Toppviner för källaren i alla prislägen

Favoritmarkera

Här är tips på 43 toppviner för källaren i alla prislägen och vintyper som finns tillgängliga just nu. Alla mår bra av fem års lagring och många av mycket mer. Då utvecklar de en betydligt mer komplex och storslagen nyansrikedom. Tänk på att Du bara skall lagra viner Du tycker om att använda i framtiden.

Vinkällare?

Man bör ha lagringsmöjligheter för vin. Det betyder en stilla plats där det är mörkt och temperaturen över dygnet är kortsiktigt stabil och ligger mellan 6 och 20 grader. I övrigt kan den se ut hur som helst från svindyra vinskåp eller i botten på en garderob. Bäst är ett naturligt källarutrymme som av marken håller tämligen konstant temp, där Du kan gå in och titta på flaskorna.

Varför vinkällare

När Du lagrar viner kan Du se till att alltid ha dina intressantaste viner hemma. Du köper viner för källaren och använder viner från källaren oberoende av dagens inköp. De allra flesta viner säljs unga och många utvecklar sin storhet först efter ordentlig lagring. Det är då de blir (för mig) riktigt intressanta. Är man ovan vid mogna viner kan de verka lite konstiga. Vissa smakelement som fruktighet och blommighet minskar under vinets lagring. Andra som multandstoner, animaliska dofter och smaker och alla riktigt komplexa toner utvecklas succesivt under lagringen. Det är på samma sätt som med en människas utveckling. Livet även för vinet går från fräscht skinande barn med måttligt stor personlighet till i bästa fall mogen storslagen personlighet med lätta skrynklor i fasaden. Om Du bara gillar okomplexa fräscha barnviner bör Du undvika att lagra viner länge men fortfarande ha en källare för att ha dina favoriter hemma och kunna passa på att köpa intressanta tillfälliga viner när de dyker upp innan de försvinner.

Vilka viner

Många viner är inte gjorda för långlagring. Mjuka lätta viner vars kvalitet ligger i ungdomlig fruktighet och fräschör är inget att långlagra. För att kunna utveckla en stor vin personlighet krävs utöver tid en bra struktur av syror, koncentration och täthet hos vinet. Då är det ofta lite stängt och stramt som ungt. De stora berömda vinerna med enstaka undantag lagringsviner som behöver tio år och mer innan de visar sin storhet. Samtidigt dricks de nästan alltid som unga och outvecklade, vilket en vinnörd, som jag, tycker är synd.

Lagra viner Du tänker använda

Tänk på att det är Du som i framtiden skall ha glädje av dina långlagrade viner. Om Du inte tänker dig att konsumera riktigt dyra viner tycker jag inte Du skall långlagra sådana. Jag känner alldeles för många som har lagrat stora fina och dyra viner som de inte tycker de har något bra tillfälle att använda. Har Du nyligen skaffat dig en ”vinkällare” är det inte alls bråttom att fylla den. Gör de succesivt i takt med att Du utvecklar Din vinsmak. Lagra bara viner Du vill dricka. När Du köper viner för källaren är hela Beställningssortimentet tillgängligt på samma sätt som det vanliga. Du skall ju ändå inte använda vinerna på den ca vecka som det tar att få dem till Din butik eller bostad.

79 till 1330 kronor

Det finns viner som vinner mycket på lagring i alla prislägen. I tabellen nedan startar de med standardvinet 79 kronors Casillero del Diablo Cabernet S. Det dyraste är champagnen 2002 Cuvée Sir Winston Churchill för 1330 kronor. Alla vinerna finns tillgängliga just nu utom några som kommer i början av september, vilket anges efter namnet. Bland viner under 100 kronor per normalflaska tipsar jag också om 2012 Vila Santa på magnum för 199 kronor. Magnumbuteljer gör att ett vin mognar lite långsammare och blir lite större än det skulle bli på en vanlig butelj. Källaren gillar magnum och ogillar halvflaskor, som är lite sämre för lagringsvin. Den 1 september kommer ett nytt portugisiskt vin 2012 Frei João Reserva från Bairrada för 99 kronor som jag tror blir riktigt kul att ta upp om 6-7 år ur källaren.

Magnum bra för källaren

Jag har delat upp tipsen på röda lagringsviner mellan 100 och 200 kronor efter druvgrupper. Här kan man hitta riktigt bra Rhônedruvviner från både Frankrike och Australien/Nya Zeeland liksom bordeaux mot Conawarra. Bland de dyrare rödvinerna finns också två magnum från Toscana på sangiovese. De allra dyraste rödvinerna är den stora Côtes Rôtien Ch d’Ampuis från Guigal för 875 kronor som nog inte bör öppnas förrän under nästa decennium. Den 4:e september kommer också de storslagna vingårdsamaronerna från Masi för ca 800 kronor var. Behöver rejäl tid i källaren.

Vitt, Champagne och Port

Jag har också denna gång inkluderat fyra vita torra och en vit söt. Den senare är redan över 30 år gammal men vinner på lagring under ytterligare 30 år. Ett billig och ett dyrt portvin för lagring finns också och tre champagner i olika prislägen. Alla vinerna har fått minst 4,2 i prisvärdhetspoäng i min bedömning. I alla mina vanliga månads recensioner av vin och på Röttorps Bästa anger jag när jag bedömer vinerna som bästa för konsumtion med årangivelse. Där kan Du kontinuerligt hitta nya tips på bra lagringsviner.

