Laddar annons
Ramnista  Xinomavro till grekisk sallad | Måndagsmatchen
3 Aug, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ramnista Xinomavro till grekisk sallad | Måndagsmatchen

Ramnista Xinomavro är ett rött vin från Makedonien i Grekland. Servera det med något från grillen och en fräsch grekisk sallad.

Maten
Ramnista är ett kraftfullt rött vin som passar bra till rött kött, sommarens grillpartyn förstås, smakrika korvar som läggs på grillen samt grillade grönsaker. Smakrika och lagrade hårdostar blir också en fin följeslagare. Vi ”hedrar” det goda grekiska vinet med en grekisk sallad som serveras till något gott från grillen.

Recept |Grekisk sallad till grillat

cirka 4 portioner

några mogna tomater, rumstempererade
en liten rödlök, skuren i skivor
en gurka, skuren i tjocka skivor
1-2 paket fetaost
kalamataoliver
fin olivolja
en mogen citron, gärna ekologisk
flingsalt och nymalen svartpeppar
färska myntablad

Gör så här:
Skär tomater i bitar, gärna lite oregelbundet. Bryt fetaosten i mindre delar. Blanda allt i en stor skål.

Grön sallad tar vi inte i, det gör man inte i Grekland. Slå över olivolja, krydda och pressa citronerna över. Dekorera med mynta.

Så enkelt och så gott. Njut!

Vill du veta mer:
Läs mer om vinet här

Vintips till maten

Ramnista Xinomavro 2011 (2070) BS, Kir-Yianni Estate, Makedonien Grekland, 109 kr

Det finns de som menar att smaken på den grekiska druvan xinomavro påminner om barbaresco. Det kan vara värt en vinprovning i sig. Druvorna kallmacererar vid 8-10° grader under fyra dagar för att därefter fermenteras 12-15 dagar. Vinet lagras i 16 månader på franska och amerikanska ekfat. Ramnista ligger numera i beställningssortimentet från att tidigare ha funnits på "hyllan".

Vinbankens recension av sommelier Elke Jung:

Favorit i repris: Fylligt, strävt och balanserat fruktig smak av röd frukt som körsbär och tranbär, med inslag av fat, kryddor, oliver, lagerblad. Den nya årgången 2011, är stramare och fruktigare. Luftning av vinet i karaff rekommenderas starkt.
Betyg: 5