är kolsyrejäst vilket innebär att druvorna inte krossas före jäsning. Djup och ovanligt mörk färg för ett kolsyrejäst vin. Helt unik doft av grillat kött, tamarind, viol och lakritsrot. Smaken är rikt fruktig och har en balans mellan viss sötma och volatil syra. Produktion: 1000 flaskor.
Betyg: 3.5 av 5

Patio 2012
Vinos Patios enklaste röda vin består av hälften syrah och resterande delar petit verdot och graciano. Han jobbar även med grön skörd. Komplex doft av katrinplommon, rosor och lakrits. Mjukt och följsamt vin i munnen med hög koncentration. Inga omogna tanniner eller spår av ekfat. Viss volatilitet i syrorna ger ett friskt intryck och balanserar mot den mogna frukten. Ett fläskigt bonnvin av hög kvalitet.
Betyg: 4 av 5

Selección 2012
Selección är precis som det låter produkt av ett urval av de parceller med lägst skördeuttag (högst koncentration) samt Samuels favoritfat. Den gjordes denna årgång på enbart petit verdot, en druva som passar utmärk då den mognar sent, i detta fall i slutet av oktober. Vinet avstjälkas och jäser i ståltank. Sedan lagras det vidare i franska ekfat om 500 liter. Det är ett karaktärsfullt och enligt min smak – gott – vin, men tilltalar absolut inte alla. Produktion: 500 flaskor.
Betyg: 3.5 av 5

Vinos Patio

Profil: Spanskt naturvin
Hemsida: Vinos Patio
Vinodlare: Samuel Cano
Vinmakare: Samuel Cano
Importör: Nej
I glaset hos: Urbana hen med ekologisk livsstil, 20-37 år
Dricksfönster: Okänt
Värdelöst vetande: Samuel Cano väger över 100 kilo och spelar rugby i La Mancha
Bästa årgångar: 2006 för röda. 2010 och 2014 för vita
Omdöme: ”Ärliga bondviner med elektriskt intensitet”

Intresserad av så kallade naturviner, och specifikt vin från La Mancha? Då gillar du nog också:
Bodegas y Viñedos Ponce | Bobal från Manchuela