TABELL 43 LAGRINGSVINER I AUG/SEPT 2015

Nr År Namn Land Pris Bäst Kv. Mat
RÖDA VINER UNDER 100 KRONOR
2962 2013 Casillero del Diablo CS Chile 79 15-21 15,5 1,5-3
6253 2012 Penfolds Koonunga Hill Sh/Cab Australien 99 15-20 16,0 1-3
2266BS 2012 Château la Reyne Prestige Frankrike 99 15-21 16,0 2
2944 2012 Frei João Reserva 1/9 Portugal 99 17-23 16,0 2
12507 2012 Vila Santa Reserva mag Portugal 199 15-21 16,5 1-3
RÖDA VINER 100-200 KRONOR
Bordeauxdruvor
70376 2010 Wynns Coonawarra E. CS Australien 161 18-30 17,5 2-3
90325 2009 Château Fourcas Hosten Frankrike 199 17-24 17,5 1-2
  Rhônedruvor
70467 2013 Chateau Pech Latt VV Frankrike 119 16-21 16,5 1-3
16320 2012 Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz Australien 169 18-30 17,5 2-3
95252 2013 Gimblett Gravels Syrah Trinity Hill Nya Zeeland 179 17-22 17,5 2-3
75993 2010 Paracombe Shiraz Australien 181 16-26 17,5 2-3
90557 2013 Crozes-Hermitage Dom. de Lises Frankrike 199 17-24 17,5 2-3
Övriga
22055 2011 Jacobsdal Pinotage Sydafrika 115 15-20 16,5 2-3
72956 2013 Dão Rótulo Portugal 119 16-22 16,5 1-3
78380 2012 Allesverloren Três Vermelhos Sydafrika 149 15-20 17,0 2-3
2349 2009 Cúmaro Conero Riserva Italien 155 15-23 17,0 2-3
72428 2008 Château d’Anglès GV Rouge Frankrike 169 15-25 17,5 2-3
99432 2012 Vino Nobile di M. Poliziano 4/9 Italien 199 18-25 18,0 2-3
RÖDA VINER 200-325 KRONOR
Bordeauxdruvor
71539 2011 De Toren Fusion V Sydafrika 279 18-28 18,5 2-3
95319 2010 Château Potensac Frankrike 279 20-27 18,0 2
99230 2012 Virginie de Valandraud Frankrike 299 18-26 18,5 2-3
Övriga
99038 2011 Vino Nobile di M. Poliziano mag Italien 403 21-28 18,0 2-3
78334 2009 Barolo Scongiuro Pietro di Campo Italien 229 16-22 18,0 2-3
2274 2012 Cornas Chante-Perdrix Delas Frankrike 241 20-32 18,0 2-3
74841 2010 Brunello di M.o Col d’Orcia mag Italien 583 20-30 18,5 2-3
32130 2011 Castello di Fonterutoli Italien 299 18-25 18,5 2-3
95295 2013 Ridge Geyserville USA 299 18-28 18,5 2-3
99070 2012 Quinta do Vallado Touriga N. Portugal 299 19-27 18,5 2-3
RÖDA VINER ÖVER 325 KRONOR
99387 2012 Gigondas Les Hautes Garrigues Frankrike 359 19-27 19,0 2-3
95096 2012 Ata Rangi Pinot Noir Nya Zeel. 361 18-26 18,5 2-3
99538 2009 Masi Campolongo di Torbe Amarone 4/9 Italien 759 15-24 19,5 2-3
90020 2009 Masi Mazzano Amarone 4/9 Italien 839 20-30 20,0 2-3
99188 2011 Côte-Rôtie Ch d’Ampuis Frankrike 875 20-30 19,5 2-3
PORTVINER
8016 2008 Churchill’s Late Bottled Vintage Portugal 174 19-25 17,0 1-3
8183 2000 Graham’s Vintage Port Portugal 819 30-55 20,0 2-3
VITA VINER
73741 2013 Jurtschitsch Zöbiger Heiligenstein Riesling Österrike 189 17-21 17,5 2-3
73740 2013 Maximin Grünhäuser Abtsberg Riesling Alte Reben Trocken Tyskland 199 17-23 18,0 1-2
79828 2012 Château Fuissé Le Clos, Bourgogne Frankrike 389 17-22 19,0 1-2
70882 1983 Moulin Touchais sött Frankrike 479 15-45 19,0 2-3
90205 2012 Clos de la Coulée de Serrant, Loire Frankrike 601 15-25 19,5 2-3
CHAMPAGNE
7329 2008 Launois Vintage BdB Brut Frankrike 311 15-21 18,5 0-2
77716 2004 Guy Charlemange Mesnillésime Frankrike 499 15-22 19,0 0-2
7548 2002 Cuvée Sir Winston Churchill Frankrike 1330 19-30 19,5 0-2

 

 

 

 

Kommentera

  1. Tom S
    24 augusti 2015

    Tack för fina tips Anders!